Ciorba rădăuțeană, prezentată de o platformă de profil drept una dintre cele mai bune 100 de feluri de mâncare din lume VIDEO

Ciorba rădăuțeană, prezentată de o platformă de profil drept una dintre cele mai bune 100 de feluri de mâncare din lume VIDEO

Iubitorii de mâncare din întreaga lume au un nou motiv să celebreze bucătăria românească. „Ciorba rădăuțeană” a fost din nou recunoscută printre „Cele mai bune 100 de feluri de mâncare din lume”, de către populara platformă de evaluare a mâncărurilor, TasteAtlas.

Este singurul „dish” românesc de pe această listă și ocupă un onorant loc 33. Zilele trecute, ghidul online de călătorie experimentală prin intermediul mâncărurilor tradiționale a postat pe Instagram lista cu cele 100 de preparate cu următoarea explicație: „Noi am intrat în a doua jumătate a anului, voi câte feluri ați încercat?”.

Tot TasteAtlas a inclus România și pe lista „Celor mai bune 100 de bucătării din lume” pentru 2023/2024, poziționând-o pe locul 29, în urma a aproximativ 400.000 de evaluări pentru preparate și peste 100.000 pentru produse alimentare. Bucătăria românească a înregistrat astfel printre cele mai bune evaluări medii pentru cele mai bine cotate 50 de feluri de mâncare și produse alimentare.

Ciorba rădăuțeană într-un top TasteAtlas

Ciorba rădăuțeană printre cele mai bune mâncăruri din lume Arhiva Adevărul

Revenind la „ciorba rădăuțeană” nu este pentru prima dată când este apreciată de către TasteAtlas, platforma ce adună rețete autentice, recenzii ale criticilor culinari și articole de cercetare despre ingrediente și mâncăruri populare din întreaga lume.

Anul trecut, de asemenea, s-a aflat printre cele mai bune supe / ciorbe din lume, în 2022 fiind cotată înaintea unor preparate mult mai cunoscute de pe la noi, precum ciorba cu fasole și afumătură, ciorba de fasole, borșul, borșul de miel - considerate de același site de mâncare a fi cele mai bune cinci ciorbe / supe românești.

Rețeta ciorbei rădăuțene (numele indică regiunea din care provine) - a fost înregistrată în rețetarul oficial al Oficiului Județean de Turism Suceava în 1982, de către Cornelia Dumitrescu , care a și devenit între timp Cetățean de onoare al Municipiului Rădăuți.

Anul trecut, la aflarea veștii că supa ei a fost inclusă în „Top 100 de ciorbe / supe din lume”, bucătăreasa din Rădăuți Suceava a recunoscut că nu se aștepta ca produsul ei să devină atât de celebru.

„O alternativă la ciorba de burtă”

Există nenumărate postări pe net despre rețeta acestei ciorbe. Varianta propusă de Geanina Staicu Avram, alias Jamila Cuisine, postată în urmă cu 10 ani pe YouTube, a adunat de-a lungul timpului peste nouă milioane de vizualizări. A denumit-o simplu: „O alternativă la ciorba de burtă”, pentru că în loc de burtă se prepară cu carne de pui. De aceea, față de ciorba de burtă, ciorba rădăuțeană este mult mai ușoară, extrem de rapid și de ușor de preparat. Este bună inclusiv pentru mahmureală, fiind vorba despre o ciorbă acrită, deși se poate renunța la oțet pentru cei cărora nu le plac mâncărurile de acest gen. De obicei se folosesc pulpele și pieptul pentru acest preparat. Carnea nu trebuie lăsată mult la fiert, ci doar dată de câteva ori în clocot, ca să nu-și piardă gustul.

Ponturi . Legumele se pot pune după bunul plac, în cantități mai mari sau mai mici, ori chiar excluse din ele. După ce au fiert pot fi lăsate, scoase sau pasate. Ca și în cazul ciorbei de burtă, morcovul este cel care dă culoare acestui preparat. Dar cea mai importantă parte, la ambele ciorbe, o reprezintă dresul cu smântână. Aceasta se amestecă cu gălbenușurile, iar peste acest mix se pune supă puțin câte puțin amestecându-se în continuu. Nu se toarnă amestecul de smântână și ouă direct în ciorbă pentru că se va separa imediat. La fel dacă sunt puse separat, direct în ciorbă, va căpăta un aspect brânzit. La final, trebuie răcită cât mai rapid, pentru că se alterează destul de repede lăsată în căldură. Trebuie reîncălzită la foc mic și servită cu ardei iute și pătrunjel.

Ingrediente

Potrivit creatoarei sale, important este ca legumele să fie fierte la foc mic până când devin fragede.

Iată ce conține: 700 grame de carne de pui cu os, 300 de grame de smântână, 4 gălbenușuri, 2 - 3 linguri de oțet, 2 rădăcini mici de păstârnac, 2 cepe, 1 ardei gras, 1 morcov mare, 1 legătură de pătrunjel, 1/2 țelină, câțiva căței de usturoi, foi de dafin, sare și piper.

Instrucțiunile și modul de preparare le găsiți în VIDEO atașat mai sus.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…