Cioloș BAGĂ FRICA-N SISTEM! Uite la ce MOȘMONDEȘTE!

Cioloș BAGĂ FRICA-N SISTEM! Uite la ce MOȘMONDEȘTE!

Puțină lume a fost cu adevărat atentă la detaliile privind strategia anticorupție lansată de Guvernul Cioloș săptămâna trecută. Mai ales că tembeliziunile și celelalte articulații de comunicare ale SISTEMULUI au avut grijă să paseze repede subiectul. Cine este atent la detalii vede și de ce. Practic, ceea ce moșmondește Cioloș va îngropa ușor-ușor SISTEMUL. Bineînțeles, și cu sprijinul DIICOT și DNA.

Alex Costache a făcut, în România Curată, un inventar al lucrurilor care se vor schimba. La care, nu uitați să adăugați micile structuri de tip DNA din ministerele care gestionează chestiuni economice.

Spre exemplu, noua strategie anticorupţie prevede publicitate şi criterii clare a modului în care se dau banii din Fondul de rezervă al Guvernului si Fondul de dezvoltare locală al Ministerului Dezvoltării. Adică să ştim cine, ce localităţi şi instituţii primesc bani din aceste fonduri şi de ce.

Strategia Națională Anticorupție (SNA) prevede și aplicarea deciziilor de confiscare şi publicarea informaţiilor privind utilizarea bunurilor confiscate. Cu alte cuvinte, să ştim cât avem de confiscat de la corupţii dovediţi în Justiţie, cât s-a confiscat şi ce s-a făcut cu banii. În plus, Ministerul Justiţiei vrea să extindă aplicarea directivei europene de confiscare în cazul tuturor inrfacţiunilor ce au pedepse mai mari de 4 ani.

Se va umbla și la Codul etic al judecătorilor şi procurorilor astfel încât magistraţii să primească îndrumare cu privire la conflictele de interese, incompatibilităţile şi nevoia de imparţialitate. Exectivul vrea să reglementeze mai bine conduita magistraţilor în viaţa privată şi condiţiile în care aceştia pot să accepte mici cadouri.

Guvernul propune crearea unei baze de date accesibile publicului privind firmele ale căror acţionari au condamnări definitive, precum şi firmele care nu şi-au făcut bine treaba în alte contracte. În plus, noua strategie prevede publicarea actelor adiţionale care umflă preţul şi măresc durata de execuţie.

Instituţiile publice ar putea avea consilieri de etică care să îndrume funcţionarii. Noua strategie prevede şi aplicarea legislaţiei avertizorilor de integritate. Un avertizor precum Camelia Roiu – medicul de la Spitalul de Arşi care a oferit presei filmarea cu pacientul care avea o rană invadată de larve – este protejat de lege, însă este el apărat efectiv în realitate? Rămâne ca legislaţia să se şi aplice. Camelia Roiu a declarat recent că are colegi care vor să o linşeze şi că a fost ameninţată de un fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Ministrul justiţiei, Raluca Prună, a dat şi exemplul interdicţiilor post angajare. Aceasta înseamnă ca un inspector ANAF, de exemplu, nu se poate angaja la o firmă pe care a controlat-o în ultimii 3 ani. Această interdicţie există în legislaţie, însă nimeni nu urmăreşte dacă se aplică.

Strategia presupune centralizarea acordării contractelor din sănătate (o idee mai veche a doctorului Raed Arafat) şi publicarea lor. Ar trebui să putem găsi contractele acordate în acest domeniu vital pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Noua SNA urmăreşte publicarea veniturilor şi cheltuielilor spitalelor, a numărului de medici existent şi prognozat, a sponsorizărilor primite de medici şi a datoriilor din sistem. Informaţiile vor fi publicate pe Platforma de Monitorizare a Veniturilor şi Cheltuielilor pentru spitalele din sistemul public şi privat de sănătate.

“Imaginati-vă ce înseamnă ca aceste contracte din sănătate să nu mai fie acordate de fiecare spital în parte, ce presupune să fie declarate sponsorizările primite de medici de la industria Pharma. Vedeţi cazul DNA cu medicii oncologi care au primit excursii în străinătate de la companii farmaceutice ca să le prescrie produsele“, au atras atenţia surse din cadrul MJ, ministerul care a redactat strategia anticorupţie.

Executivul îşi propune să combată plagiatele prin consolidarea CNATDCU (instituţia care face analiza şi dă verdictul privind plagiatele) şi să pună la punct un mecanism de avertizare şi detectare timpurie a plagiatelor. Noua SNA propune adoptarea unor măsuri astfel încât concursurile pentru inspectorii şcolari şi directorii de şcoli să nu fie fraudate. Lucrările să fie securizate, să existe un control încrucişat al acestora, iar echipele de profesori evaluatori să se rotească. Strategia anticorupţie vrea să introducă disciplina Educaţie juridică la clasa a XI-a. Pionierul cursurilor de educaţie juridică în şcoli este judecătorul CSM Cristi Danileţ. Cursurile au fost foarte bine primite de elevi. 

Guvernul vrea modificarea regulamentelor Parlamentului astfel încât cererile de ridicare a imunităţii să fie puse pe ordinea de zi a primei şedinţe în plen în termen de cel mult 72 de ore. Executivul vrea şi ca procurorii să nu mai fie nevoiţi să înainteze întregul dosar.

Sursele de finanţare a partidelor politice şi campaniilor electorale să fie publicate.Toate donaţiile către partide să fie contabilizate, iar cele care depăşesc un anumit prag să fie făcute prin bancă.

Strategia anticorupţie propune ca miniştrii să îşi publice agenda după model bruxellez astfel încât cetăţenii să ştie ce fac într-un anumit moment, cu cine se întâlnesc şi ce discută. 

Nu-i așa că sună bine rău de tot!


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!