Cine sunt cei trei generali nord-coreeni trimiși să lupte alături de armata rusă în războiul împotriva Ucrainei

Cine sunt cei trei generali nord-coreeni trimiși să lupte alături de armata rusă în războiul împotriva Ucrainei

Ambasadorul ucrainean la ONU, Serghi Kisliția, a făcut publice numele celor trei generali trimiși de Coreea de Nord pentru a se alătura războiului Rusiei împotriva Ucrainei în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU de miercuri 30 octombrie.

Soldați nord coreeni/ FOTO:Facebook

Soldați nord coreeni/ FOTO:Facebook

Ucraina a dezvăluit anterior că Rusia se pregătește să desfășoare un contingent de 12 000 de soldați nord-coreeni, inclusiv 500 de ofițeri și trei generali.

Printre ofițerii de rang înalt se numără doi șefi adjuncți ai Statului Major nord-coreean: general-colonel Kim Yong Bok, care supraveghează forțele speciale, și general-colonelul Ri Chang Ho, care este responsabil de Biroul General de Recunoaștere, agenția de informații a Coreei de Nord, a declarat Kisliția.

Al treilea este general-maiorul Sin Kum Cheol, șeful Direcției principale operaționale, potrivit diplomatului ucrainean.

Kim, despre care se crede că este reprezentantul dictatorului nord-coreean în Rusia, comandă forțele speciale ale Corpului XI, despre care Seulul crede că au fost trimise pentru a ajuta Moscova în război.

Ri, șeful agenției de spionaj, a fost sancționat de Coreea de Sud pentru implicarea sa într-o serie de atacuri cibernetice, potrivit Reuters.

Moscova intenționează să formeze cel puțin cinci unități de 2.000-3.000 de oameni, încadrate de trupe nord-coreene, a declarat Kislița. Acestea ar urma să fie echipate cu uniforme și arme rusești și integrate în formațiuni cu minorități etnice din regiunile din Extremul Orient al Rusiei pentru a-și ascunde prezența.

NATO și Pentagonul au declarat că unele forțe nord-coreene au ajuns deja în regiunea Kursk din Rusia , unde Ucraina a lansat o ofensivă transfrontalieră în luna august. Kisliția a estimat la 400 numărul trupelor nord-coreene deja staționate în regiunea Kursk.

„Conform informațiilor disponibile, între 23 și 28 octombrie, cel puțin șapte aeronave care transportau personal militar de până la 2.100 de soldați au zburat din Districtul Militar de Est până la granița Rusiei cu Ucraina”, a declarat Kisliția la o întâlnire convocată pentru a discuta despre trimiterea forțelor Phenianului.

Kievul se așteaptă ca trupele nord-coreene să se alăture luptei împotriva Ucrainei în noiembrie.

Răspunsul ambasadorului Rusiei

Vorbind la întâlnire, ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia a negat transferul și l-a numit o „minciună sfruntată”, în ciuda dovezilor tot mai multe care arată contrariului.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, şi-a întrebat colegii miercuri, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, de ce aliaţii săi precum Coreea de Nord nu pot ajuta Moscova în războiul său împotriva Ucrainei, având în vedere că ţările occidentale pretind că au dreptul să ajute Kievul, transmite joi Reuters.

Diplomatul rus s-a confruntat cu intervenţii tăioase la reuniune din partea SUA, Marii Britanii, Coreei de Sud, Ucrainei şi altor state, care au acuzat Rusia de încălcarea rezoluţiilor ONU şi a Cartei ONU prin desfăşurarea de trupe din Coreea de Nord în sprijinul Moscovei.

"Sprijinirea unui act de agresiune, care încalcă pe deplin principiile Cartei ONU, este ilegală", a declarat ambasadorul Coreei de Sud la ONU, Joonkook Hwang. "Orice activităţi care implică trimiterea de trupe de către RPDC în Rusia reprezintă încălcări clare a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU", a adăugat ambasadorul sud-coreean.

SUA şi Coreea de Sud au cerut Coreei de Nord să îşi retragă trupele din Rusia, de teama că acestea vor fi folosite pentru a lupta în Ucraina, în timp ce ambasadorul Rusiei la ONU a calificat drept "simple afirmaţii" informaţiile care raportează prezenţa lor, potrivit AFP.

Aproximativ 10.000 de soldaţi nord-coreeni se află deja în estul Rusiei şi pare probabil că aceştia vor fi folosiţi pentru a sprijini operaţiunile de luptă din regiunea rusă Kursk, în apropiere de graniţa cu Ucraina, a declarat miercuri secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. Şeful Pentagonului a mai afirmat că soldaţilor nord-coreeni li s-au distribuit "uniforme şi echipamente ruseşti", o acuzaţie susţinută de Kiev.

"Sunt simple afirmaţii, care, în lipsa unor dovezi convingătoare, sunt făcute doar pentru a distrage atenţia de la probleme cu adevărat importante care ameninţă pacea şi securitatea internaţionale", a spus Vasili Nebenzia, acuzând Washingtonul, în special, că atinge un nou vârf în termeni de "dezinformare".

"Chiar dacă tot ce spun colegii noştri occidentali despre cooperarea dintre Rusia şi Coreea de Nord ar fi adevărat, de ce Statele Unite şi aliaţii săi încearcă să impună o logică defectuoasă susţinând că au dreptul de a ajuta regimul Zelenski, de a mobiliza apărarea şi informaţiile NATO, în timp ce aliaţii Rusiei nu au dreptul să facă acelaşi lucru?", a întrebat ambasadorul rus.

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kisliţia, a răspuns, argumentând că "niciuna dintre ţările care oferă asistenţă Ucrainei nu este sub sancţiunile Consiliului de Securitate".

"Primirea de asistenţă de la Coreea de Nord, pe deplin sancţionată, este o încălcare flagrantă a Cartei ONU", a adăugat el. "Trimiterea trupelor RPDC pentru a sprijini războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional", a mai afirmat diplomatul.

Vasili Nebenzia a spus că interacţiunea militară a Rusiei cu Coreea de Nord nu încalcă dreptul internaţional.

Ambasadorul ucrainean a reafirmat acuzaţiile Kievului cu privire la prezenţa a 12.000 de soldaţi nord-coreeni în Rusia, adăugând că aceştia ar urma să "înceapă să participe direct la operaţiunile de luptă împotriva Ucrainei în luna noiembrie".

Coreea de Nord se află sub sancţiunile Consiliului de Securitate al ONU din 2006, iar măsurile au fost consolidate în mod constant de-a lungul anilor, cu scopul de a opri dezvoltarea de către Phenian a armelor nucleare şi a rachetelor balistice.

Reacția regimului de la Phenian

Regimul de la Phenian nu a recunoscut desfăşurarea de trupe în Rusia, dar a spus că orice astfel de acţiune ar fi conformă cu dreptul internaţional.

"Dacă suveranitatea şi interesele de securitate ale Rusiei sunt expuse şi ameninţate de încercări periculoase continue ale Statelor Unite şi Occidentului şi dacă se consideră că ar trebui să le răspundem cu ceva, vom lua o decizie necesară", a declarat ambasadorul nord-coreean Song Kim în cadrul reuniunii Consiliului.

"Phenianul şi Moscova menţin un contact strâns unul cu celălalt în ceea ce priveşte securitatea reciprocă şi evoluţia situaţiei", a spus el.

Cu toate acestea, adjunctul ambasadorul american, Robert Wood, l-a avertizat pe liderul nord-coreean Kim Jong Un că. "dacă trupele RPDC intră în Ucraina în sprijinul Rusiei, cu siguranţă se vor întoarce în saci de cadavre. Aşa că l-aş sfătui pe preşedintele Kim să se gândească de două ori înainte să se implice într-un astfel de comportament nesăbuit şi periculos".

Între timp, Ucraina a anunţat marţi mobilizarea a 160.000 de bărbaţi, Kievul confruntându-se cu o accelerare a progreselor ruseşti pe front.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”