Cine va învinge PSD? Băsescu, singurul care a reușit să-i țină, temporar, cu dinții la gard
In urma cu cateva zile, sociologul de casa al PSD, Marius Pieleanu, anunta la una dintre televiziunile de casa ale PSD un fel de sondaj de opinie, facut in judetele fiefuri traditionale ale PSD, din care rezulta ce scoruri ametitoare are acest partid.
Era clar ca operatiunea pregateste un sondaj neconvenabil PSD si el a venit. Este vorba despre o ampla cercetare realizata de Institutul International Republican si care arata ca societatea romaneasca evolueaza, sub aparenta apatiei.
In primul rand, dupa, practic, 6 ani de guvernare PSD, 77 % dintre romani cred ca Romania merge intr-o directie gresita. Deci iata ca romanii nu prea simt beneficiile Sfantului Program si nici nu cred in beneficiile pe care le pregateste aplicarea lui.
In aceste conditii, nu este de mirare ca procentele reale ale partidelor sunt complet diferite de cele promovate cu sarg de dl Pieleanu. Daca duminica ar avea loc alegeri, PSD nu ar mai lua decat 26%, fata de 45% in 2016, iar ALDE s-ar mentine constant la 6%. Raportat numai la cei care sunt siguri ca vor merge la vot, procentul PSD e ceva mai mare, adica 32%. Deci prabusirea PSD este certa si foarte mare pentru un partid aflat abia la mijlocul mandatului de 4 ani. Dar este o scadere pe masura prestatiei PSD la guvernare.
Dar aceasta scadere este si pe fondul unei cresteri a intentiei de vot. Daca maine ar fi alegeri 56% sigur ar vota, iar 26% probabil. Insumate, reprezinta o dublare a prezentei de la ultimele alegeri.
Daca PSD scade, cine creste? PNL are o oarecare ridicare cu 4 procente (9 raportat numai la cei cu intentie ferma), dar in conditiile degringoladei guvernarii, ea este foarte modesta. Liberalii capitalizeaza in foarte mica masura declinul puterii.
USR, cu numai 5 procente, sta foarte prost, dar cred ca din motive diferite. Daca liberalii platesc lipsa de viziune, blaturile cu puterea, bataliile interne si ipocriza, la USR este vorba despre lipsa structurilor teritoriale solide, care nu ii permit accesul in toate zonele, la toate categoriile. Una e sa fii rege in bula de la Facebook, alta e la firul ierbii.
Interesanta este ascensiunea Platformei Romania 100 a lui Dacian Ciolos, ajunsa la 7 procente. Nu cred ca aici este vorba despre o optiune pentru partid, care de facto nu exista, ci pentru un om, Dacian Ciolos. Este o premisa, ea reflecta nevoia de bun simt, de decenta si smerenie a omului politic, pentru ca asta e de fapt nostalgia dupa un guvern care nu a avut nici timp si nici sustinere pentru cine stie ce reforme. Intrebarea este in ce masura aceasta simpatie se va translata asupra unui partid si va fi cuantificata electoral.
Pe bulentinul de vot nu va fi numele lui Dacian Ciolos, ci numele unui partid, care trebuie sa fie foarte bine cunoscut si asociat cu liderul sau, ceea ce ma tem ca nici macar nu a inceput cu adevarat, ca dovada in sondaj nici macar nu apare partidul cu nume imposibil, ci platforma civica. Apoi, acel buletin trebuie sa fie corect numarat, ceea ce nu se va intampla decat in sectiile unde partidul acela va avea reprezentanti.
Deci pentru a face trecerea de la speranta si intentie la vot numarat, formatiunea dlui Ciolos mai are de parcurs un drum imens si foarte dificil, cu multa munca anosta de organizare la firul ierbii.
Ceea ce a contrariat pe multi si anume ca UDMR este cotat la 1% poate fi, intr-adevar, o eroare de esantionare, avand in vedere ca voturile acestei formatiuni sunt cumva enclavizate, nu raspandite la nivel national, dar pe de alta parte poate marca si o scadere accentuata a Uniunii, care nu are cum sa nu plateasca asocierea toxica cu guvernul Dancila. Decat sa cada in plasa ironizarii procentului, poate ca liderii maghiariar face bine sa mediteze la acesta si la posibilele ei cauze.
Sondajul este o veste proasta pentru dl Iohannis, de care 60% din electorat e nemultumit. Foarte mult pentru un presedinte care in 2014 castiga alegeri cu 54%. Ce vrea electoatul si dl Iohannis nu ii da?
Raspunsul e in alta intrebare: 52% considera ca Romania are nevoie in frunte de o mana forte, care sa nu aiba nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a face ceea ce considera necesar. Da, este o mentalitate riscanta din punct de vedere democratic, dar raspunsul acesta nu cred ca reflecta nostalgia dupa dictatura.
Cred ca reflecta doar mentalitatea profunda a acestui popor care a avut mereu voda, rege, presedinte, nu a fost niciodata nici republica parlamentara si nici nu a avut monarhie simbolica precum Marea Britanie.
Traian Basescu a castigat toate alegerile la care a participat pentru ca a intrat in acest profil. Pentru ca a stiut sa fie lider. Ca si-a batut joc de aceasta premisa uriasa, de increderea primita, ca nu a reusit sa fie la inaltimea propriului potential este o cu totul alta si foarte trista discutie. Dar, ne place sau nu, pare ca el a fost cel mai aproape de profilul de presedinte dupa care romanii tanjesc. Si asta pare sa nu fi inteles cu niciun chip dl Iohannis, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com .