Cine va conduce a doua armată a NATO? De ce realegerea lui Erdogan nu e o certitudine

Cine va conduce a doua armată a NATO? De ce realegerea lui Erdogan nu e o certitudine

Liderul turc Recep Tayyip Erdogan, care deține o putere aproape nelimitată, luptă pentru un alt mandat la alegerile prezidențiale și parlamentare de duminică. Erdogan a condus țara timp de 20 de ani și acum este criticat pentru gestionarea de către guvernul său a unei crize a costului vieții și a două cutremure catastrofale. Retragerea pe ultima sută de metri a unui candidat rival a injectat o nouă incertitudine în ceea ce era deja considerată o cursă strânsă.

Recep Tayyip Erdogan luptă pentru un nou mandat la președinție FOTO EPA

Recep Tayyip Erdogan luptă pentru un nou mandat la președinție FOTO EPA

De ce contează alegerile din Turcia?

Aflată la confluența dintre Europa și Asia și controlând accesul la Marea Neagră, Turcia este situată strategic. După SUA, are a doua cea mai mare armată din NATO. Au existat însă tensiuni din cauza achiziționării sistemului rusesc de apărare antirachetă S-400 de către guvernul lui Erdogan și a obiecțiilor sale continue față de aderarea Suediei la NATO. Rivalii lui Erdogan promit să îmbunătățească relațiile cu aliații tradiționali ai Turciei din Occident și să demonteze autoritarismul care i-a marcat conducerea.

Cu ce provocări se confruntă Erdogan?

Erdogan rămâne cel mai popular politician al Turciei, dar odată cu erodarea rapidă a puterii de cumpărare din țară, formațiunea sa, Partidul Justiției și Dezvoltării, și-a pierdut sprijinul. Partidele de opoziție din Turcia au coordonat rareori strategia în trecut, dar de data aceasta Erdogan se confruntă cu o provocare serioasă din partea unui bloc de opoziție format din șase partide. Mai mult, alegerile vin în urma cutremurelor devastatoare din februarie, care au provocat moartea a peste 50.000 de oameni. Supraviețuitorii și opoziția au acuzat guvernul că nu a răspuns în mod adecvat la dezastru.

De ce sunt prețurile atât de mari în Turcia?

Criza costului vieții este cea mai gravă din ultimele două decenii. I-a afectat în special pe cei săraci, care au fost printre cei mai fideli susținători ai lui Erdogan. Rata inflației din Turcia a scăzut la 50,5% în martie, după ce a atins un vârf de 24 de ani de 85,5% în octombrie. Perturbările pandemice și războiul din Ucraina au alimentat inflația în multe țări, dar tendințele economice neconvenționale ale lui Erdogan au amplificat problema în Turcia. În timp ce multe bănci centrale au majorat ratele dobânzilor pentru a combate inflația, Erdogan adoptă poziția neortodoxă conform căreia acest lucru are efectul opus. Sub presiunea lui, banca centrală a Turciei a redus dobânzile. Inflația cronică erodează puterea de cumpărare a cetățenilor chiar și după ce guvernul a crescut semnificativ pensiile, salariile funcționarilor publici și salariul minim. Erdogan a anunțat noi creșteri ale salariilor pentru angajații de stat în zilele dinaintea alegerilor, încercând să obțină mai mult sprijin.

Cine îl provoacă pe Erdogan pentru președinție?

Alianța formată din șase formațiuni l-a nominalizat la alegeri pe Kemal Kilicdaroglu, liderul celui mai mare partid. Partidul Democrat Popular pro-kurd a semnalat că îl va sprijini și nu și-a prezentat propriul candidat. Terenul s-a restrâns la sfârșitul campaniei , când Muharrem Ince s-a retras la o zi după ce a negat autenticitatea unei presupuse înregistrări sexuale, lăsându-l pe Erdogan să se confrunte cu Kilicdaroglu și cu naționalistul Sinan Ogan. Nu e clar cum va afecta acest lucru rezultatul, pentru că susținătorii lui Ince includ oameni nemulțumiți atât de președinte, cât și de principala opoziție. Candidații au nevoie de mai mult de 50% din voturi pentru a câștiga în primul tur; în caz contrar, se confruntă cu al doilea tur două săptămâni mai târziu.

Care sunt partidele islamiste care îl susțin pe Erdogan?

Erdogan, a cărui formațiune era deja asociată cu Partidul Mișcării Naționaliste, și-a lărgit alianța la sfârșitul lunii martie pentru a include două partide islamiste marginale. Unul dintre ele, Huda-Par, vrea să rupă legăturile cu Israelul și să împiedice Suedia să adere la NATO, pentru că un activist a ars un Coran la Stockholm în ianuarie. Huda-Par a fost fondat de oameni legați de un grup militant pro-kurd numit Hezbollah, care nu are legătură cu grupul libanez cu același nume. Celălalt nou aliat al lui Erdogan este Yeniden Refah, condus de fiul primului prim-ministru islamist al țării și de fostul mentor al lui Erdogan , Necmettin Erbakan.

Care sunt perspectivele pentru parlament?

Alianța lui Erdogan ar putea lupta pentru a susține majoritatea parlamentară câștigată de partidul său și de Partidul Mișcării Naționaliste la ultimele alegeri din 2018. Acest lucru ar putea duce la un parlament suspendat, făcând un grup pro-kurd, Stânga Verde, un actor decisiv. Partidul Democrat Popular, care este în prezent al treilea partid ca mărime din parlament, se confruntă cu o potențială interdicție din cauza acuzațiilor de legături cu militanții kurzi separatiști și a decis să-și prezinte candidații la parlament pe mandatul Stângii Verzi. Partidul Popular Democrat a fost ținta unei represiuni de stat din 2015, când victoriile sale electorale au costat partidul lui Erdogan dominația asupra parlamentului, pentru scurt timp.

Care sunt detaliile alegerilor?

Peste 64 de milioane de oameni sunt eligibili să voteze, aproximativ 5 milioane dintre ei pentru prima dată. Acest grup include mulți tineri dezamăgiți care îl acuză pe Erdogan pentru dificultățile economice și nepotismul larg răspândit în guvern. Secțiile de vot se vor deschide la ora 8 și se vor închide la ora 17:00, pe 14 mai. Primele rezultate vor fi difuzate după ce organul de control al alegerilor din țară ridică interdicția de difuzare, de obicei la câteva ore după închiderea secțiilor de votare.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Prinț” bugetar cu două apartamente în Dubai...

2 Cine e adevăratul suveran al suveraniștilor și cel mai periculos dintre ei. Expert în extremism: „Să nu ne lăsăm păcăliți de acest aspect”

3 ALERTĂ Bank of America, raport care dă fiori despre România

4 De citit ce spune omul ăsta despre rețelele sociale

5 Știrea asta pare SF în raport cu ce probleme grave sunt în jurul nostru...