Cioloș, la prima CUMPĂNĂ. Ministresa Muncii a DEMISIONAT!
Premierul Dacian Ciolos a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca ministrul muncii si-a prezentat demisia, urmand sa prezinte presedintelui Klaus Iohannis, in perioada imediat urmatoare, o propunere pentru portofoliul muncii. "Am acceptat astazi demisia doamnei Ministru Claudia-Ana Costea, care mi-a fost inaintata in cursul acestei zile. In perioada imediat urmatoare voi inainta domnului Presedinte Klaus Iohannis o propunere pentru functia de Ministru al Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice", se arata in comunicat.
Decizia a fost luata ca urmare a scandalului starnit pe marginea proiectului privind salarizarea bugetarilor. Claudia-Ana Costea a anuntat marti ca nu-si asuma proiectul de ordonanta si in cazul in care se va afla pe ordinea de zi a sedintei Guvernului de miercuri, isi va prezenta demisia. Guvernul a fost pus astfel in situatia de a renunta la proiect.
Ministrul Muncii Claudia-Ana Costea si-a asumat retragerea proiectului de ordonanta privind salarizarea, pe motiv ca nu avea cum sa satisfaca nevoile tuturor partenerilor sociali, a anuntat marti un reprezentant al Ministerului Muncii. Acesta a mai spus ca daca documentul se va afla miercuri pe masa Guvernului, ministrul Costea intentioneaza sa demisioneze.
Guvernul a decis sa abandoneze proiectul de ordonanta de urgenta privind salarizarea bugetarilor in forma actuala, urmand sa lucreze pe o noua abordare, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.
Intrebat de jurnalisti daca premierul a luat in calul demiterea ministrului, Dan Suciu a spus initial ca nu "s-a luat in discutie situatia doamnei Costea". La insistentele jurnalistilor, Suciu a spus ca premierul a cerut, totusi, explicatii ministrului, urmand sa ia si o decizie. Suciu a mai afirmat ca proiectul de Ordonanta de Urgenta nu ar fi aparut oricum pe ordinea de zi a sedintei Guvernului de miercuri.
Intrebat cine a elaborat proiectul de ordonanta care a starnit atat de multe controverse, Suciu a sustinut ca Ministerul Muncii, avand o contributie si Ministerul Finantelor. Insa, exista informatii care arata ca, in realitate, proiectul a fost elaborat de Ministerul Finantelor, in colaborare cu membrii Cancelariei prim-ministrului, iar Ministerul Muncii a avut o crontributie foarte redusa. Ministrul Muncii ar fi dorit promovarea unui proiect de lege privind salarizarea unitara, asa cum cer cu insistenta sindicatele, dar si partide. De aici ar fi aparut si neintelegerile. Proiectul de ordonanta urma sa intre in vigoare la 1 august si prevedea o scadere a salariilor demnitarilor si o crestere a salariilor mici, precum si eliminarea unor discrepante intre salariatii cu aceleasi sarcini, dar venituri diferite. Efortul bugetar ar fi fost de 300 de milioane de lei net in 2016 si de 1,5 miliarde in 2016. In schimb, o lege a salarizarii unitare ar fi insemnat un efort bugetar mult mai mare, de multe miliarde de lei anual.