Ciolanul ăluia e mai dulce decât al meu/Deputatul Arsene de la PSD îl dă în gât pe Culiţă Tărâţă de la UNPR
După principiul, ciolanul ăluia e mai dulce decât al meu, deputatul PSD Ionel Arsene îl acuză pe baronul UNPR Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, de fapte grave de corupţie. El spune, într-o declaraţie politică făcută în plenul Camerei Deputaţilor, că afacerile acestuia, controlate de el sau de interpuşi ar aduce prejudicii statului de zeci de milioane de lei. Mai mult decât atât, el prezintă în declaraţie sesizări depuse de DLAF la DNA privind suspiciunile legate de Culiţă Tărâţă şi afacerile sale cu bani europeni.
“Pe 11 iunie a.c., în calitate de deputat și reprezentant în Parlament al cetățenilor din județul Neamț, folosind instrumente parlamentare, am adresat mai multor autorități publice cereri de informații în privința unor activități neconforme cu legislația în vigoare și cu funcția publică ale lui Culiță Tărâță. Două instituții publice au arătat până în prezent că au depus sesizări la Direcția Națională Anticorupție în privința afacerilor lui Tărâță sau au procese pe rol pentru că au fost păgubite de acesta și de firmele pe care le controlează, și încearcă să recupereze daune de zeci de milioane de lei. Este vorba despre Departamentul de Luptă Antifraudă și Ministerul Agriculturii (prin Agenția Domeniilor Statului).
Aș vrea, în primul rând, să expun contextul în care au fost redactate și transmise acele cereri de informare către Agenția Națională de Integritate, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Direcția Națională Anticorupție, DLAF, Ministerul Agriculturii (Agenția Domeniilor Statului) și Agenția Națională de Administrare Fiscală. În urma mai multor anchete jurnalistice, publicate atât în presa centrală, cât și în cea locală, am decis să expun în Parlament, printr-o declarație politică, pericolul pe care îl reprezintă pentru bugetul de stat activitatea firmelor pe care le controlează Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean Neamț. Așa cum arătam atunci, Tărâță încearcă să-și mascheze matrapazlâcurile financiare folosind oameni de paie sau chiar membri ai familiei sale. Asta pentru că personajul despre care vă vorbesc își ascunde în mod intenționat afacerile în fața autorităților, punându-le pe numele angajaților sau ale familiei. Faptul că Tărâță controlează grupul de firme TCE 3 Brazi este dovedit de declarațiile sale publice, în care el își asumă activitatea economică a grupului și vorbește despre rezultatele financiare ale acestuia.
La începutul lunii trecute, TCE 3 Brazi și-a cerut în instanța insolvența. Ingineriile financiare pe care le-a instrumentat președintele CJ pot aduce pagube de 80 de milioane de euro, sumă ce reprezintă datoriile firmelor sale, care pot fi consultate pe portalul Ministerului de Finanțe. Având în vedere această situație, am considerat că este foarte important să trag un semnal de alarmă în fața instituțiilor publice responsabile. Pe de-o parte, cred că statul trebuie să se asigure că nu va rămâne pagubit în urma insolvenței TCE, iar pe de altă parte cred că este obligatoriu ca instituțiile publice să nu aplice un tratament discriminatoriu contribuabililor. Tărâță și familia sa trebuie să fie egali în fața legii cu micii comercianți, mici fermieri sau micii întreprinzători din județul Neamț, față de care statul dispune uneori mult mai repede măsuri drastice.
În urma solicitărilor, am primit mai multe răspunsuri din partea instituțiilor sesizate care confirmă semnalul meu de alarmă. Departamentul pentru Luptă Antifraudă, cu atribuții în verificarea administrării fondurilor europene, a confirmat existența unor anchete care au vizat firme ale lui Tărâță și persoane aflate în relații contractuale cu acesta. În urma acestor investigații, DLAF a decis sesizarea Direcției Naționale Anticorupție. Iată pasajul din răspunsul oficial al Departamentului care face referire la această situație:
„Menționăm că la sesizarea Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit a Oficiului European de Luptă Antifraudă, DLAF a efectuat verificări având ca obiect un număr de 19 societăți comerciale cu sediul în județul Neamț, beneficiare de ajutor financiar nerambursabil (…) activitatea comercială a acestora se baza pe contracte de prestări servicii în domeniul agricol încheiate cu SC TCE 3 Brazi SRL. Totodată, potrivit documentațiilor depuse în vederea obținerii sprijinului financiar, persoanele care au deținut calitatea de administrator/reprezentant legal al celor 19 societăți se aflau în raporturi contractuale cu SC TCE 3 Brazi SRL. Întrucât ca urmare a verificărilor efectuate de DLAF au fost identificate posibile fapte de natură penală care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene, actul de control elaborat a fost transmis spre soluționare Direcției Naționale Anticorupție”.
O anchetă jurnalistică realizată de ziarpiatraneamt.ro, publicată în 2013, expune întregul sistem de construit de Culiță Tărâță pentru a drena bani europeni. Practic, el și familia acestuia ar fi inființat mai multe firme, cu sediul la aceeași adresă, pe numele unora dintre angajații lor, care au accesat fonduri europene de la APDRP. Ulterior, pe baza unor contracte de prestări servicii, banii de la Uniunea Europeană ajungeau la TCE 3 Brazi. Un sistem penal de drenare a unor bani publici pentru care sper că DNA îl va trage la răspundere și pe cel care este răspunzător pentru acest lucru și, cel mai probabil, a inițiat tot acest sistem.
De asemenea, Ministerul Agriculturii, prin Administrația Domeniilor Statului, are un proces pe rol cu firma TCE 3 Brazi pentru recuperarea unei datorii de peste 22 milioane de euro pentru neplata arendei aferente Insulei Mari a Brăilei în perioada 2002-2007. Litigiul se află în prezent la Curtea de Apel București pentru că, bineînțeles, societatea lui Tărâță refuză să-și recunoască datoriile. Ministerul Agriculturii a mai precizat că nu a fost înștiințat de intenția TCE de a-și declara insolvența. Consider că acest lucru este o dovadă a faptului că președintele Consiliului Județean încearcă să se sustragă de la plata unor sume foarte mari la bugetul de stat.
Iată pasajul din răspunsul Ministerului Agriculturii care face referire la aceste informații:
„…vă comunicăm faptul că la această dată S.C. TCE 3 Brazi SRL în baza contractului de arendă figurează în evidențele Agenției Domeniilor Statului (ADS) cu un debit în valoare de 99.074.319,27 lei, rezultat din raportul de audit întocmit de către S.C. Top Expert S.R. L. (…) La data de 17.03.2014, apelul ADS a fost admis de Curtea de Apel București, dispunând totodată anularea sentinței și trimiterea cauzei (…) Curții de Apel București (…) Menționăm faptul că, până la data prezentei, ADS nu a fost notificată cu privire la deschiderea procedurii insolvenței …”.
Până în prezent, avem toate dovezile că cel care ocupă funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț are serioase probleme cu legea. În mod premeditat, el încearcă să ascundă pe numele unor terți afacerile și ingineriile financiare. Informațiile pe care le-am primit de la DLAF și Ministerul Agriculturii explică foarte clar motivele pentru care face acest lucru. Culiță Tărâță și apropiații săi se sustrag de la plata unor sume enorme la bugetul de stat prin tergiversarea unor litigii sau prin insolvențe dubioase. Totodată, firmele pe care le controlează au pus la cale sisteme incredibile de drenare a unor fonduri europene, pentru care Tărâță și familia acestuia ar trebui să aibă o fărâmă de demnitate și să-și asume responsabilitatea. Altfel, vor suferi oameni care nu au nici o vină și care încercau doar să câștige o pâine cinstită.
Sunt ferm convins că un astfel de personaj nu are ce căuta în fruntea unei instituții publice așa cum este Consiliul Județean Neamț. Nemțenii nu merită o astfel de rușine. Nu putem avea încredere ca fondurile publice ale județului să se afle la mâna unui astfel de politician. Sper că înțelegeți acum cât de greu le este colegilor mei, în ședințele CJ, să încerce să-l oprească pe Tărâță de la a dispune după bunul plac de bani publici. De fiecare dată ne străduim să-l oprim de la a lua decizii cel puțin dubioase în privința proiectelor plătite din banii nemțenilor. Pentru că un astfel de personaj nu se oprește de la absolut nimic în încercarea de a direcționa banii publici conform propriilor interese. Invit pe toți cetățenii din județul nostru să-i aducă la cunoștință că nu mai au nevoie să fie reprezentați de un personaj care simbolizează corupția și ingineriile financiare cu bani publici. Eu și colegii mei de la PSD vom pune la dispoziția cetățenilor datele publice de contact ale lui Culiță Tărâță pentru cei care doresc să-i aducă la cunoștință ce cred despre el și activitatea lui. Doar printr-un efort public susținut îl vom putea convinge pe acest om să plece de la conducerea unei instituții vitale pentru Neamț și pentru administrația publică. De asemenea, voi pune la dispoziția mass-mediei răspunsurile oficiale pe care le-am primit de la instituțiile publice menționate pentru ca aceste informații trebuie să ajungă la cât mai mulți cetățeni”, a tunat Ionel Arsene în declaraţia sa politică.
Vai de mama voastră, bă!