Cine va câștiga moțiunea? La catafalcul iluziei

Cine va câștiga moțiunea? La catafalcul iluziei

 In frumoasa seara de 26 mai, am indraznit sa spun la Realitatea TV ca o noua majoritate care sa genereze un nou guvern ar fi extrem de toxica si dezamagitoare, pentru ca ar presupune in mod absolut inevitabil (scuzati pleonasmul intentionat) asocieri indigeste. Pentru ca o majoritate care sa rastoarne guvernul Dancila si sa puna altul in loc presupune in mod inevitabil, pe matemtica parlamentara simpla, asocierea PNL si USR cu Ponta, Tariceanu si Basescu, plus UDMR si minoritati, scrie Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com .

Ne place sau nu, votul din 26 mai nu a schimbat nimic, absolut nimic, in configuratia parlamentara interna. A fost doar un vot de oprire a lui Dragnea. Reconfigurarea politica reala nu se poate face decat dupa locale si parlamentare.

Si sa mi te tii zbierete! Ion M. Ionita numai ca nu mi-a dat si doua palme pentru ca am indraznit sa vorbesc de matematica parlamentara. Sa facem politica, nu matematica! Apasat pana la icnet de propria importanta, Robert Turcescu imi spunea oftat ca majoritatea e deja constituita, numai noi, prostii, se intelege, nu ne-am prins. Bine, am zis. Asa o fi! Ma scuzati, nu mai fac! A iesit si presedintele sa spuna ca acest guvern "sa ple-ce"! Amin!

A venit prima poticneala la Camera Deputatilor, unde PNL a aflat ca nu i se cuvine sefia daca nu poate scoate majoritatea, pe care n-a scos-o. Mergem la motiune, e scrisa, calda, dar vad ca Victor Ponta pute. Dar pute rau. Lumea buna intinde mana dupa saruri. E compromitator. Tudose, la fel. Aham! Nasol! Dar cam cum sa fie daramat guvernul fara Ponta si Tudose? Cum sa pui altul fara ei?

Pe matematica (ma scuzi de asa vorba urata Ion M.) fara Pro Romania nu se poate. Si ei ca ei. Dar sa vedeti cand o fi de negociat cu Tariceanu, ca nici fara el nu poti darama guvernul. Si nici fara niste fugitivi din PSD, traseisti adica, de aia de-si rupeau hainele de pe ei pentru Dragnea acum o luna.

Nu e bine? Nu cred asa ceva! Ati zis ca guvernul trebuie sa fie inlocuit. Numai asa poate fi inlocuit. Si sa va mai zic un secret. Ca sa pui altul nou iti trebuie voturi de la PSD si ele nu vor merge decat catre un premier de la Pro Romania, ca sa fie siguri traseistii ca schimba votul ca sa ramana la putere, nu sa treaca in opozitie.

Pute? Asta e! Ati zis ca guvernul trebuie sa "ple-ce". Atunci, sa nu mai plece? Sa ne hotaram, zic.

Ajutator, hai sa vedem cine si de ce ar vrea sa schimbe guvernul. In cheie pragmatica.

1. Klaus Iohannis nu ar trebui sa aiba niciun interes sa scape de Dancila, dupa ce l-a pierdut pe Dragnea. Este esential intr-o campanie sa-ti definesti un adversar si sa tragi in el; cu cat e mai vulnerabil cu atat mai bine. Deci, guvernul Dancila e tinta perfecta pentru campanie, mai ales ca ofera materie prima din plin.

Pui guvernul tau 2, decontezi guvernul tau 2, cu o economie care gafaie in spatele cifrelor de supraincalzire si cu promisiuni ridicate la cer de sfantul program PSD. Singurul motiv pentru care presedintele si-ar putea dori asa ceva acum ar fi garantia organizarii referendumului 2 pentru justitie exact in ziua turului I al prezidentialelor, in loc de teribila si demolatoarea luna august pe care i-o pregateste PSD.

 


2. PNL trebuie sa vrea ce vrea presedintele. Dincolo de aceasta axioma mostenita genetic din epoca Basescu, exista doua curente de opinie. Curentul rational, care realizeaza ca preluarea guvernarii cu bombele plantate de PSD, cu promisiunile nerealiste angajate de PSD, in configuratia parlamentara de cosamar si cel mai probabil in formula minoritara ar fi sinucidere. Deci mai bine nu.

Dar exista si baronetul liberal flamand, lihnit, care vrea la resurse - ca sa salveze tara, desigur, doar nu ca sa se sature. Sau credeti cumva ca PNDL, de exemplu, ar fi desfiintat? Sau preluat ca Sfantul Graal de la PSD la PNL? Centrul nu are control asupra baronilor PNL, ca dovada episodul OUG pentru presedintii de CJ.

Ca unii liberali i-au multumit cu lacrimi in ochi guvernului pentru initiativa revenirii la alegeri intr-un tur e una. Grav e insa ca dupa ce conducerea s-a disociat si presedintele a spus "jal-nic", n-am vazut niciun efect. Baronii au ramas cu omagiul cald si alegerile dorite, conducerea cu indignarea. La guvernare cum va fi?

Sa va amintesc cum am ajuns la alegeri intr-un tur pentru primari? Cu voturile entuziaste ale PNL sub presiunea primarilor in functie, unite cu ale PSD, si cu promulgarea cum laude a lui Klaus Iohannis.

3. USR nu are niciun interes sa guverneze in actuala majoritate, dar are tot interesul de pe lume sa vada PNL in balaceala guvernarii cu Ponta, ALDE si traseisti din PSD, basca UDMR cu revendicari nationaliste. Fiecare, indispensabil pentru mentinerea sandramalei. Cum sa nu sustii asa pleasca electorala? Cu doua maini.

4.Pro Romania ar fi marele castigator al motiunii. De la mare distanta. Si culmea, Victor Ponta nici nu ascunde asta. Din secunda in care Pro Romania ar fi in zona puterii, indispensabil pentru mentinerea ei, iar PSD ar trece in opozitie, va garantez ca pesedistii, din Parlament, din primarii si filiale, s-ar incolona spre Ponta si ar sparge usa sediului. Asa ar aparea noul PSD, cu aproximativ aceiasi oameni, dar scapati de brandul damnat de Dragnea.

Victoria uriasa din 26 mai a Opozitiei a luat-o prin surprindere. Nimeni nu se astepta la ea. Si acum nu stiu sa o gestioneze. Ca sa o obtina au ridicat asteptarea la cer, iar acum cerul se dovedeste, ce sa vezi, la locul lui, adica intangibil.

Presedintele zicea ca imediat dupa alegeri si referendum va incepe schimbarea. Cu tot respectul, pactul vietii (despre care voi vorbi separat, dupa ce se vor pronunta toate partidele) e un argument electoral, nu o schimbare. Nu aceea despre care au inteles oamenii ca ar urma. Iar schimbarea asteptata se dovedeste abia acum cu un pret inacceptabil pentru multi.

Care e solutia? Realism. Mult realism. Si o alegere lucida. Minuni nu exista, chiar daca unii incearca sa le vanda, iar politica e pragmatica si extrem de matematica. Schimbarea imediata are un pret, de care trebuie sa fim constienti, asteptarea are si ea un pret. Dar cea mai paguboasa, de departe, e iluzia.

Ioana Ene Dogioiu
 
 


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”