Cine va câștiga RĂZBOIUL? Un articol CUTREMURĂTOR despre MAFIILE din SĂNĂTATE! Iohannis, TREZEȘTE-TE!
Mafiile locale si centrale din sanatate sint mai puternice decit mafiile interlopilor. Ca sa rezolve problemele profunde din sanatate, guvernul trebuie sa intre intr-un razboi politic deschis cu protectorii acestor mafii, dar trebuie sprijinit de presedintele Iohannis si de justitie. Dacian Ciolos a dat semnale in ultimele doua zile ca isi asuma lupta. Ar fi prima lui lupta politica reala, dupa sase luni de politete la adresa marilor sisteme corupte. Merita lupta? Nu doar ca merita, dar guvernul si presedintia sunt obligate sa intre cu buldozerul peste feudalii din sanatate si peste protectorii lor politici.
O scurta recapitulare a situatiei critice din sanatate:
In 2013, Vlad Mixich scria in premiera pe HotNews.ro despre uriasa problema a infectiilor intraspitalicesti (infectii care afecteaza pacienti si medici deopotriva, infectii ascunse de managerii spitalelor).
In 2015 a venit dezastrul din Colectiv. Zeci de morti, unii dintre ei victime ale acestor infectii intraspitalicesti. Managerii corupti ai marilor spitale au incercat sa acopere scandalul, ajutati de trompete din presa.
Ianuarie 2016: ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a lansat un plan național de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale. Dar primele masuri era programate abia pentru 2017, la Pastele Cailor.
Aprilie - Mai 2016. Jurnalistul Catalin Tolontan de la Gazeta Sporturilor a lansat o serie de investigatii care pun in cauza dezinfectantii produsi de liderul local al pietei, Hexi Pharma. Dezvaluirile echipei GSP sint urmate de alte anchete jurnalistice. Un control rapid al Ministerului Sanatatii are rezultate putin credibile. Opinia publica incepe sa puna o presiune uriasa pe guvern sa rezolve rapid problema. Premierul Ciolos isi asuma sanatatea ca prioritate nr. 1.
Cum arata aceasta mafie din sanatate? Cine sint actorii ei atot-puternici si de ce e atit de greu de luptat cu ei, nu e o exagerare sa vorbim de forta in cazul unor medici/profesori?
Ei bine, nu e deloc exagerat. O scurta paranteza: nici un sector profesional nu cunoaste o scurgere de resursa umana spre strainatate mai mare decit sistemul medical. Zeci de mii de profesionisti scoliti in Romania (medici, asistente) pleaca intr-un ritm rapid din tara din cauza coruptiei cronice din sistem care le rapeste sansa la o cariera decenta si la o salarizare normala. In plus, coruptia cronica din sanatate (mai ales la virful ei, veti vedea mai incolo de ce) e unul dintre motivele principale pentru care milioane de romani pleaca din tara, satui sa dea spagi pentru orice consult sau interventie, satui sa-si riste viata in spitale mizerabile si pline de virusi si bacterii.
Inapoi la puterea sistemului corupt. Ea se manifesta pe mai multe paliere.
Primul si cel mai greu de destructurat e cel al Dumnezeilor din conducerea Sanatatii. Ei controleaza achizitiile de produse si servicii in spitalele publice pe care le conduc, ei sint deseori complici ai agentilor de vinzari care le umplu buzunarele de bani. Sint feudalii sistemului, Dumnezeii lui: marii profesori care sint si sefi de clinici, coordonatori de doctorate, au si practica privata, au si functii prin universitati, au si demnitati publice. Multi dintre ei sint profesionisti exceptionali, dar manageri dezastuosi. Puterea de a corupe intreg sistemul le vine acestor Dumnezei atit de la banii pe care-i gestioneaza si sifoneaza, cit si de la sistemul de educatie pe care il controleaza pe verticala. Ei conduc universitatile si facultatile, ei conduc asociatiile profesionale, ei coordoneaza doctorate. Pe scurt, ei hotarasc cine are dreptul sa intre in sistem.
Puterea lor s-a vazut in zilele de dupa tragedia din Colectiv, cind mai multi ziaristi independenti au inceput sa chestioneze modul in care marile spitale (controlate de acesti feudali) au gestionat criza. Acesti feudali au reusit sa inchida dezbaterea pe multe canale mediatice, impunind o cenzura pe similara cu cea a politicienilor care controleaza media.
Cum se explica puterea lor? O explicatie e miza financiara. Ei decid achizitiile, ei fac blaturi cu firmele de partid si isi asigura nemurirea la conducerea spitalelor. O alta explicatie e profund umana: au facut trocul viata contra protectie cu multi politicieni si ziaristi. Tineti minte cazul Alexandru Arsinel, operat peste rind? Aceste cazuri se intimpla des, cu marii profesori care decid cine si cum sa primeasca tratament preferential. O fac cu politicieni, ca sa-si asigure protectia politica, o fac si cu ziaristi, ca sa-si asigure protectia mediatica.
Nu Ministerul Sanatatii este astazi factorul principal de decizie in sistemul medical, ci feudalii din Sanatate care, prin reprezentantii lor informali de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, dirijeaza fluxuri uriase de bani. Aduceti-va aminte de cazurile Serban Bradisteanu sau Vasile Astarastoae, colectionari de functii, demnitati si bani.
Ciolos a dat astazi un semn ca se gindeste la problema feudalilor. "Avem probleme şi legat de responsabilitatea şi responsabilizarea managerilor de spitale, legat de deciziile pe care le iau", a declarat Ciolos.
Al doilea palier al sistemului corupt din sanatate e reprezentat de Directiile locale de Sanatate Publica (DSP-uri). DSP-urile reprezinta prelungirea Ministerului Sanatatii in teritoriu, asa cum prefectii sint prelungirea politica a Guvernului.
Ei bine, aceste DSP-uri au fost practic deturnate de interesele politice din teritoriu, transformand si Ministerul Sanatatii intr-o institutie slaba, tap ispasitor pentru toate relele. Doar trei exemple: DSP-urile nu au sesizat in zeci de ani nici o problema cu dezinfectantii, gestioneaza incredibil de prost aprovizionarea spitalelor cu vaccinuri pentru copii, acopera ilegalitatile spitalelor locale.
Multe dintre aceste DSP-uri sint controlate de baronii politici locali. Multe dintre aceste DSP-uri sint populate de oameni angajati pe pile politice sau pur si simplu demotivati. Eugen Nicolaescu a vrut sa le desfiinteze si restructureze in 2013, cind era ministru al Sanatatii, dar initiativa lui s-a lovit de interesele baronilor locali si a murit.
Un raport recent al Curtii de Conturi privind programele nationale de sanatate arata grave carente ale DSP-urilor in privinta controalelor ex-ante si ex-post.
Intrebat in conferinta de presa de miercuri cum de si-a imaginat ca un control in spitale poate fi credibil daca e facut tocmai de DSP-uri, ministrul Achimas s-a burzuluit si a intrebat "cu cine voiati sa le facem, cu extraterestri?".
Acestea sint doua mari cimpuri de batalie pentru reforma in sanatate. Evident ca mai sint si altele, dar deocamdata ele au impactul cel mai mare asupra situatiei inacceptabile din spitale.
Ciolos e pe cale sa inceapa un razboi cu unul dintre cele mai puternice si corupte sisteme. La cum arata lucrurile, cu lipsa de sustinere politica si cu alte fronturi de lupta pe cale sa se deschida, Ciolos are putine sanse sa razbata. Dar are datoria sa o faca. Situatia din sanatate a ajuns la punctul critic.
Daca chiar vrea sa inceapa curatenia, si nu doar sa o mimeze, Guvernul are aliati foarte puternici. Opinia publica e tot mai energizata, corpul profesional incepe sa reactioneze corect (pentru ca doctorii insisi sint afectati de infectii), ONG-uri credibile si ziaristi onesti incep sa demanteleze public retelele de coruptie.
Mai ramine ca si presedintele Iohannis sa intre odata in lupta si sa renunte la dolce far niente-le cu care ne-a adormit. E seful CSAT, are serviciile de informatii la el, sa le dea ordin odata sa inceapa treaba in sanatate. Si procurorii trebuie sa inteleaga semnalul ca sanatatea e in plina metastaza.