Cioloș denunță POMENILE electorale și HĂCUIREA BUGETULUI: 2 miliarde de EURO DEFICIT! Ne întoarcem la 2010?
Dacian Cioloș denunță pomenile electorale și hăcuirea bugetului național pentru anul viitor anunțate de penalii în călduri din Parlament. Potrivit premierului, este vorba despre pomeni electorale care însumează 9 miliarde de lei, adică două miliarde de euro, peste 1% din PIB. „Asta înseamnă creșterea deficitului, ceea ce ar fi catastrofal”, a afirmat Cioloș la Adevărul Live. Am vrut sa facem mariri de salarii cu cap, gandite, care sa rezolve disfunctionalitati de tratament intre diferite categorii de angajati, altfel riscam sa ajungem in aceeasi situatie ca in 2010 a declarat premierul.
Potrivit lui Cioloș, măririle procentuale nu fac decât să crească dezechilibrele. „Vrem să le corectăm printr-o lege a salarizării unitare. Prin aceste decizii ale Parlamentului, nu vom mai avea bani pentru salarizarea unitară”, a declarat premierul, adăugând că toate aceste vor avea un impact negativ și asupra investițiilor.
Seara pomenilor electorale: Deputatii au votat solicitarea Sanitas - Sporurile personalului tehnic, calculate la nivelul salariului de baza/ Salariile angajatilor CNAS cresc cu 25% din 1 decembrie/ Salariile din educatie cresc cu 15%/ Ministrul Muncii: "Un impact bugetar de 3-4 mld lei; un Nobel pentru cel care face deficitul"
Deputatii din comisiile de munca si de buget au adoptat luni un amendament la OUG 20 privind salarizarea prin care sporurile personalului tehnic medical se calculeaza prin raportare la salariul de baza si nu la cel din 2009, asa cum solicitasera sindicatele prin greva generala declansata luni. Ministrul Muncii Dragos Pislaru a atras atentia ca impactul bugetar acest amendament este de 1,125 miliarde lei, in timp ce un secretar de stat in ministerul Muncii a avertizat ca se deschide "cutia Pandorei". Liberalii din comisii au parasit sala in semn de protest, invocand faptul ca PSD vrea sa "cumpere voturi", astfel ca amendamentul a fost adoptat in unanimitate de cei de la PSD si UDMR, in ciuda faptului ca Pislaru a insistat asupra impactului bugetar. Practic, ultimele doua ore si jumatate de dezbateri au fost fara opozitie la PSD in lipsa reprezentantilor PNL.
O alta modificare votata luni de comisie este cea prin care salariile angajatilor din Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cresc cu 25% incepand cu 1 decembrie 2016.
De asemenea, s-a votat o crestere de 15% a salariilor personalului din invatamant - care cuprinde personalul didactic, nededidactic si auxiliar - de la 1 ianuarie 2017 fata de nivelul celor din decembrie 2016.
In plus, s-au majorat cu 15% si salariile celor din asistenta sociala.