Cioloș CUTREMURĂ Mafia POLITICO-MEDICALĂ! „DUMNEZEII” sănătății, în corzi!

Cioloș CUTREMURĂ Mafia POLITICO-MEDICALĂ! „DUMNEZEII” sănătății, în corzi!

Risc Seismic

Încă o lovitură va fi aplicată miercuri Mafiei politico-medicale din spitale! ”Cîte telefoane vor suna astăzi de dimineață, înainte de ședința de Guvern, care începe la ora 10?”, întreabă un oficial din Ministerul Sănătății. „Feudalii, Dumnezeii” care conduc cele mai multe dintre spitalele clinice, dar si sectiile acestor spitale sunt tinta unei ordonante de urgenta initiata de Ministerul Sanatatii si discutata astazi in sedinta de Guvern. Odata adoptata, ordonanta va liberaliza accesul la functiile de conducere din spitale, cele mai multe ocupate acum de atot-puternici profesori universitari care sunt concomitent manageri, chirurgi, sefi de catedre didactice, proprietari de clinici particulare, lideri de organizatii profesionale. Daca va fi adoptata, Ordonanta va produce cea mai profunda schimbare din ultimele decenii in sistemul medical, fiind asteptate riposte dure din partea celor vizati si a aliatilor lor politici si mediatici

Mai mulți medici renumiți au linie directă cu premierul Dacian Cioloș.

Și, susțin sursele din MS, pînă acum au folosit-o.

Astăzi însă, ministrul Vlad Voiculescu și șeful său Dacian Cioloș pun pe masa cabinetului Ordonanța de Urgență care schimbă regulile după care vor fi conduse spitalele noastre, dezvăluie  Tolo.ro .

Printr-o mobilizare fără precedent, în scrisoarea trimisă premierului Cioloș, vicepremierului Dâncu și ministrului Voiculescu, 7 rectori ai Unversităților de Medicină din întreaga țară au numit schimbările propuse azi drept ”un experiment precipitat”.

Despre ce schimbări e vorba?

Și de ce au produs asemenea tulburări la vîrful lumii medicale?

1. MANAGERII DE SPITAL POT FI ECONOMIȘTI SAU ORICE ALȚI PROFESIONIȘTI, NU DOAR MEDICI PRIMARI SAU CADRE UNIVERSITARE ÎN MEDICINĂ.

În viziunea Ordonanței de Urgență șefii de spital vor căpăta statut și atribuții mai apropiate de cele specifice unui manager.

Astăzi, managerii de spitale sînt, în marea majoritate, profesori doctori, validați de Universitățile de Medicină.

”Adevărul e simplu: în acest moment, 99% dintre managerii de mari spitale din Occident nu ar putea deveni niciodată manageri ai spitalelor noastre, pentru că nu sînt nici medici primari și nici cadre universitare în medicină”, a explicat unul dintre cei care a lucrat la modificarea Legii Sănătății.

Ideea MS este ca managerii să se dedice activității de organizare efectivă a spitalelor.

2. DIRECTORUL VA PUTEA SĂ AIBĂ RUDELE ANGAJATE ÎN SPITAL, DAR NU PE O ALTĂ POZIȚIE DE CONDUCERE!

Conflictele de interese sînt și ele reglementate mult mai dur prin Ordonanța de Urgență care modifică Legea Sănătății.

”Rudele pînă la gradul IV ale managerului nu vor putea deține funcții de conducere în același spital sau serviciu de ambulanță”, prevede legea, dacă această formă va fi adoptată de către guvern.

De asemenea, rudele de pînă la gradul IV nu pot deține acțiuni la companii aflate în relații cu spitalul.

Aici, guvernul nu a mers atît de departe pe cît și-ar dori asociațiile de pacienți, într-o realitate deformată de puterea marilor firme de medicamente și echipamente.

Companiile pharma nu aprovizionează direct spitalele. Ele au în general distribuitori. Ceea ce înseamnă că rudele managerilor vor putea deține părți sociale la firme, cîtă vreme aceste firme fac afaceri intermediate cu spitalele.

Ceea ce pentru organizațiile de pacienți pare puțin, este însă prea mult pentru nervii și interesele șefilor sănătății din România.

În scrisoarea trimisă premierului cei 7 rectori care vorbesc în numele ”adevăraților lideri de opinie din domeniile medicale” susțin că ministrul Vlad Voiculescu vrea ”o definire mult prea restrictivă a conflictului de interese”.

3. MANAGERII VOR PUTEA PREDA SAU OPERA DOAR DUPĂ ORA 16, PÎNĂ ATUNCI OCUPÎNDU-SE EXCLUSIV DE SPITAL!

O altă nemulțumire a profesorilor doctori este prevederea potrivit căreia ei pot continua să predea la facultăți, să opereze sau să participe la acțiuni de cercetare, dar numai după ce încheie programul zilnic de manager.

”În țările normale, managerul nu e și chirurg ca să blocheze o sală de operație doar pentru el toată ziua. Spitalul nu e un butic, e o structură cu sute de cadre și mii de pacienți deseori, care au nevoie de un manager full time”, susțin cei care doresc schimbarea legii și derularea activităților extra manageriale doar în afara programului.

UNIVERSITĂȚILE AMENINȚĂ CU ECHIPAMENTUL AFLAT ÎN SPITALE, CARE LE APARȚINE!

În replică, rectorii facultăților de medicină din București, Cluj, Iași, Timișoara, Tîrgu Mureș, Craiova și Constanța atrag atenția că universitățile sînt proprietarele multor echipamente medicale din spitale.

Ei amenință că ”vom fi nevoiți să reevaluăm implicarea în instruirea rezidenților și în folosirea acestor echipamente”. 

Profesorii doctori solicită ”o abordare mai flexibilă în definirea conflictului de interese”.

4. PROIECTELE DE MANAGEMENT SE VOR SUSȚINE PUBLIC, ÎN FAȚA MEDICILOR ȘI A REPREZENTANȚILOR PACIENȚILOR ȘI COMUNITĂȚII LOCALE.

Alte prevederi ale legii modificate interzic managerilor să facă parte din structurile de conducere, coordonare și control ale oricărui partid politic.

De asemenea, se scot la concurs și funcțiile de șefi de secție.

Funcția de șef de secție este, potrivit multiplelor mărturii ale medicilor, axa în jurul căreia orbitează controlul instituțiilor publice din România, fie că sînt spitale universitare sau orice alt fel de  spital.

Vlad Voiculescu a acceptat un compromis cu profesorii doctori, astfel încît în clinicile universitare este condiție obligatorie ca șefii de secție să fie cadre universitare, așa cum au dorit facultățile de medicină. Dar numai în clinicile universitare.

Concursurile nu se vor mai baza pe învățarea legislației, ci pe proiectul conducerii spitalului, din perspectiva bugetului și a actului medical.

În schimb, ministrul sănătății a impus ca în normele care vor urma schimbării legii să se prevadă în mod expres că orice concurs de management dintr-un spital va deveni un act public, ”astfel încît medicii din respectivul spital, organizațiile pacienților și reprezentanții comunității să poată participa și să constate care este proiectul candidatului”.

Risc Seismic


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”