Cioloș, despre revendicările salariale ale sindicatelor din sănătate: Guvernul trebuie să lucreze pe un buget aprobat de Parlament
Primul ministru Dacian Cioloș a declarat, luni, la Alba Iulia, că e 'prea devreme' să se discute despre o eventuală majorare a veniturilor în sistemul sanitar, în condițiile în care există un buget aprobat de Parlament la sfârșitul anului trecut, iar Guvernul nu-și permite să dezechilibreze situația bugetară.
Întrebat într-o conferință de presă dacă există fonduri la bugetul de stat pentru acoperirea majorărilor solicitate de sindicatele din sănătate, care au intrat luni în grevă japoneză, prim-ministrul a subliniat că 'guvernul trebuie să lucreze pe un buget aprobat de Parlament'.
'Cunoașteți bine bugetul care a fost aprobat de Parlament la sfârșitul anului trecut și am spus că în acel buget trebuie să lucrăm. Deci acesta e bugetul. Nu avem de unde să luăm mai mult, decât la rectificare, dacă luăm de la un alt domeniu(...). Dar marja pe care o avem, bugetară, știți că este foarte restrânsă, pentru că, pe de o parte, s-au aplicat măsurile de relaxare fiscală și, în același timp, au crescut și salariile, și în anumite domenii, inclusiv sănătate și educație, atât cât s-a putut anul trecut, dar și în administrația publică. Deci, guvernul trebuie să lucreze pe un buget care e aprobat de Parlament', a declarat primul-ministru.
Premierul a menționat că pentru orice altă măsură sau orice altă decizie cu impact bugetar, așa cum a spus-o și Curtea Constituțională, trebuie să se prevadă sursa de finanțare.
'Deci nici nu putem să ne permitem să dezechilibrăm situația bugetară și să dăm acest semnal negativ în exterior, care să afecteze și situația economică a României, pentru că percepția privind echilibrul bugetar are un impact foarte mare și asupra investițiilor care se fac în țară', a menționat Dacian Cioloș.
Premierul a adăugat că e un subiect care trebuie discutat dată fiind situația dificilă din sănătate.
'Sigur, e un subiect care trebuie discutat, pentru că știu situația dificilă din domeniul sănătății și știu că domnul ministru (Patriciu Achimaș-Cadariu — n.r.) caută soluții și, în cursul acestui an, în funcție de cum vor evolua cheltuielile, caută soluții care să aibă în vedere și sectorul sanitar, dar cred că e prea devreme să putem discuta despre acesata. Oricum, aici, domnul ministru o să-și exprime punctul de vedere după analiza pe care o face', a conchis premierul.
Federația Sindicală 'Hipocrat " din România și Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) încep luni seria de proteste anunțate, care debutează cu grevă de tip japonez, cu banderolă.
Conform unui comunicat remis AGERPRES, decizia a fost luată după întâlnirea pe care conducerea celor două formațiuni sindicale au avut-o la începutul săptămânii trecute cu ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, și cu ministrul secretar de stat, Francisk Iulian Chiriac. Discuțiile au vizat soluționarea revendicărilor salariaților din Sănătate și nu s-au finalizat cu un calendar concret și realist pentru rezolvarea acestor probleme.
Solicitările FS 'Hipocrat' și CFSMR vizează aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară și în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referință salariul minim brut pe economie de 1.250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiții deosebite de muncă, sporul de doctorat; respectarea normei de muncă și a timpului de muncă și de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal (lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare, timpul de repaos și de refacere fiind mult mai redus decât timpul de muncă); asigurarea în regim gratuit și prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate; creșterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator și medicină de familie.
Potrivit reprezentanților celor două federații, membre CNS 'Cartel ALFA', cauza demarării acțiunilor de protest este tergiversarea luării unor decizii la nivel guvernamental.
AGERPRES