Cioloş le cere lui Merkel şi preşedintei CE adoptarea mecanismului privind condiţionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept
Preşedintele grupului Renew Europe din Parlamentul European (PE), Dacian Cioloş, a iniţiat şi transmis o scrisoare comună cancelarului german, Angela Merkel, şi preşedintei Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, prin care solicită, cu sprijinul celor mai mari grupuri politice din PE, introducerea mecanismului privind condiţionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept în viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM) 2021-2027, informează miercuri un comunicat al USR PLUS.
Scrisoarea, care vine cu doar o zi înainte de debutul negocierilor finale asupra bugetului european multianual, reaminteşte Comisiei Europene şi Consiliului European că adoptarea finală a CFM necesită acordul PE.
"Parlamentul European a susţinut întotdeauna cu fermitate un astfel de mecanism de condiţionalitate, deoarece nu putem permite ca valorile UE să fie ameninţate sistematic sau încălcate de oricare dintre cele 27 de state membre, în timp ce fondurile UE continuă să fie primite de guvernele responsabile. În acelaşi timp, este evident că instrumentele de bază aflate la dispoziţia UE pentru protejarea acestor valori sunt limitate, inadecvate şi insuficiente", se menţionează în textul scrisorii semnate, pe lângă copreşedintele USR PLUS, şi de preşedintele grupului Partidului Popular European din PE, Manfred Weber, de preşedinta grupului Socialiştilor şi Democraţilor, Iratxe Garcia Perez şi de copreşedinţii grupului Verzilor, Ska Keller şi Philippe Lamberts.
"Poziţia noastră este următoarea: Comisia, în calitate de gardian al tratatelor UE, trebuie să fie împuternicită pentru a se asigura că statele membre îşi respectă angajamentele cu privire la aceste valori. În acest context, regretăm faptul că, în ultima sa întrunire, Consiliul European a slăbit semnificativ eforturile Comisiei şi ale Parlamentului de introducere a respectării statului de drept, a drepturilor fundamentale şi a democraţiei în cadrul financiar multianual 2021-2027. Este convingerea noastră deplină că nu putem face în niciun fel rabat de la valorile europene", adaugă semnatarii scrisorii, care cer preşedinţiei germane a Consiliului UE "să reia întâlnirile politice şi tehnice în strânsă cooperare cu raportorii Parlamentului fără nicio întârziere".
"A sosit momentul să accelerăm lupta împotriva degradării democraţiei, a statului de drept şi a drepturilor fundamentale în inima UE şi să subliniem că victoriile electorale nu constituie un mandat pentru îndepărtarea de valorile europene. Crearea unui astfel de mecanism de condiţionalitate, care se bazează în principal pe raportul anual al Comisiei de monitorizare a respectării valorilor Uniunii, reprezintă răspunsul cel mai eficient şi proporţional la provocările existente", se mai menţionează în scrisoarea comună.
Nu în ultimul rând, mai menţionează comunicatul citat, semnatarii scrisorii solicită preşedinţiei germane a Consiliului UE "să se alăture eforturilor Parlamentului de a susţine democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale prin finalizarea adoptării acestei propuneri fără întârziere".AGERPRES