Cine sunt primii membri DREPT, partidul asociat cu imaginea lui Mircea Geoană. Unii au luat la rând PSD, PNL, AUR și USR

Cine sunt primii membri DREPT, partidul asociat cu imaginea lui Mircea Geoană. Unii au luat la rând PSD, PNL, AUR și USR

Un nou partid își face loc pe scena politică, DREPT (Dreptate și Respect în Europa pentru Toți). Formațiunea ar urma să-l susțină pe Mircea Geoană la alegerile prezidențiale. Printre membrii partidului se numără foști PSD-iști, USR-iști, AUR-iști și PNL-iști. Alții au părăsit proiectul REPER, al lui Dacian Cioloș. Mulți se află la cel de-al treilea, al patrulea sau chiar la al cincilea partid, scrie Ziare.com .

În acest context, în spațiul public se reaprind discuțiile despre buna-credință a candidaților, a doctrinei pe care ar susține-o vs. atingerea intereselor personale prin ocuparea unor funcții publice.

Potrivit europarlamentarului Vlad Gheorghe, fost membru USR, DREPT va fi o „platformă" prin care vocea „independenților" se va putea face auzită. Însă, primii membri ai formațiunii sunt:

- Daniel Florea (fost membru AUR, fost membru și primar PSD, fost membru PDL);

- Liviu Ioan Balint (fost membru PNL, fost membru PRO România, fost membru PSD, fost membru UNPR);

- Gheorghe Pecingină (fost membru PNL, fost membru PP-DD, fost membru PSD, fost membru PDL);

- Daniel Liviu Toda (fost membru REPER, fost membru USR, fost membru PLUS);

- Cristian Paul Ichim (fost membru REPER, fost membru USR, fost membru PLUS);

- Florin Ică Calotă (fost membru AUR, fost membru PNL - a doua oară, fost membru ALDE, fost membru PNL);

- Daniel Sorin Gheba (fost membru AUR, fost membru USR);

- Ion Marin Lazăr (fost membru USR);

- Radu Tudor Ciornei (fost membru USR);

- Norbert Apjok (fost membru UDMR).

Toți cei menționați mai sus sunt parlamentari în legislatura 2020-2024.

„Nu sunt nici partide de masă, nici partide de doctrină și nici măcar partide de lider, ci sunt partide de emoții"

Politologul Radu Enache susține că DREPT, cunoscut publicului larg drept „Partidul lui Geoană", se aliniază unei noi tendințe europene pentru a umple în mod oportunist, pe fondul unei emoții colective, un anumit vid electoral.

„Există un nou tip de partide. Nu sunt nici partide de masă, nici partide de doctrină și nici măcar partide de lider, ci sunt partide de emoții. La un moment dat, înaintea unei confruntări electorale, apar niște evenimente, se gestionează niște emoții mai bine sau mai rău și pe aceste emoții se construiesc niște partide politice.

Aici vorbim și despre AUR, USR, partidul lui Geoană, partidul lui Șoșoacă, toate apelează la emoții", a declarat Enache, pentru Ziare.com.

În cazul DREPT, Vlad Gheorghe și Mircea Geoană au comunicat public, deseori, faptul că „românii s-au săturat de partide politice", deci de partide și politicieni în stilul clasic, tradițional, convențional.

„Nu am văzut un partid sau un candidat care să structureze logic, clar, niște idei politice"

În opinia analistului politic, noile formațiuni se bazează mult pe emoția electoratului și mai puțin pe acțiuni concrete.

„Nu am văzut un partid sau un candidat care să structureze logic, clar, niște idei politice: 'vreau o privatizare mai accentuată', 'vreau să facem un sistem corporatist', 'vreau să facem un sistem cooperatist', 'vreau să pornim războiul cu Rusia' sau 'dimpotrivă'. Sunt niște probleme care se lasă eludate.

Dacă nu avem și noi niște viziuni clare legate de ceea ce vrem să facem, această atitudine ne reduce până la urmă la un statut de executant minor, la nivel internațional", a precizat Enache.

Politologul Andrei Țăranu remarcă faptul că dispariția partidelor tradiționale are loc deja în Europa de o bună perioadă, treptat. Astfel, și în România există toate șansele să se întâmple acest lucru.

„Dacă facem o analiză pe termen lung, ne putem uita la exemple precum Italia, Spania și Franța. Istoricește, rolul partidelor vechi, ideologice, ține să se termine. Acum guvernează partide care acum ceva timp nu existau. Vedem și-n Germania cum se schimbă, cu o viteză incredibilă, raportul și apariția partidelor noi. În Franța, în urmă cu 7-8 ani, partidul Renaissance, care se numea En Marche, nu exista. Partidele mainstream au dispărut", a declarat politologul, pentru Ziare.com.


Citește și:

populare
astăzi

1 Primul drum de mare viteză care va face legătura cu Podul de la Brăila. Traseul în detaliu și ce îl diferențiază de alte proiecte

2 „Putem lansa o lovitură nucleară limitată asupra unei țări NATO fără a declanșa un război total. Americanii mint când spun că garantează protecția ali…

3 O finalistă Miss Elveția a fost sugrumată, dezmembrată și „pasată cu un blender de soțul ei”

4 Noi informații cutremurătoare în cazul crimelor din Constanța. „Șacalul” ar mai fi ucis alte 4 femei, în același mod

5 „I-am administrat două bătăi, îi înțeleg resentimentele” / Traian Băsescu îl umilește pe Geoană în direct