Cine sunt rusoaicele care vor să-l înlăture pe Putin de la putere: „Războiul a început acasă“
Un motiv de bucurie pentru Vladimir Putin ar fi prelungirea mandatului în fruntea statului cu încă șase ani, însă se pare că liderul de la Kremlin se confruntă cu o opoziție înverșunată.
Vladimir Putin ar urma să-și prelungească mandatul în fruntea statului. Foto Profimedia (Arhivă)
La trei zile după anunțul privind moartea principalului opozant al Kremlinului, soția acestuia, Iulia Navalnaia, a transmis că-i va continua lupta, relatează Politico.
„Trebuie să formăm un singur și puternic pumn și să îl folosim pentru a lovi acest regim nebun", a declarat văduva lui Navalnîi într-un videoclip făcut public pe YouTube.
După ce ani de zile s-a prezentat drept o gospodină care nu era interesată de o carieră în politică, transformarea sa a fost senzațională, deși nu a fost un eveniment izolat.
Președintele rus, care se află la putere de peste două decenii, ar urma să-și prelungească mandatul în fruntea statului cu încă șase ani. Amintim faptul că așa-zisele alegeri prezidențiale din Federația Rusă vor avea loc între 15 și 17 martie.
Dar, la fel ca și în cazul planului eșuat de a cuceri Ucraina, tentativa Kremlinului de a anihila criticile la nivel național s-a dovedit a fi în zadar.
Ceea ce ar fi trebuit să fie pământ pârjolit este, în schimb, un teren fertil pentru ca novicele să preia ștafeta opoziției. Mai cu seamă că, într-o cultură militarizată construită pe baza patriarhatului, noua opoziție este alcătuită din ce în ce mai mult din femei.
În urma morții fulgerătoare a lui Navalinîi, care a survenit în urmă cu aproape o lună într-o colonie penitenciară din regiunea arctică, veteranii opoziției din Rusia se află aproape toți fie în exil, fie în închisoare sau, chiar mai mult, se confruntă cu diverse acuzații.
„Nu avem nevoie de un fel de Svetlana Tihanovskaia”
Conștientizând acest lucru, Ekaterina Dunțova, mamă singură a trei copii și fostă jurnalistă, și-a depus candidatura în luna noiembrie a anului trecut . Ea avea de gând să ducă o campanie electorală axată pe apeluri la pace în Ucraina și pentru eliberarea deținuților politici din Rusia.
„Cineva trebuia să o facă", a spus ea pentru sursa citată, într-o conversație telefonică de la Moscova.
De pe o zi pe alta, ea a ajuns o adevărată vedetă în lumea politică. Totuși, aproape la fel de rapid, comisia electorală din Rusia a scos-o din cursă.
În ceea ce îl privește pe Boris Nadejdin, care are relații apropiate cu cei din anturajul lui Vladimir Putin, comisia electorală a decis să mai treacă o etapă.
„Probabil că s-au gândit: Nu avem nevoie de un fel de Svetlana Tihanovskaia, mai bine s-o ținem la distanță", a spus Dunțsova. Ea se referea la liderul opoziției belaruse care a devenit imaginea protestului popular împotriva realegerii măsluite a lui Alexander Lukașenko în anul 2020.
În cele din urmă, Putin a scăpat și de Nadejdin, care și-a lansat candidatura pornind de la o poziție antirăzboi.
Însă, înainte ca ultima speranță să le fie luată, rușii au mers, îndemnați de Dunțova, în masă la birourile de campanie ale acestuia din toată țară, dar și din străinătate, în semn de susținere
În cazul în care „operațiunea militară specială” în Ucraina nu ar fi fost lansată, Maria Andreieva ar fi fost încă un pediatru și o mamă tânără, căsătorită și fericită, care nu ar manifesta niciun interes pentru politică.
„Războiul a început acasă”
Însă, în prezent, ea se află în fruntea unei mișcări de protest mici, dar puternice, formată din soții și rude ale soldaților.
„Circumstanțele nu mi-au dat de ales", a mărturisit ea pentru sursa citată.
Inițial, femeile au solicitat revenirea în țară a soților, care au fost recrutați în cadrul mobilizării decretate de liderul de la Kremlin în 2022, acestea au început să fie din ce în ce mai explicite în criticile lor adresate Kremlinului.
Ele au depus în fiecare sâmbătă garoafe roșii la Mormântul Ostașului Necunoscut de la zidurile Kremlinului, cu chipurile acoperite de eșarfe albe.
„Nu suntem pregătite să acceptăm ca bărbații noștri să fie umiliți!" a mai precizat Andreieva.
În calitate de mame și soții credincioase, femeile nu corespund categoriei de trădători din presa de stat, reprezentând multe dintre valorile conservatoare pe care le susține Kremlinul însuși. În plus, este dificil să fie catalogate drept liberale și agenți occidentali, deși unii propagandiști au încercat.
Manifestațiile au pus la îndoială discursul lui Putin privind sprijinul unanim pentru război și sugerează o nemulțumire mai răspândită decât ar dori televiziunea de stat rusă să creadă telespectatorii săi.
În mare parte, presa de stat încearcă să acopere povestea lor cu alte femei care pretind că sunt la fel de loiale Kremlinului ca și propriilor soți.
După ce ani de zile în care s-au simțit ignorate, politizarea femeilor din Rusia generează atât speranță, cât și frustrare pentru feministele din Rusia.
„Ceea ce se întâmplă în Ucraina nu a apărut din senin, ci face parte dintr-o problemă sistemică", a spus activista Viktoria Privalova. Potrivit ei, zeci de ani în care violența de gen a rămas nepedepsită în Rusia au dus la apariția violenței ca normă: „Războiul a început acasă".
„Autoritățile văd femeile ca pe o amenințare”
Privalova este membră activă a canalului Feminists Anti-War Resistance de pe Telegram. Grupul a fost creat la o zi după ce liderul de la Kremlin a anunțat invazia și a devenit o resursă importantă pentru cei anti-război.
Lucrurile nu sunt lipsite de riscuri, iar cazul activistei Alexandra Skochilenko este o dovadă în acest sens. Skochilenko a înlocuit etichetele de preț dintr-un supermarket cu mesaje împotriva războiului. Pentru această acțiune, ea a fost condamnată la șapte ani de închisoare.
Ba mai mult, în luna aprilie a anului trecut, deputatul rus Oleg Matveychev a sugerat interzicerea feminismului ca „ideologie extremistă".
„Este clar că autoritățile văd femeile ca pe o amenințare și simt puterea lor, dar nimeni nu înțelege cum să le stăpânească", a declarat Privalova.
În timp ce pierderile de vieți omenești continuă să crească și soldații ruși se întorc de pe front, aceștia poartă cu ei acasă ororile războiului. Există deja numeroase relatări în mass-media locală despre soldații care se întorc în țară și care sunt autorii unor jafuri, violuri și crime.
De-a lungul timpului, rusoaicele s-au împotrivit liderilor lor însetați de război. În perioada sovietică, femeile au avut un rol important în lobby-ul pentru drepturile recruților din Afganistan și în dezvăluirea cazurilor de hărțuire în armată.
Și, în timpul primului război din Cecenia, în anul 1994, manifestațiile publice ale femeilor cecene și ale mamelor soldaților ruși au constituit un factor-cheie în ceea ce privește eforturile de a convinge Kremlinul să pună capăt luptelor.
În prezent, acest lucru este greu de închipuit.
După ani de represiune și cenzură, confruntările rămân limitate la grupuri specifice și nu suscită un sprijin masiv, susține Elena Koneva, fondatoarea agenției independente de cercetare ExtremeScan, care se ocupă de analiza opiniei publice din Rusia.
„Ceea ce vedem în Rusia este o societate complet atomizată și o absență totală de solidaritate", a declarat ea.
„Nu pot suporta ideea că totul ar putea fi în zadar”
Conform sondajelor sale, o mare parte dintre femeile care au afirmat că au cunoscut personal pe cineva aflat pe linia frontului au susținut războiul. „Ele nu pot suporta ideea că totul ar putea fi în zadar".
În plus, doar 13% dintre femeile intervievate au fost de acord cu solicitarea soțiilor soldaților de a se realiza o schimbare a forțelor, probabil pentru că se tem că astfel ar crește șansele ca ele însele să-și piardă partenerii.
Nici faptul că grupurile de protestatari nu au o platformă sau o agendă comună nu ajută.
„Suntem de acord că războiul ar trebui să ia sfârșit, dar nu există o perspectivă comună asupra modului în care ar trebui să arate o viață în pace", a spus Privalova.
Apoi, este vorba de rezistența cu care se confruntă femeile chiar și în propriile grupuri. Dunțova a spus că a fost presată să se retragă și să lase un bărbat să preia conducerea. „Este pur și simplu misoginism vechi", a spus ea.
Având în vedere aceste condiții, singura armă de care dispune Kremlinul este izvorul existent de sexism.
Iulia Navalnaia a fost ținta unei campanii de defăimare fără precedent, cu imagini trucate, în care se erau prezentate relațiile romantice cu diverși bărbați.
Totodată, în cel de-al treilea an de război și în fața unei crize demografice, Kremlinul se bazează pe femei pentru a face din Rusia în timp de război un succes.
Ba mai mult, Putin a numit 2024 drept „Anul familiei". Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, Putin a salutat maternitatea ca fiind „o misiune glorioasă” pentru acestea.
„Toată lumea s-a săturat de acești bătrâni cărora le place să vorbească despre maternitate, dar nu o prețuiesc", a spus Andreieva. „Nu dăm naștere la copii și nu îi creștem doar pentru ca mai târziu să fie exploatați la război!", a mai adăugat ea.
Sursa: adevarul.ro