Ciolacule, tu râzi ca prostul, crezând că ai în buzunar lampa lui Aladin, dar așteaptă-te la multe din astea!
Premierul Marcel Ciolacu a numit-o, ieri, consilier de stat în Cancelaria Prim-Ministrului pe Carmen Orban (54 de ani). Conform declarațiilor de avere depuse între 2017 și 2019, în calitate de manager al Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban a primit drept donație suma de 80.000 de dolari de la Raluca Simona Turiceanu, una dintre fiicele lui Dumitru Martin, un controversat om de afaceri din Constanța, membru al ”Grupului Polaris”, scrie g4media.ro .
Dumitru Martin a fost arestat de FBI în decembrie 2015 și condamnat, în 2017, la 13 ani de închisoare pentru că a dat mită ca să prindă un contract de 10 milioane de dolari cu armata americană pentru a deveni furnizor de containere de transport și depozitare pentru forțele americane din baza ”Mihail Kogălniceanu”. Fiica lui Martin a refuzat să explice donația, iar Carmen Orban nu a putut fi contactată până la momentul editării acestui articol. O sursă guvernamentală a confirmat faptul că noul consilier de stat este una și aceeași persoană cu fostul manager de la Institutul Fundeni.
Medic și conferențiar universitar, înainte de numirea de ieri, Carmen Orban era director general al Grupului Medical Monza și șefă a Compartimentului ATI de la Spitalul Universitar București. Ea a absolvit Liceul B.P. Hașdeu din Buzău, în 1987, la un an după actualul său șef, Marcel Ciolacu care a absolvit Liceul Mihai Eminescu din aceeași localitate.
Din declarațiile de avere depuse în 2017, 2018 și 2019, reiese că medicul Orban a primit o donație de 80.000 de dolari de la Raluca Simona Turiceanu, una dintre fiicele omului de afaceri Dumitru Martin din Constanța.
Sursa Foto: Declarație de avere Carmen Orban din 2017Asociat la societatea de salubrizare Polaris M Holding, Dumitru Martin este fratele fostului prefect al județului Constanța din perioada 2002 – 2005, Gheorghe Martin, și unchiul deputatului PSD Eduard Martin.
Cel din urmă a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în 2015, fiind suspectat că i-ar fi dat mită șapte milioane de euro fostului primar din Constanța, Radu Mazăre, pentru ca Polaris să primescă un contract din partea Primăriei Constanța. În 2022, Eduard Martin și firma Polaris au fost achitați, iar Mazăre condamnat în acest dosar. Conform datelor de la Registrul Comerțului, și Raluca Simona Turiceanu a deținut un pachet de 4,55% la această societate, până în 2016.
Contactată de G4Media.ro, Turiceanu a declarat referitor la donație că nu este persoană publică și, prin urmare, nu este obligată să își justifice acțiunile. ”Suntem apropiați de mulți ani”, a spus ea despre relațiile dintre familiile Orban și Martin.
Sursa Foto: cugetliber.roPe 1 decembrie 2015, presa americană relata faptul că Dumitru Martin a fost arestat de FBI în urma unei operațiuni în care fuseseră folosiți agenți sub acoperire. Martin a fost acuzat de faptul că, prin intermediul firmei Polaris, intenționa să dea mită de 1 milion de dolari către un ofițer din cadrul Forțelor Aeriene (US Air Force), care, potrivit unor documente judiciare, cooopera cu FBI. În schimbul banilor, Polaris urma să primească un contract de 10 milioane de dolari din partea armatei americane pentru a furniza containere de transport și depozitare pentru forțele americane din baza ”Mihail Kogălniceanu” de lângă Constanța.
În 2017, Dumitru Martin a fost condamnat la 13 ani de închisoare de către un tribunal din Sacramento-California, fiind încarcerat într-un penitenciar din SUA. Conform declarației fiicei sale Raluca Simona Turiceanu donația către Carmen Orban a avut loc după arestarea din SUA.
La începutul lui 2016, mai multe publicații au scris faptul că Dumitru Martin avea o relație cu actualul consilier de stat Carmen Orban care era căsătorită cu medicul ortoped Horia Bogdan Orban. Într-un interviu din ianuarie 2016 pe această temă soțul declara că ”Martin s-a despărțit de Corina (a doua soție a lui Dumitru n.r.) în urmă cu aproape șase luni de zile. Din câte am înţeles, insista pe lângă ea să dea divorţ și să-i ia casa soțului, aşa mi-a povestit chiar Corina.
Ea a înțeles atunci ce fel de om este, l-a părăsit și s-a întors la soţul ei. După povestea asta, bănuiesc că a început să se înfiripe relația dintre Dumitru Martin şi fosta mea soţie, poveste care a dus la divorțul nostru, în octombrie 2015. (…) Actele le-am depus pe 7 septembrie (2015 n.r.), la notariat, iar hotărârea de divorţ a fost pronunţată 30 de zile mai târziu. La acel moment, eu nu ştiam că ea are o altă relaţie. Am aflat abia după divorţ că avea o relaţie cu Martin, când am dedus că această relaţie era încă de dinainte de a ne separa. (…) Am mai auzit apoi la spital, de la Fundeni, unde ea este manager, mi s-a transmis că ei erau împreună la secretariat la cabinetul lui Irinel Popescu şi că personalul din spital se mira și se întreba cu cine este doamna manager acolo, cu un bărbat care o ţine de mână, şi aşa mai departe…”
Jurnalistul l-a întrebat pe Orban și dacă a întrebat-o pe fosta soție despre relație, răspunsul medicului fiind: ”Am întrebat-o și a recunoscut, dar a susținut că relația s-a produs după divorț. Acum nu o mai recunoaște, după momentul în care s-a anunțat arestarea lui Martin în presă. Înainte circula cu mașina firmei Polaris, a recunoscut și asta, că mașina era a firmei lui Martin. Din ziua în care s-a anunțat arestarea, nu a mai venit seara cu mașina acasă.”
Medicul Horia Bogdan Orban nu a putut fi contactat de G4Media.ro, o colaboratoare de la Spitalul Elias în care lucrează transmițând că se află într-o operație. La rândul său, Raluca Simona Turiceanu, fiica lui Dumitru Martin, a afirmat despre acest subiect că ”Prefer să mă abțin, nu mă pronunț în astfel de lucruri. Eu, personal, nu pot să declar că a fost o relație” între tatăl ei și Carmen Orban.
Ulterior arestării din SUA a lui Dumitru Martin, firma Polaris M Holding și alți asociați din societate au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală și delapidare, dosarul aflându-se pe rolul primei instanțe, Tribunalul Constanța. Prejudiciile ar fi de 32,6 milioane lei (impozite neplătite) și 62,5 milioane lei (sumă delapidată).
Într-un alt dosar, trimis în judecată în decembrie 2020, Polaris este acuzată de dare de mită, dosarul aflându-se în procedura de Cameră Preliminară. În acest dosar, pe 16 iunie 2023, judecătorul a eliminat din dosar probe constând ”în înregistrarea și transcrierea în format scris/salvarea pe suport optic, a convorbirilor ambientale din datele de 27.10.2014 și 26.05.2015, administrate de către autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii într-o procedură judiciară proprie, înainte de începerea urmăririi penale în prezenta cauză, 21.01.2016.”