Cioloș, la Reuniunea șvabilor bănățeni de la Ulm: Sunteți puntea de legătură între România și Germania

Cioloș, la Reuniunea șvabilor bănățeni de la Ulm: Sunteți puntea de legătură între România și Germania

Premierul Dacian Cioloș a afirmat duminică, la Reuniunea anuală a șvabilor bănățeni de la Ulm, că prin prezența sa la acest eveniment a dorit să marcheze interesul și angajamentul Guvernului României pentru contribuția sașilor și șvabilor la dezvoltarea țării noastre și a relației româno-germane.  *Cioloș: Comunitatea sașilor ardeleni, resursă pentru consolidarea legăturilor cu Germania și Europa

"Sunteți deschizători de drumuri, facilitați dialogul între instituții și între oameni, iar sărbătorile dumneavoastră relevă cu tărie dorința de a păstra legăturile între membrii comunității și de a cultiva relația cu România natală. Sunteți, în fapt, puntea de legătură între România și Germania. Astăzi, aceasta a devenit o adevărată autostradă, cu multiple filiere. Astăzi, îi putem include în această punte și pe cei circa jumătate de milion de români stabiliți în Germania, a doua comunitate din UE, una dintre cele mai bine integrate pe piața muncii. Acestora li se adaugă cei 11.000 de investitori germani, tinerii aflați la studii în Germania și România", a subliniat Cioloș, în discursul rostit cu acest prilej.

Premierul român a evidențiat bunele relații dintre România și Germania, pe care le-a catalogat drept "privilegiate" și "excelente", cu o istorie îndelungată, ca state partenere și aliate în UE și NATO.

"Vă asigur că, pentru România, relația cu Germania este o relație de importanță strategică. Dialogul nostru politic a cunoscut o dinamică deosebită în ultima perioadă — este a doua mea vizită în Germania în acest an, președintele României a fost, de asemenea, în februarie, îl așteptăm pe președintele federal Gauck la București în luna iunie — reconfirmând buna cooperare pe teme de interes comun, atât în cadrul UE, cât și în plan regional și internațional, pe care dorim să o consolidăm", a spus Cioloș.

El a vorbit și despre proiectele concrete convenite în cadrul lucrărilor Comisiei guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din țara noastră, arătând că ele contribuie la "repararea nedreptăților suferite în perioada totalitară, conservarea identității și la dezvoltarea economico-socială''.

"Guvernul a depus eforturi pentru a veni în întâmpinarea acestor chestiuni. Legea privind despăgubirile pentru cei deportați în Rusia a fost adoptată în 2013, de altfel, gest unic la nivelul statelor Uniunii Europene (...). Știu că un alt aspect important pentru dumneavoastră este retrocedarea proprietăților. România este printre puținele state care au adoptat o amplă politică de retrocedare a proprietăților naționalizate sau confiscate de regimul comunist", a spus premierul, adăugând că ''moștenirea din epoca totalitară nu a putut fi rezolvată în mod întru totul satisfăcător de niciun stat fost comunist".

Totodată, șeful Executivului de la București a pledat pentru păstrarea caracterului unic al așezărilor tradiționale ale sașilor și șvabilor și și-a arătat preocuparea față de situația învățământului în limba germană din România.

"Avem cu toții o răspundere în ceea ce privește conservarea și restaurarea monumentelor emblematice ale comunității, cum sunt bisericile fortificate din Transilvania (...). De asemenea, suntem preocupați de situația învățământului în limba germană maternă din România. Școlile cu predare în limba germană sunt, în ciuda absenței unei majorități a elevilor de origine germană, printre cele mai prestigioase din țară (...) Ne propunem continuarea eforturilor comune — prin sprijinirea profesorilor germani pentru extinderea învățământului în limba germană din România'', a spus Cioloș.

Referindu-se la rolul pe care Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) l-a avut în dialogul autorităților române cu etnicii germani, el a reliefat sprijinul acordat de acesta și contribuția la promovarea intereselor culturale și politice ale sașilor transilvăneni, ale șvabilor sătmăreni și a celor bănățeni.

"Totodată, un rol central revine și asociațiilor sașilor transilvăneni/șvabilor bănățeni din Germania, în jurul cărora sunt reuniți etnicii germani originari din România și care trăiesc astăzi în afara teritoriului românesc. Vă încurajăm pe dumneavoastră, care trăiți de decenii în Germania, și care ați contribuit exemplar la dezvoltarea acestei țări, să împărtășiți României din experiența pe care ați acumulat-o aici. (...) De altfel, Guvernul României are în vedere măsuri concrete pentru participarea celor care se consideră legați de România sau care provin din România, în termeni de parteneriat, la procesul de dezvoltare a țării", a mai spus premierul Dacian Cioloș.

La finalul discursului, el s-a adresat celor care și-au păstrat cetățenia română și i-a încurajat să participe la procesele electorale din țară, utilizând avantajele oferite de votul prin corespondență.

Premierul Dacian Cioloș se află, începând de sâmbătă, într-o vizită oficială în Germania.

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...