Cine sunt cele două judecătoare care vor tranșa soarta lui Marian Vanghelie
Judecătoarele Maria Virginia Bărăscu și Elena Violeta Ashemimry-Georgescu formează începând de marți, 14 noiembrie, noul complet – al 7-lea din 2015 până în prezent – care îl va judeca pe Marian Vanghelie în dosarul șpăgilor de 30 de milioane de euro luate pe vremea când se afla pe fotoliul de primar al Sectorului 5.
Marian Vanghelie a rămas în apel fără judecători, după ce unul a promovat la CSM (jud. Cătălin Toma Răileanu), iar celălalt a fost „retrogradat” la Tribunal, în sensul că nu i s-a mai prelungit detașarea (jud. Anastasia Gargale).
La fel ca în cazul numirii noului Suveran Pontif, „conclavului” de la Curtea de Apel București i-a luat o lună și jumătate până a rezolvat chestiunea administrativă a titularilor de complet din dosarul lui Marian Vanghelie.
Într-un final, a ieșit „fum alb” și noii magistrați sunt Maria Virginia Bărăscu (președinte) și Elena Violeta Ashemimry-Georgescu (judecător).
- Jud. Bărăscu a venit la CAB începând cu data de 1 noiembrie 2023, după un an de activitate la Tribunalul Militar București și patru ani la Tribunalul Ilfov. Între anii 2015 și 2019 a fost magistrat la Judecătoria Cornetu, iar între anii 2010-2011 a fost consilier juridic la SC Building International System Bis SRL, o firmă care are ca obiect comerțul cu material lemnos.
- Jud. Ashemimry a promovat la CAB după ce a activat la Tribunalul București, unde s-a abținut să îl judece pe Liviu Dragnea în Dosarul vizitei în SUA, la fel ca alți 4 magistrați. Judecătoarea este absolventă Academiei de Poliție promoția 2002, cu doctorat în științe penale în 2009.
Când ar putea scăpa Marian Vanghelie prin prescripția faptelor
Procurorii DNA au cerut conducerii Curții de Apel București marți, 31 octombrie, să desemneze „cu celeritate” judecători titulari pentru procesul șpăgilor de peste 30 de milioane de euro în care Marian Vanghelie a primit pe fond 11 ani și 8 luni de închisoare.
La o lună după plecarea judecătorilor Anastasia Gargale și Cătălin Toma Răileanu, pe fostul primar al Sectorului 5 n-avea cine să îl judece în apel, iar faptele i se prescriu în 03.02.2025.
Ultima faptă a lui Marian Vanghelie de la care curge termenul de prescripție e una de spălare de bani din data de 03.02.2015.
Spălarea de bani se pedepsește cu până la 10 ani de pușcărie (12 pe legea veche, dar se aplică norma mai favorabilă), astfel că termenul de prescripție e de 10 ani.
Marian Vanghelie a fost trimis în judecată pe 07.07.2015 pentru luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani, infracțiuni pentru care a primit câte 7 ani de pușcărie, urmând a executa pedeapsa cea mai grea de 7 ani plus 1/3 din celelalte, rezultând astfel 11 ani și 8 luni de închisoare.
Cum a „schimbat” Vanghelie 8 judecători în tot atâția ani de proces
Procesul de corupție în care Marian Vanghelie a fost trimis în judecată în 2015 s-a desfășurat la Tribunalul București pe parcursul a 93 de termene de judecată, timp în care fostul edil a „schimbat” 5 judecători:
- jud. Liliana Ciupercă – abținere, 08.07.2015
- jud. Gheorghița Sandu – abținere, 09.07.2015
- jud. Ana Otilia Bomboș – pensionare, 01.09.2017
- judecător, delegare la Curtea de Apel București, 01.04.2018
- jud. Cristina Cristea, 30.05.2018-13.05.2021. Decizia pe fond: 11 ani și 8 luni de închisoare pentru Marian Vanghelie.
Pe rolul Curții de Apel București, dosarul lui Marian Vanghelie a ajuns pe masa unui complet format din Alina Carmen Gohoreanu (președinte) și Cătălin Toma Răileanu (judecător).
Pe data de 08 septembrie 2022, CSM își dă acordul pentru detașarea judecătoarei Alina Carmen Gohoreanu la Institutul Național al Magistraturii, aceasta fiind înlocuită în complet de judecătoarea Anastasia Gargale (președinte).
Noul complet Gargale-Răileanu a rămas stabil până în primăvara acestui an, când judecătoarea Anastasia Gargale a fost „scoasă din schemă” pe 23 aprilie, când CSM nu i-a mai prelungit delegarea la Curtea de Apel București.
În schimb, celălalt judecător, Cătălin Toma Răileanu, a fost promovat la CSM începând cu data de 02 octombrie 2023.
Acuzațiile DNA pentru fostul edil al Sectorului 5
Fostul edil al Sectorului 5 a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea a nouă infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani.
În același dosar, au fost trimiși în judecată Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), Sorin Ștefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, și omul de afaceri Marin Dumitru.
Potrivit DNA, în perioada 2006 — 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din București, ajutat de Mircea-Sorin Niculae și parțial de Laura Ciocan, a solicitat și primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).
Aceste foloase au fost pretinse și primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei).