Ciorbă de miel ca-n Ardeal, rețeta lui Horia Vîrlan. Cu ce se acrește, cum se drege
Preparatul din Ardeal diferă de ciorbele clasice, dar este savros și aromat datorită ierburilor aromatice folosite.
Ciorbă de miel ca-n Ardeal, cu smântână și tarhon FOTO Shutterstock
Ciorba de miel din Ardeal nu se acrește cu borș, ci cu oțet, se drege întotdeauna cu smântână și gălbenuș de ou, deoarece ardelenii iubesc mâncărurile bogate. Iar pentru a contrabalansa gustul puternic, pentru aromă se folosește tarhonul.
Tarhonul nu numai că este foarte aromat și atenuează mirosul cărnii de miel, dar este și bogat în substanțe nutritive (în special vitaminele B1 și C) și este eficient în afecțiuni precum tulburări de digestie, anorexie, diabet zaharat, bronșite, reumatism, balonare și afecțiuni renale.
Iată cum poți pregăti deliciosul preparat, după rețeta din cartea „Bucatele noastre“ , scrisă de celebrul bucătar.
Ciorbă de miel ca-n Ardeal, rețeta lui Horia Vîrlan
Ingrediente
- 500 g piept și gât de miel sau un cap de miel
- O țelină rădăcină mică
- O legătură de ceapă verde
- O lingură pătrunjel tocat
- 2 linguri oțet din vin alb
- Un pahar mare cu smântână (200-250 g)
Tăiați carnea de miel în bucăți potrivite și o opăriți câteva minute în apă clocotită. O scoateți și o puneți la fiert în apă rece, împreună cu piperul și puțină sare. Îndepărtați cu o paletă spuma formată la suprafață ori de câte ori este nevoie.
Adăugați orezul spălat și legumele tăiate mărunt și continuați fierberea încă 10 minute. Adăugați tarhonul și potriviți gustul de sare, apoi continuați fierberea încă 10 minute.
Bateți gălbenușurile cu smântâna, într-un bol. Luați un polonic cu supă, îl turnați peste amestec și omogenizați rapid. Repetați cu încă un polonic de supă.
Turnați ouăle cu smântâna în oală, omogenizați și stingeți focul. Adăugați oțetul și presărați pătrunjelul tocat. Lăsați câteva minute oala acoperită ca să se întrepătrundă aromele, apoi serviți ciorba cu ardei iute.
Sursa: adevarul.ro