Cioloș ÎȘI TAIE CRACA DE SUB PICIOARE! Spune în față ADEVĂRURI pe care românii NU LE SUPORTĂ!

Cioloș ÎȘI TAIE CRACA DE SUB PICIOARE! Spune în față ADEVĂRURI pe care românii NU LE SUPORTĂ!

Guvernul a lansat noua Strategie Naționala Anticorupție. Iar Dacian Cioloș s-a apucat să spună, ca inconștientul, lucruri pe care românii nu le suportă spuse în față: "Atenția" pe care o acordăm la ghișeu, banii strecurați în buzunarul medicului, corupția din marile proiecte de insfrastructură - fiecare act slăbește statul român. 

Dacian Ciolos a mai spus, marti, ca "lipsa de omenie" de la Spitalul de Arsi, "sistemul criminal" de la Hexi Pharma, precum si cazul de sclavie de la Berevoiesti nu sunt probabil incidente izolate, ci sunt doar cele care au iesit la suprafata, iar autoritatile trebuie sa intervina ferm, insa conteaza si atitudinea cetatenilor. Premierul a spus, in deschiderea evenimentului organizat pe tema Strategiei Nationale Anticoruptie, ca situatiile descoperite la Spitalul de Arsi, la firma Hexi Pharma si la Berevoiesti sunt o imagine a sistemului din Romania, fiind exemple, insa nu cazuri izolate, potrivit News.ro.

"Lipsa de integritate, lipsa de omenie, neglijenta, nepasare. Asta am vazut cu totii zilele acestea la Spitalul de Arsi pacienti care erau tinuti in conditii inumane. (...) Stiu ca domnul ministru le are in vedere, chiar daca nu vor fi facute miracole in cateva zile sau in cateva luni, dar e un proiect care sa porneasca de la aceasta realitate, proiect de investitii pe care noi il vom incepe", a spus Dacian Ciolos.

Prim-ministrul a vorbit si despre cazul Hexi Pharma, unde interese de afaceri au dus la crearea "unui sistem criminal": "Justitia trebuie sa se exprime, dar, din ceea ce am putut constata la nivel administrativ, putem trage anumite concluzii", a spus el.

Dacian Ciolos a mentionat si cazul de sclavie de la Berevoiesti, care arata "atitudinea noastra individuala si ca societate". "Situatia de la Berevoiesti vorbeste foarte mult despre noi ca societate si indiferenta individuala si modul in care anumite autoritati locale au actionat sau nu au actionat".

Primul ministru spune ca in toate aceste cazuri este nevoie de o atitudine ferma si clara din partea autoritatilor statului, iar Guvernul a incercat sa demonstreze ca nu ramane indiferent, dar a atentionat: "Nu este suficient, pentru ca aceste cazuri sunt doar cele care au iesit la suprafata si foarte probabil ele nu sunt cazuri izolate".

"E vorba de un mod in care sistemul, ca atare, trebuie sa evolueze prin tendinta pe care o vom imprima si o imprimam noi prin atitudinea noastra. Aceste abateri de la integritate, in timp, ne vulnerabilizeaza, ne dezumanizeaza, dar ne si vulnerabilizeaza fata de cei care folosesc aceste slabiciuni pentru alte interese decat cele de a ne construi noi un viitor mai bun ca societate", a subliniat Dacian Ciolos.

Premierul Dacian Ciolos a deschis dezbaterea publica privind noua Strategie Nationala Anticoruptie, organizata de Ministerul Justitiei si Cancelaria Prim-Ministrului, marti, la Palatul Victoria.

Declaratii Dacian Ciolos:

Ce se va intampla dupa acest guvern depinde in mare masura de fiecare dintre noi, de votul pe care il vom da in alegeri, de modul in care ne vom manifesta asteptarile de la oamenii politici si de ce vom face fiecare dintre noi.

Trebuie sa intram din ce in ce mai mult intr-o democratie participativa de la una pasiva.

Statul nu poate face tot ceea ce e de facut in societatea romaneasca fara o implicare individuala si o participare a fiecaruia dintre noi.

Coruptia ucide

Va amintiti de acest slogan, in urma doar cu cateva luni, si iata ca vedem astazi, in multe situatii, coruptia coroborata cu indiferenta - si e important sa subliniem acest lucru - poate sa ucida literalmente, am vazut cazuri in sanatate, si poate sa ucida social prin alienare, atunci cand aceste ingrediente - coruptia si indiferenta - le intalnim in educatie. 

Ca sa dau doar doua exemple din doua domenii in care exista un sentiment clar in societate ca avem nevoie de reforma, dar avem impresia ca aceasta reforma trebuie sa vina doar din partea statului sau a Guvernului.

Pot sa va asigur ca in ambele domenii - si in sanatate si in educatie - trebuie luate masuri politice sau guvernamentale ferme, dar in ambele domenii, fara o schimbare de atitudine din partea noastra, ca beneficiari ai serviciilor publice din sanatate si din educatie, nu o sa reusim sa eliminam nici coruptia si mai ales indiferenta.

O tara fara coruptie este o tara sanatoasa, insa eliminarea coruptiei nu vine doar prin adoptarea de legi si munca justitiei.

Trebuie ca fiecare dintre noi sa isi asume asta, individual si profesional.

Atat timp cat, inca dupa douazeci si ceva de ani, dupa ce am trecut la democratie inca mai facem diferenta - asta e sentimentul meu personal - intre ce e al meu e al meu si am grija si ce e al statului e al tuturor deci pot sa bag mana pana la cot pentru ca nu e responsabilitatea mea, cata vreme inca mai treneaza in societate mentalitatea aceasta putem lua orice decizii la nivel guvernamental pentru ca ele nu o sa-si faca efectul.

Aici ma gandesc de la "atentia" pe care o acordam la ghiseu -pana la bani strecurati in buzunarul medicului - cu sau fara voia lui - aici vorbesc de atitudinea noastra a fiecaruia pana la coruptia din marile proiecte de infrastructura. Fiecare act de coruptie slabeste statul roman si ne indeparteaza de o societate sanatoasa.

Lupta anticoruptie nu se limiteaza doar la actiunea institutiilor statului. Aceasta schimbare de paradigma trebuie sa fie insotita si o schimbare de gandire in management. Trebuie sa se inteleaga la nivel de conduecere a institutiilor ca anticoruptie incepe cu un management serios, cu instrumente serioase.

In scoaterea la lumina a acestor disfunctionalitati avem nevoie de transparenta, obiectivitatea in a ne asuma aceste disfunctionalitati, aceste greseli.

Cred ca va fi nevoie de cativa ani de zile pentru a ne putea asuma obiectiv, pentru a avea rezultate pe termen lung.

Din perspectiva noastra, aplicarea masurilor din strategie nu este una optionala. Aceasta strategie vizeaza toate institutiile publice, de la varful administratiei publice centrale pana la baza administratiei publice locale, si (...) aceasta strategie va fi adoptata in asa fel incat ea sa poata sa fie urmarita in aplicarea ei

Nu inseamna ca trebuie sa recrutam manageri straini pentru ca românii nu sunt in stare sa o faca, dupa cum mai aud, ci de a recruta in mod obiectiv si transparent manageri si de a lua masuri pentru a forma pe viitor manageri buni.

Trebuie sa invatam management eficient al resurselor statului cand aceste resurse sunt parte a unor companii care actioneaza pe piata.

Mai exista mentalitatea ca a face afaceri cu statul este benefic in masura in care ai sustinatori in cadrul statului. Avem cazuri de companii care eficienta unei companii se opreste la a castiga un contract cu statul.

Aplicarea acestei strategii este importanta nu doar pentru continuarea procesului de insanatorisire a noastra ca societate. Ea va contribui semnificativ si la perceptia noastra in exterior.

Inca mai avem Mecanismul de Cooperare si Verificare si inca se discuta in societate daca ar trebui sau nu pastrat.

Eu vad acest lucru prin prisma capacitatii noastre de a ne insanatosi.

In masura in care vom aplica aceasta strategie anticoruptie, vom ajunge cat mai repede - sper eu -  la situatia sa nu mai avem nevoie de aceste verificari din exterior, nu doar din mandrie nationala, ci pentru ca vom fi capabili sa e spalam noi rufele murdare in interior, sa ne asumam greselile.

Lupta anticoruptie este un precursor al unei economii sanatoase.


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept