Cioloș: În sectorul public ai o experiență unică, pe care n-o ai în sectorul privat, pentru că-ți forjează conștiința

Cioloș: În sectorul public ai o experiență unică, pe care n-o ai în sectorul privat, pentru că-ți forjează conștiința

Experiența din sectorul public este unică, deoarece îți forjează conștiința, a spus premierul Dacian Cioloș, luni, la deschiderea Programului Oficial de Internship al Guvernului României, ediția 2016, organizată la Biblioteca Națională a României. 

"În viață, atunci când încerci să-ți faci treaba bine în domeniul în care te-ai format, (...), dincolo de resursele financiare, de salariu, simți nevoia să-ți aduci contribuția într-un anumit fel la un mers înainte al lucrurilor în comunitatea din care faci parte. Și în mediul privat poți face lucrul ăsta și faci lucrul acesta, dar o faci într-un alt fel. În activitatea publică sau într-o funcție publică trebuie să-ți asumi responsabilitatea asta într-un mod mult mai direct și mult mai efectiv decât o faci în mediul privat, unde dai seamă patronului și te uiți în primul rând la niște cifre, la rezultatul economic. Aici, în sectorul public, trebuie să te uiți dincolo de rezultatul economic. (...) Dincolo de asta, e o experiență unică, pe care n-o ai în sectorul privat, pentru că-ți forjează conștiința și îți întărește anumite convingeri cu care e bine să te duci după aceea în mediul privat, pentru că trebuie întotdeauna găsit un echilibru", a afirmat Cioloș, fiind întrebat de un tânăr înscris la Programul de Internship de ce a ales să se implice în mediul de stat în defavoarea mediului privat.

Premierul Cioloș a mai spus că persoanele implicate în mediul public trebuie să se lase supuse criticilor aduse de cetățeni.

"Ai nevoie și în sectorul public de performanța, de eficiența, de organizarea bună din mediul privat, dar ai nevoie câteodată și în mediul privat de o anumită conștiință a responsabilității publice atunci când iei anumite decizii și asta poți să ți-o forjezi atunci când își asumi anumite responsabilități și te lași supus criticilor, observațiilor, pentru că într-o funcție publică ești la dispoziția cetățenilor, a contribuabilului și trebuie să te lași criticat chiar și atunci când ai impresia că n-au dreptate cei care te critică. După două, trei, patru critici din astea care-ți afectează ego-ul, orgoliul, începi să te calmezi și să ai o altă perspectivă a obiectivității în a-ți analiza propria persoană', a mai afirmat Cioloș.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”