Cioloș, la Uzinele Dacia: Pentru a crește competitivitatea avem nevoie de a stimula cercetarea și dezvoltarea tehnologică

Cioloș, la Uzinele Dacia: Pentru a crește competitivitatea avem nevoie de a stimula cercetarea și dezvoltarea tehnologică

Creșterea competitivității economiei românești se poate realiza doar prin stimularea cercetării și a dezvoltării tehnologice, a afirmat premierul Dacian Cioloș joi, la finalul vizitei efectuate la Uzinele Dacia de la Mioveni.

"Este de un mare interes pentru noi, pentru Guvernul României, ca un investitor precum Dacia Renault să-și continue activitatea în România și să și-o dezvolte. Vrem să continuăm să creștem competitivitatea acestui sector, pentru că creșterea economică a României (...) nu va avea un impact pozitiv asupra oamenilor decât în măsura în care vom continua să creștem și competitivitatea în paralel. Dacia are o contribuție importantă la această creștere economică, atât prin faptul că creează și menține locuri de muncă, dar și prin capacitatea de export pe care o asigură pentru economia românească, și pentru că ne dorim ca o astfel de industrie (...) să evolueze, din discuțiile pe care le-am avut de la începutul mandatului diferiți reprezentanți ai mediului economic din România, am înțeles că pentru a crește competitivitatea avem nevoie de a stimula cercetarea și dezvoltarea tehnologică", a declarat Cioloș.

El a precizat că un prim pas în acest sens a fost făcut prin eliminarea taxării salariilor personalului din centrele de cercetare-dezvoltare, după modelul deja existent în domeniul IT.

"Și cum în ultimii ani am văzut efectul pozitiv pe care facilitățile fiscale pentru cei care lucrează în domeniul IT, de exemplu, l-au avut (...), am hotărât să aplicăm aceeași logică și pentru cercetare-dezvoltare tehnologică. Astfel, chiar săptămâna aceasta am decis în Guvern ca, începând cu luna august, pentru toți cei care lucrează în centrele de cercetare-dezvoltare tehnologică (...) să eliminăm impozitele și taxele pe salariu, ceea ce înseamnă o creștere proporțională a veniturilor cercetătorilor", a precizat premierul.

În opinia sa, măsura are un dublu scop, de a atrage tinerii către un domeniu de maximă importanță și totodată de a reduce plecarea specialiștilor din țară.

"Sigur că această creștere proporțională cu reducerea taxelor și impozitelor nu este o creștere foarte mare, dar e un semn că pentru stat, pentru Guvern, acest domeniu este important și vom căuta în continuare și alte facilități pentru a stimula acest sector. Pentru că România poate nu doar să ofere forță de muncă calificată la costuri competitive, dar poate să ofere și materie cenușie foarte competitivă (...). Și vrem să atragem și alți investitori să investească nu doar în partea de producție, dar și în partea de cercetare și dezvoltare tehnologică", a mai spus Dacian Cioloș.

AGERPRES/(AS — autor: George Onea, editor: Mihai Simionescu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare . Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro .

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro .


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”