Ciorbea: Liderii sindicali au depus un memoriu privind transferul contribuțiilor sociale la angajat
Avocatul Poporului (AP), Victor Ciorbea, a declarat miercuri că liderii sindicali au depus un memoriu în legătură cu actul normativ adoptat de Guvern privind transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
"Liderii sindicali au depus un memoriu structurat, în esență, pe trei capitole. În primul rând se menționează dispozițiile din ordonanța de urgență de modificare a Codului Penal, pe care le consideră neconstituționale, și se pune accentul în special pe mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. În capitolul doi este făcută o prezentare a istoricului asigurărilor sociale în România și a legislației privind pensiile, iar în capitolul trei sunt precizate prevederile din Constituție care, în opinia dânșilor, sunt încălcate de această ordonanță de urgență. Se face referire în primul rând la caracterul social al statului român, consacrat de articolul 1, alineat 3 din Constituție", a spus Ciorbea.
El a afirmat că sunt menționate trimiteri la jurisprudența Curții Constituționale în materie și apoi este enunțată acea trimitere pe care Constituția o face la tratate și convenții internaționale în materie. "Aici se argumentează cu încălcarea Cartei Sociale Europene și, respectiv, a Codului european al securității sociale. În sfârșit, se încheie prezentarea cu o scurtă referire la neîndeplinirea condițiilor constituționale pentru adoptarea ordonanțelor de urgență", a declarat Ciorbea.
Întrebat de jurnaliști ce pași va face de acum înainte pe această temă, el a răspuns că va continua analiza.
"În primul rând am discutat cu reprezentanții sindicatelor, ai confederațiilor sindicale și unii dintre ei au venit chiar la vârf, trei din cele cinci confederații, reprezentate de președinți. Au menționat în discuțiile noastre orale și alte motive de neconstituționalitate și am convenit să trimită un memoriu suplimentar în următoarele zile și cu documente care să fie anexate la acest memoriu suplimentar. Ținând seama de toate memoriile și de toate argumentele invocate în ultimele zile, evident că vom continua analiza și sperăm că într-un timp relativ scurt să ne pronunțăm dacă în opinia noastră există sau nu motive de neconstituționalitate", a spus Ciorbea.
El crede că 24 de ore nu reprezintă un termen "chiar rezonabil" ca sa ia o decizie pe acest subiect. "Dacă dumneavoastră îmi cereți 24 de ore, nu știu dacă e chiar rezonabil. Vom vedea, pentru că analiza trebuie să fie foarte serioasă. Este un domeniu care — știm bine — interesează foarte mulți oameni", a adăugat Ciorbea.
AGERPRES