Cioloș a dat drumul la „COMISIA DE TĂIAT HÂRTII”
Guvernul lanseaza miercuri "comisia de taiat hartii", a anuntat premierul Dacian Ciolos, la inceputul sedintei de Guvern. Potrivit acestuia, cetatenii vor putea transmite propuneri pe platforma online maisimplu.gov.ro . Pe scurt, debirocratizarea in administratie presupune reducerea numarului de documente si dosare care trebuie depuse de catre cetateni, de multe ori la aceeasi institutie. In acest sens, vor fi utilizate sisteme informatice pentru transferuri de date intre institutii.
"Sunt lucruri care pot fi facute in mod simplu, valorificand si sistemele informatice si platformele informatice administrative, pe care s-au dat milioane de euro, multe dintre ele nefiind operationale. Daca aceste sisteme le-am conecta, nu ar mai trebui sa solicitam atata birocratie cetatenilor", a precizat Ciolos.
Dacian Ciolos invita cetatenii sa foloseasca platforma maisimplu.gov.ro "pentru a discuta despre experientele lor cu administratia publica. "Vom invita cetatenii, contribuabilii sa ne impartaseasca din relatia lor cu administratia si care documente sau care tipuri de dosare pe care trebuie sa le depuna la administratie, li se par complicate si ar putea fi simplificate", a spus Ciolos. "As vrea ca prin aceasta platforma sa identificam, prin reactia cetatenilor, care sunt acele lucruri pe care le putem simplifica", a mai afirmat premierul.
Acesta a precizat ca a fost facuta o prima analiza la nivelul cancelariei prim-ministrului, fiind identificate deja cateva situatii care pot fi simplificate din punct de vedere birocratic. "Am identificate cateva cazuri, as spune absurde, care se perpetueaza in administratie. De exemplu, mamele care tocmai au nascut trebuie sa depuna trei dosare, de multe ori cam acelasi tipuri de documente: unul pentru indemnizatia de crestere a copilului, altul pentru alocatia de stat si un altul pentru stimulentul de reinsertie. Aceste trei dosare contin cam acelasi documente si trebuie sa se plimbe de multe ori pe la aceleasi instituii, cu trei hartii in copii diferite. E un caz unde putem simplifica lucrurile cu depunerea unui singur dosar, in asa fel incat administratia sa poata sa trateze toate cele trei tipuri de indemnizatie", a spus premierul.
Acesta a mai dat exemplul unui somer care trebuie sa plateasca cam 30 lei pentru a obtine diferite documente necesare pentru indemnizatia de somaj. "Aceste informatii pot fi obtinute de catre administratia care are nevoie sa prelucreze dosarul respectiv si direct, solicitand informatiile respective, fara ca somerul sa plateasca tot felul de taxe, pentru tot felul de documente care pot fi otinute direct de catre administratie", a explicat Ciolos. Potrivit acestuia, "si aici este poate merge pe o simpla depunere a cererii, urmand ca administratiile respective sa colecteze, sau sa obtina datele direct prin conectarea sistemelor informatice".
Un alt caz prezentat a fost cel al cazierului judiciar: "Ministerul de interne elaboreaza peste 2 milioane de caziere judiciare in fiecare an. De multe ori, aceeasi persoana care ia mai multe caziere judiciare, in acelasi an, pentru diferite dosare, si de multe ori pentru dosare care vizeaza aceeasi institutie in Ministerul de Interne. Ai nevoie de un permis de conducere sau de un document de identitate, trebuie sa iei cazier judiciar. Prin sistemele informatice ar trebui sa punem la punct o modalitate prin care sa nu mai trebuiasca oamenii sa ia cazierul de la un ghiseu ca sa il duca la celalalt ghiseu. Sunt lucruri care pot fi facute in mod simplu valorificand si sistemele informatice si diferitele platforme informatice administrative pe care s-au dat milioane de euro si care multe dintre ele nu sunt inca operationale. Daca aceste sisteme informatice, administrative le-am conecta, n-ar mai trebui sa solicitam atata birocratie cetatenilor".
Infiintarea "Comisiei de taiat hartii" este o initiativa a Cancelariei prim-ministrului si Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic.