Cine sunt rușii ce se dau drept contrabandiști ucraineni cu arme NATO, potrivit unei investigații BBC
Jurnaliștii BBC au investigat acuzații lansate de propaganda rusă conform cărora ucrainenii fac contrabandă cu arme livrate de țările membre NATO.
Rușii pretind că Ucraina face contrabandă cu armele primite de la țările NATO Foto Shutterstock
Ei au stat de vorbă cu presupuși comercianți ce caută pe internetul ascuns clienți pentru armele livrate Ucrainei pentru apărarea împotriva Rusiei.
Pe un cont de Telegram și Twitter al canalului pro-rus în limba engleză ASB Military News un mesaj din 2 iunie 2022 denunța faptul că Forțele armate ale Ucrainei au scos la vânzare echipamentele și armele furnizate de NATO, între care rachete anti-tanc Javelin. În prezent nu mai este activ decât contul de Telegram, cu peste 100.000 de urmăritori.
„Mulțumită lui Biden și prietenilor europeni ai Ucrainei, rachete Javelin, mitraliere și chiar tancuri vor apărea peste tot în lume în mâinile teroriștilor și criminalilor", scria un alt canal pro-Kremlin, un cont de Telegram, cu 700.000 de urmăritori.
Mesajul era însoțit de imagini cu un anunț de vânzare a unui sistem anti-tanc Javelin - contra a 30.000 de dolari americani promițând și livrare la granița ucraineano-poloneză sau în afara granițelor.
Jurnaliștii BBC au luat legătura cu comercianții de pe piața neagră numiți de portalurile rusești și despre care acestea au pretins că vând armele chiar de la Kiev.
De la bun început, așa-zișii ucraineni au dat de bănuit prin numeroase erori – de limbă, gramatică și prin maniera de exprimare. Nici măcar numele Kiev nu l-au scris corect în ucraineană.
Dar nici marfa lor nu părea prea ucraineană.
Arme folosite în Siria, promovate ca ucrainene
Unul din comercianți, denumit „Weapons Ukraine”, susținea că a făcut 32 de târguri de succes și că a livrat în Ucraina carabine de producție ucraineană, pistoale și puști.
Totuși, jurnaliștii BBC au descoperit că fotografiile armelor erau vechi (2014) și preluate de pe alte site-uri sau modificate.
„Big Discounts On Weapons”, un alt comerciant, avea la vânzare rachete Javelin fabricate în SUA, dar și drone, susținând că sunt arme primite de Ucraina din țările membre NATO.
Vânzătorul a modificat în Photoshop mai multe fotografii vechi - inclusiv unele cu drone deteriorate - pentru a le face să pară că au fost făcute de el, și a scris pe ele numele firmei.
StopFake, o organizație care se ocupă cu verificarea informațiilor, a examinat fotografiile și a descoperit că imaginile sunt ale unor drone Switchblade 300 doborâte în Siria în 2015 și 2016.
Google Translate
Jurnaliștii BBC, care s-au arătat interesați să cumpere arme ucrainene, au fost invitați să negocieze pe What`s App cu un vânzător ce avea ca nume de profil „javelinusa".
„Puneți bani în cont, apoi vom invita un administrator pe acest chat. Vom anunța termenii și condițiile noastre. Vom plasa bunuri într-o ascunzătoare. Când le primiți, ne veți trimite un SMS că sunteți mulțumit de tot, iar apoi administratorul îmi va transfera banii", a scris „javelinusa” în ucraineană.
Totuși, acest presupus ucrainean făcea numeroase greșeli gramaticale în limba lui. Când a fost întrebat, a pretins că sunt vânzători din Polonia.
"Persoana din spatele acestor mesaje este vorbitoare de rusă", a declarat Daria Lewicka, expertă în limba poloneză și interpretă de limba ucraineană, rusă și poloneză.
Ea a găsit mai multe indicii ce i-au confirmat ipoteza: faptul că au folosit un soft de traducere automată, întrucât mesajele conțineau cuvinte din rusă netraduse, respectiv expresiile rusești fără echivalent în poloneză.
Comerciantul „Weapons Ukraine" făcea și el greșeli de gramatică, și recenziile de pe pagina lui erau de asemenea traduse automat.
Amenințări la adresa cetățenilor din UE
Site-ul RT, asociat cu propaganda rusă, a prezentat anunțurile și recenziile vânzătorilor ca fiind dovezi ce indică probabil faptul că „contrabandiștii de arme ucraineni ar fi stabilit deja contacte cu polițiștii de frontieră [polonezi] și sunt capabili să intre și să iasă din Polonia fără complicații".
"Javelin pot doborî avioane. Iar Stinger [sisteme de apărare aeriană fabricate în SUA] pot cădea în mâinile teroriștilor și pot deveni un risc de siguranță pentru aeroporturile europene", se arăta într-un raport separat al postului rusesc Canal 1
Postul de televiziune de stat rusescCanal 1 a difuzat un reportaj în care se afirma că armele sunt vândute pe internetul ascuns.
Serhii Kharcenko, un expert în verificarea faptelor la StopFake, specializat în combaterea propagandei rusești, explică că este mijlocul prin care Kremlinul folosește știrile false pentru a reduce încrederea în Ucraina și a perturba livrările de arme către Kiev.
"Scopul lor este de a semăna panică în Europa, spunând că aceste arme pot fi folosite împotriva cetățenilor europeni", spune el, explicând că aceste narațiuni au fost produse de Rusia pentru a influența un public internațional.
BBC a găsit relatări în engleză, japoneză, vietnameză și în alte câteva limbi despre presupusele vânzări de arme, publicate pe o serie de site-uri, inclusiv un post de știri turc de mare tiraj, bloguri americane marginale și site-uri conspiraționiste.
Sursa: adevarul.ro