Ciolacu, reacție în cazul fetei ucise de urs: Vom cere sesiune extraordinară, nu se va da liber la împușcat „fiecare cum dorim și când dorim”

Ciolacu, reacție în cazul fetei ucise de urs: Vom cere sesiune extraordinară, nu se va da liber la împușcat „fiecare cum dorim și când dorim”

Premierul Marcel Ciolacu intervine în cazul fetei de 19 ani ucise de urs în munții Bucegi. Nu se va da liber la împușcat urși în României după bunul plac al fiecăruia, dar va exista o inițiativă și se va cere sesiune extraordinară în Parlament pentru adoptarea acesteia, susține șeful Executivului.

Premierul Marcel Ciolacu FOTO: ARHIVA

Premierul Marcel Ciolacu FOTO: ARHIVA

Am vorbit și cu domnul ministru, am vorbit și cu cei mai implicați și mai știutori în domeniu. Este o aglomerație în anumite zone, urșii nu mai au mâncare suficientă și de asta coboară. Am vorbit și cu domnul Simonis, președinte Camerei Deputaților, pentru că modificarea nu se poate face decât prin Parlament. După discuțiile cu Ministrul Mediului pornim o inițiativă și vom cere o sesiune extraordinară în Parlament”, a declarat premierul.

Potrivit premierului, viața oamenilor primează, însă nu se va da liber la împușcat urșii în România „fiecare cum dorim și când dorim”.

„Este evident că viaţa omului primează, dar repet, nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum dorim. Vor fi abordate zonele cu riscuri foarte mari”, a spus Ciolacu.

Ministrul Mediului: populaţia de urs brun în România este „scăpată de sub control”

Ministrul mediului, Mircea Fechet, susține că populaţia de urs brun în România este scăpată de sub control. El propune ca urşii care se apropie de localități să fie eutanasiați sau împușcați.

„Ceea ce s-a întâmplat ieri este o tragedie - și profit de ocazie să transmit condoleanțe familiei. Nu pot decât să-mi imaginez durerea pe care o resimt. În același timp, cred că după ce o să avem toate informațiile puse cap la cap, ar trebui foarte repede să tragem concluziile și să venim cu niște soluții care să respecte ce am spus din prima zi de când am venit la minister, respectiv că viața omului ar trebui să aibă prioritate și nimic nu poate fi mai important. Înțeleg că orice măsuri am lua, nimeni nu poate garanta că astfel de tragedii nu se pot întâmpla și în viitor”, a spus ministrul la Digi 24.

Mircea Fechet spune că trebuie „gestionate exemplarele care ajung în comunitățile locuite și care pun viața omului în pericol”.

„Cred că atunci când ursul se apropie de comunitate şi riscă să pună în pericol viaţa omului trebuie intervenit de urgenţă. Am tras învățăminte din ce s-a întâmplat până acum. Relocarea urşilor nu reprezintă o soluţie. Am vorbit cu administratorii fondului cingetic pe raza căruia s-a produs tragedia de ieri care mi-au spus că în ultimul an au relocat aproximativ 100 de exemplare de urs, în alte fonduri cinegetice. Cu alte cuvinte, am mutat problema dintr-o localitate în alta şi nu am rezolvat-o”, a precizat ministrul.

O tânăra de 19 ani din Iași fost ucisă, marți, de un urs pe traseul Jepii Mici, din Munții Buceg i. Mama acesteia a declarat că fata a mai fost în trecut „fugărită” de un astfel de animal sălbatic.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii