Cine sunt „pinguinii nervoși”. Descoperiri îngrijorătoare ale unui studiu legat de somn
O cercetare recentă arată că dormim tot mai puțin de la an la an, după ce au fost analizate mai mult de 700 de milioane de nopți ale utilizatorilor unor produse de monitorizare a somnului.
Durata medie a somnului a scăzut pentru prima dată sub cele 7 ore recomandate pentru o viață sănătoasă, așa arată cercetarea din ultimul an. Nu doar durata, dar și calitatea somnului este în scădere.
Astfel, producătorul corean de dispozitive care monitorizează somnul spune că la nivel global durata medie de somn a scăzut în ultimul an cu 4 minute și a coborât sub pragul esențial de 7 ore, potrivit Știrilor ProTv.
De altfel, s-a observat o scădere a eficienței somnului. Persoane din toată lumea au probleme cu somnul, însă oamenii în vârstă au un somn mai puțin eficient, în timp ce femeile dorm mai puțin decât bărbații.
Cine sunt „Pinguinii nervoși”
Autorii studiului spun că o treime din cei care au participat la cercetare se trezesc frecvent în timpul somnului. De aceea au fost denumiți „pinguini nervoși”.
Datele studiului arată că o treime dintre participanții la studiu s-au identificat cu “pinguinii nervoși”. Deși aceștia mențin un ritm cicardian sănătos (modelul somn-veghe pe parcursul a 24 de ore) aceștia se trezesc deseori în timpul somnului, lucru care afectează eficiența acestuia.
Boli grave pot fi cauzate de lipsa somnului, cum ar fi bolile de inimă , diabet și depresie.
Dacă te trezești frecvent și nu dormi cât trebuie, ar trebui să iei în calcul riscul de deces cu 13 % mai mare decât cel al persoanelor care dorm bine.
Nu doar sănătatea este influențată de lipsa somnului, ci și economia unei țări. O organizație non profit din SUA a calculat că privarea de somn a salariaților costă peste 400 de miliarde de dolari pe an. În Japonia se pierd circa 140 de miliarde din aceeași cauză, iar în Germania aproximativ 60 de milioane de dolari.
Abia acum se lucrează la un studiu legat de somnul românilor. Datele culese până acum arată că unul din trei români are probleme cu somnul.
Sportul ne poate ajuta să ne reglăm durata somnului. De asemenea, este recomandat să nu folosim dispozitivele electronice înainte de culcare, dar și să avem o oră stabilită la care să ne trezim în fiecare zi.
Oana Man-Kesselheim, coordonator strategic proiect, spune că „Există top trei factori care influențează calitatea somnului la români. Stresul. Condițiile fizice. Lumini, zgomote care pot să afecteze somnul. Și, suprinzător, a treia categorie de factori menționați se referă la pernele, așternuturile, salteaua pe care dormim”, potrivit sursei citate.
Sursa: adevarul.ro