Cine vine la CCR? O veste bună și două sinistre

Cine vine la CCR? O veste bună și două sinistre

O institutie cheie, as zice chiar institutia cheie a acestei tari, CCR, isi schimba luna viitoare o treime din componenta. Ies doua figuri triste, pe alocuri sinistre, ale istoriei ultimilor ani, adica Petre Lazaroiu si Maya Teodoroiu, plus profesorul Stefan Minea, stiutor de carte, dar adesea cu mult prea slab pentru a face fata presiunilor evidente ale majoritatii.

Ramane de vazut daca primii doi vor primi posturi importante de la Liviu Dragnea si care vor fi acestea. Daca zvonurile se vor confirma, vom vedea si care a fost pretul deciziilor care au distrus o mare parte din arhitectura constitutionala, institutionala si legislativa din Romania.

Cat despre inlocuitori, as remarca din start o schimbare de strategie a PSD, o noua inadecvare uluitoare a PNL, dar si o miscare corecta a presedintelui Iohannis.

Desemnarea facuta de presedintele Iohannis pentru CCR mi se pare foarte potrivita. Dna Simina Tanasescu nu este magistrat, dar este un autentic constitutionalist, primul autentic constitutionalist din CCR dupa foarte multi ani.

Este o profesoara universitara de mare calibru cu o tinuta si carte de vizita de judecator constitutional adevarat. Anul trecut a devenit cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, ca o recunoastere internationala a valorii sale.

Mi se pare o reparatie binevenita ca prin intrarea sa in CCR dna Tanasescu va igieniza locul ocupat pana acum de Petre Lazaroiu, judecatorul neconstitutional, cu un CV dubios si o atitudine pe masura, care a provocat intr-un mod mizerabil scandalul in urma caruia dna Tanasescu a fost nevoita sa demisioneze de la Cotroceni.

Dupa cum este o reparatie si pentru lasitatea de atunci a presedintelui Iohannis, care si-a sacrificat aiurea unul dintre putinii consilieri valorosi si prea rar consultat pe probleme juridice, dupa parerea mea.

Sper ca dna Tanasescu sa inteleaga repede, daca desigur nu a inteles deja din interactiunea cu CCR, ca acolo nu e o institutie de inalt nivel profesional, ci o fauna majoritar politruca, cu care trebuie luptat la baioneta, pentru ca limbajul academic este pentru politruci la fel de inaccesibil precum chineza veche.

Vestile bune se opresc insa aici. PSD - ALDE, cum spuneau, au schimbat strategia. Nu mai merg pe mana unor cadre de partid, ca pana acum, ci lanseaza aparenta unor numiri profesoniste, adica a unor magistrati.

Unul este Cristian Deliorga, unul dintre cei mai controversati magstrati ai Romaniei. A fost implicat intr-un dosar penal, privind fraudarea unor concursuri pentru magistrati, dosar incheiat cu condamnarea fostului procuror general adjunct al Romaniei, Gabriela Ghita, si din care, spune presa, dl Deliorga ar fi scapat plangand in fata procurorului DNA pana l-a induplecat.

A fost vicepresedinte al CSM in perioada cea mai sinistra a justitiei din Romania, perioada Stanoiu, cand o seconda pe presedinta CSM Lidia Barbulescu. Iar in 2004, acest "Hrebe" al justitiei a fost decorat de fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, pentru "serviciile aduse Justitiei".

Constantean, dl Deliorga a fost un apropiat al tripletei Mazare - Strutinski - Constantinescu. Si, nu mai putin important, este mentorul, protectorul, prietenul apropiat al Adinei Florea, sefa adjuncta a sectiei speciale pentru procurori - SS, procurorul de caz care o haituieste pe Laura Codruta Kovesi.

Interesant ca a doua propunere a PSD pentru CCR este chiar seful SS, Gheorghe Stan, fost sef adjunct al Inspectiei judiciare. Adica omul din fruntea celor doua plutoane de executie cu care PSD ii hartuieste pe magistratii care se opun distrugerii justitiei. Serviciile facute de SS par a fi rasplatite regeste, daca nu cumva aceasta a si fost intelegerea de la inceput.

Dl Stan e procurorul de sub scara, cu sprancenele impecabil pensate, cu un sofer extrem de capabil si care a inchis 3.000 de dosare din cele 1.433 preluate.

Sub acoperirea de magistrati de cariera, PSD-ALDE se pregatesc sa trimita la CCR tot doi politruci, veniti din tenebre.

Propunerile Opozitiei, care la Camera nu ar fi cu totul lipsite de sansa, daca fortele ar fi concentrate pe un singur candidat, sunt insa in buna masura dezamagitoare.

Inadecvarea liberalilor loveste din nou necrutator. Cand se vorbeste intens despre nevoia de reducere a politizarii CCR, macar prin componenta, daca nu prin pocedura constitutionala de numire a judecatorilor, cand PSD face o fenta cu doi magistrati, PNL vine cu doi avocati membri de partid, parlamentari PNL, dnii Fenechiu si Cupsa.

Nu discut numele lor pentru ca pana la ele mi se pare de neacceptat mesajul, adica validarea numirilor de politicieni, deci inclusiv a celor anterioare ale PSD. PNL continua cu o regula contestata de intreaga societate.

USR a iesit din aceasta paradigma toxica propunanad doi avocati din afara politicii. Mai interesanta, pentru ca profileaza si o apropiere de anvergura necesara, mi se pare varianta conferentiarului Mircea Ursuta, dar pentru a avea o sansa, ea ar trebui sa devina propunere unica a Opozitiei.

Daca vrem sa dam acestei Curti Constitutionale atat de siluita de politic o sansa de reechilibrare, opozitia trebuia sa ofere macar simbolic alternativa unor nume inatacabile, moral si profesional, care sa arunce in si mai mare ridicol propunerile caricaturale ale PSD-ALDE, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com
 

 


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...