Cine sunt prietenii Rusiei lui Putin? Spionul bulgar, prințesa italiană, Steven Seagal și alți marginali
Cine sunt „prietenii” din străinătate ai Rusiei lui Putin? Judecând după primul congres al Mișcării Internaționale a Rusofililor, un eveniment desfășurat marți la Muzeul de Stat „Pușkin” din Moscova, răspunsul este simplu: unii marginali politici și amatori de teorii conspiraționiste.
Primul congres al Mișcării Internaționale a Rusofililor Captură Țargrad TV
Invitați din 42 de țări, inclusiv din Africa, Asia și Europa, s-au adunat marți într-o sală a Muzeului de Stat „Pușkin” din Moscova la primul congres al Mișcării Internaționale a Rusofililor.
Evenimentul a fost deschis de fostul deputat socialist bulgar Nikolai Malinov, acuzat de autoritățile de la Sofia pentru spionaj în favoarea Rusiei. Este timpul ca „forțele luminii să învingă forțele întunericului”, a declarat fostul ales bulgar, care a fost decorat cu „Ordinul Prieteniei” de către Vladimir Putin după ce a conspirat pentru el sub supravegherea atentă a fostului spion Leonid Reșetnikov și a miliardarului Konstantin Malofeev, supranumit „Oligarhul ortodox”.
Pe scenă a urcat și actorul american Steven Segal, numit de Putin ca reprezentant special al Rusiei pentru relaţiile umanitare cu Statele Unite şi Japonia. „Sunt sută la sută rusofil și un milion la sută rus”, a spus Seagal, care de șapte ani încoace este cetățean al Federației Ruse.
Cel mai important reprezentant al statului rus la eveniment a fost ministrul de Externe Serghei Lavrov, a cărui prezență a dat un oarecare caracter oficial unei reuniuni de altfel marginale, constată corespondentul „The Guardian” la Moscova, Andrew Roth. „Vedem cum nazismul cuprinde tot mai multe ţări. Vedem cum în faţa ochilor noştri se distruge istoria, se distrug monumente sfinte”, a susținut șeful diplomației ruse într-o nouă încercare de a justifica invazia din Ucraina cu născociri de propagandă ale regimului Putin.
Lavrov a ținut discursul principal, care a fost completat cu o scrisoare din partea lui Putin. La rândul său, liderul de la Kremlin le-a transmis salutări participanților la congres și un mesaj voalat de a lupta împotriva „manifestărilor antiruse” din lume.
Un nepot al lui Charles de Gaulle, rusofil din interes
Doi dintre invitații remarcați ai congresului au fost fără îndoială un nepot al fostului președinte francez Charles de Gaulle și o prințesă italiană amatoare de teorii conspiraționiste.
„Sunt aici pentru a promova pacea și prietenia”, și-a explicat prezența Pierre de Gaulle într-un dialog cu corespondentul „The Guardian”. El nu a ratat ocazia de a rostogoli din nou propaganda Kremlinului despre războiul din Ucraina, așa cum face de un an încoace. „Cred că acest conflict (războiul din Ucraina, n. red.) a fost provocat și cauzat de interesele anglo-saxonilor”, a susținut invitatul francez.
Pierre de Gaulle a devenit o rușine pentru familia sa, care a dezaprobat în repetate rânduri declarațiile sale controversate. Luna trecută, el a susținut într-un interviu acordat pentru „Le Parisien” că Occidentul „i-a lăsat blocați, din păcate, pe (președintele ucrainean Volodimir, n. red.) Zelenski, oligarhii din jurul său și grupurile militare neonaziste într-o spirală a războiului”. Părerile de acest fel „nu-l privesc pe nimeni altul decât pe el, nu pe mine, nu pe familia noastră și cu atât mai puțin pe general”, a răspuns pentru „Le Parisien” fratele său, Yves de Gaulle.
Pierre de Gaulle nu a comentat pentru „The Guardian” mustrarea fratelui său și a evitat să răspundă la întrebarea dacă numele familiei sale ar putea fi folosit pentru a da greutate propagandei Kremlinului despre războiul din Ucraina. În schimb, a ținut să spună pe scenă că bunicul său i-ar fi cunoscut foarte bine pe liderii ruși și că ar fi fost conștient de „interesul și necesitatea geografică ca Europa și Franța să se alieze cu Rusia”. „Tot mai mulți oameni devin conștienți de faptul că acest conflict a fost creat pentru a rupe blocul unic al Europei în beneficiul americanilor”, a insistat el, recunoscând în același timp că, în calitate de bancher, este în căutare de „contracte financiare și de investiții” cu persoane „care au o altă viziune despre pace”.
Prințesa amatoare de conspirații
Prințesa Vittoria Alliata di Villafranca, o femeie în vârstă de 73 de ani care spune că luptă fie cu mafia, fie cu Opus Dei, a fost la rândul ei prezentă la eveniment, unde, la fel ca regimul de la Moscova, s-a declarat revoltată de „rusofobia” care pesemne ar fi cuprins Occidentul.
Întrebată cum de a ajuns să vorbească la un congres al „rusofililor”, ea a invocat legături strânse cu familia regală rusă. „Sunt o verișoară a Romanovilor. Deci este o legătură țaristă”, a afirmat prințesa septuagenară. Am venit în Rusia pentru a arăta că „există și oameni care îi împărtășesc părerea și viziunea despre lume”, a insistat ea, vorbind apoi despre o oarecare femeie din Sicilia care ar fi consternată de faptul că fiul ei ar vrea să se căsătorească cu o vacă.
În ceea ce privește războiul din Ucraina, prințesa Vittoria a evitat subiectul. Întrebată direct, ea răspuns în cele din urmă: „Nu sunt o expert pe acest subiect... Îl găsesc pe Putin mai drăguț decât Biden, dar sunt bună prietenă cu sora vitregă a lui Obama”.
Malinov, spionul lui Putin la Sofia
Inițiatorul primului congres al Mișcării Internaționale a Rusofililor este Nikolai Malinov, numit de Țargrad TV, un post ultraconservator patronat de Konstantin Malofeev, drept „cel mai rus dintre bulgari”.
La 15 februarie, Malinov a declarat că se duce la Moscova pentru a se întâlni cu Lavrov și a discuta cu el „ca între amici”. Apoi, pe 27 februarie, a avut o intervenție la postul Pervîi Kanal, iar, pe 6 martie, a distribuit o fotografie în care poate fi văzut strângându-l în brațe pe Malofeev.
În cursul intervenției de la Pervîi Kanal, Malinov i-a catalogat drept „barbari, rusofobi și fasciști moderni” pe cei care consideră Rusia drept stat agresor.
Potrivit unei publicații a lui Malofeev, scopul Mișcării Internaționale a Rusofililor este de a reuni „adevărații patrioți” din diferite țări care manifestă „dragoste” față de Rusia și luptă pentru o lume multipolară.
Organizația vizează de asemenea să lanseze o inițiativă cetățenească europeană care să facă presiuni pentru ridicarea sancțiunilor impuse împotriva Rusiei din cauza anexării peninsule Crimeea și agresiunii sale militare din Ucraina - semn ca sancțiunile îl dor pe Putin.
Sursa: adevarul.ro