Ciprul vrea să suspende cererile de azil şi va înainta o cerere Comisiei Europene
Republica Cipru, membră a Uniunii Europene (UE), a anunţat miercuri că intenţionează să suspende cererile de azil ale migranţilor pentru a face faţă unei creşteri de intrări ilegale pe insula mediteraneeană pe care Nicosia o impută Turciei, informează AFP.
Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a organizat o reuniune de urgenţă, în cadrul căreia miniştrii s-au pus de acord asupra măsurilor de luptă împotriva creşterii imigraţiei ilegale.
"O cerere va fi înaintată Comisiei Europene pentru ca ea să acorde Republicii Cipru dreptul de a suspenda cererile de azil ale persoanelor care intră ilegal în ţară", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Marios Pelekanos.
Datele arată că insula se confruntă cu o "schimbare demografică" şi cu "efecte socio-economice acute" din cauza "crizei migranţilor", a declarat el pentru jurnalişti, după reuniune.
Republica Cipru, recunoscută de comunitatea internaţională, îşi exercită autoritatea asupra părţii de sud a insulei. O treime din nordul insulei este ocupată după invazia din 1974 a armatei turce ca reacţie la o lovitură de stat a susţinătorilor unei uniri a Ciprului cu Grecia. De atunci, insula este divizată, iar Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută doar de Ankara, a fost autoproclamată în nord.
Republica Cipru acuză Turcia că se foloseşte de migranţi, permiţându-le să treacă linia de demarcaţie, lungă de 180 de kilometri, care separă comunităţile ciprioto-greacă în sud şi ciprioto-turcă în nord.
În timpul primelor luni ale lui 2021, în Cipru au sosit 10.868 de migranţi ilegali, dintre care 9.270 au traversat linia verde în cadrul unei "politici deliberate a Turciei", a susţinut Pelekanos.
Fluxurile de migranţi din acest an au fost mai mari cu 38% decât în întreg anul trecut, iar sosirile de migranţi din acest an se adaugă celor peste 33.000 de persoane care locuiesc în mod ilegal în Republica Cipru, a subliniat Pelikanos.
El a pledat pentru o "solidaritate europeană în vederea relocării imediate a solicitanţilor de azil în alte ţări membre, dar şi pentru repatrierea acestora spre ţările lor de origine". AGERPRES