Cine sunt judecătorii care au exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni. „Au anulat democrația și statul de drept în România”

Cine sunt judecătorii care au exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni. „Au anulat democrația și statul de drept în România”

Cinci judecători ai Curții Constituționale, conduși de președintele Marian Enache, au decis sâmbătă să accepte o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă (Partidul SOS) la alegerile prezidențiale.

Cinici judecători CCR au respins candidatura Dianei Șoșoacă la Alegerile prezidențiale - Foto Arhivă

Cinici judecători CCR au respins candidatura Dianei Șoșoacă la Alegerile prezidențiale - Foto Arhivă

Hotărârea CCR este definitivă și nu poate fi contestată, ceea ce o împiedică pe Diana Șoșoacă să mai participe în cursa pentru funcția de președinte al României.

Cei cinci judecători ai Curții Constituționale care au votat în favoarea contestației împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă sunt: Marian Enache, președintele CCR, propus de PSD; Bogdan Licu, fost prim adjunct al procurorului general, sprijinit de PSD; Attila Varga, desemnat de UDMR; Cristian Deliorga, fost judecător la Curtea de Apel Constanța, propus de PSD; și Gheorghe Stan, fost șef controversat al Secției Speciale pentru investigarea magistraților, susținut de PSD, relatează G4Media.

Laura Iuliana Scîntei, fost parlamentar PNL, și Mihaela Ciochină, propusă de președintele Klaus Iohannis, au votat împotriva contestației.

De la ședința CCR au absentat două judecătoare: Simina Tănăsescu și Livia Stanciu, potrivit surselor Adevărul, acestea se aflau în concediu legal.

Clotilde Armand , candidata USR pentru Primăria Sectorului 1, care a pierdut alegerile, a publicat pe pagina sa de Facebook lista judecătorilor CCR care au respins candidatura Dianei Șoșoacă, susținând că aceștia „au anulat democrația și statul de drept în România”.

„Să nu-l mai aud pe Marcel Ciolacu că spune că decizia n-are legătură cu PSD. Nici Iliescu n-a îndrăznit să facă ceea ce face acum Ciolacu. Cu asemenea practici România n-ar mai face parte din Uniunea europeană dacă ar trebui să candideze din nou. Este șocant să te folosești de instituțiile statului și să anulezi dreptul cuiva să candideze.”, a mai scris Armand.

PSD susține că „orice persoană are dreptul de a alege și de a fi aleasă” și că o competiție electorală ar trebui decisă prin „vot popular la urne”. Social-democrații consideră că CCR trebuie „să explice rapid” motivele pentru care a invalidat candidatura Dianei Șoșoacă și speră ca decizia să fie fundamentată pe „motive temeinice” și argumente solide.

Social democrații au răspuns și acuzațiilor celorlalte partide politice: „Este rușinos să arunci în spațiul public acuzații politice care demonstrează doar slaba capacitate de înțelegere a mecanismelor democratice într-un stat de drept și un comportament periculos în eventualitatea ocupării unor funcții de înaltă demnitate publică. Statul de drept din România și independența justiției nu pot fi tranzacționate în funcție de interesele politice electorale de moment”.

CCR a precizat că hotărârile sale sunt definitive și vor fi comunicate Biroului Electoral Central, iar motivele deciziilor vor fi prezentate în hotărârile publicate ulterior în Monitorul Oficial.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu ştiu cine a dat...” / Cum a reacționat Roxana Nemeș după ce a aflat că a fost filmată în timpul unei partide de amor

2 Madalina Pamfile, prinsă de poliție în timp ce conducea haotic, în sectorul 1: fosta asistentă TV a fost încătușată după o reacție agresivă

3 Sean Penn și iubita sa din Republica Moldova, cu 34 de ani mai tânără, fotografiați în aeroportul LAX

4 Cine este Amalia Bellantoni, care a depus contestația la CCR împotriva fostei sale colege Diana Șoșoacă

5 „I-am ajutat suficient pe ucraineni?” Un general român decorat de americani are răspunsul