Cine sunt „Cei şapte magnifici”, care deţin o putere financiară mai mare decât aproape oricare altă ţară majoră din lume, potrivit Deutsche Bank

Cine sunt „Cei şapte magnifici”, care deţin o putere financiară mai mare decât aproape oricare altă ţară majoră din lume, potrivit Deutsche Bank

Cele mai mari companii din sectorul tehnologic din lume, supranumite „Cei şapte magnifici”, deţin o putere financiară mai mare decât aproape oricare altă ţară majoră din lume, potrivit noilor cercetări ale Deutsche Bank, citate de CNBC.

Creşterea fulgerătoare a profiturilor şi a capitalizărilor de piaţă ale marilor companii de tehnologie din SUA, „Cei Şapte magnifici” - Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia şi Tesla, este mai mare decât ale tuturor companiilor listate în aproape toate ţările G20, a spus banca într-o notă de cercetare, potrivit News.ro.

Dintre ţările G20, cu excepţia SUA, doar China şi Japonia (şi cea din urmă, la limită) au profituri mai mari atunci când este vorba despre companiile lor listate combinate.

Analiştii Deutsche Bank au subliniat că doar capitalizarea bursieră combinată a „Celor şapte magnifici” ar face din aceasta a doua cea mai mare bursă de valori din lume, dublă faţă de cea a Japoniei, aflată pe locul patru.

Microsoft şi Apple, în mod individual, au valori de piaţă similare cu cea a tuturor companiilor listate combinate din Franţa, Arabia Saudită şi Regatul Unit, au adăugat ei.

Cu toate acestea, acest nivel de concentrare i-a determinat pe unii analişti să-şi exprime îngrijorarea cu privire la riscurile aferente pe piaţa de valori din SUA şi cea globală.

Jim Reid, şeful departamentului de economie globală şi cercetare tematică al Deutsche Bank, a avertizat într-o notă ulterioară, săptămâna trecută, că bursa americană „rivalează cu situaţia anilor 2000 şi 1929 în ceea ce priveşte faptul că este cea mai concentrată din istorie”.

Deutsche Bank a analizat traiectoriile tuturor celor 36 de companii care s-au aflat în topul celor mai valoroase cinci companii din indicele S&P 500 de la mijlocul anilor 1960.

Reid a remarcat că, în timp ce marile companii au avut tendinţa de a ieşi în cele din urmă din primele cinci, pe măsură ce tendinţele investiţionale şi perspectivele de profit au evoluat, 20 din cele 36 care au populat această categorie superioară sunt încă în top 50 astăzi.

„Din Mag 7 din topul actual, Microsoft a fost acolo permanent, cu excepţia a 4 luni, din 1997. Apple este prezentă din decembrie 2009, Alphabet permanent, cu excepţia a două luni din august 2012, şi Amazon din ianuarie 2017. Cel mai nou participant este Nvidia, din primul semestru ale anului trecut”, a spus el.

Tesla a avut o perioadă de 13 luni în topul celor mai valoroase cinci companii în 2021/22, dar acum este pe locul 10, preţul acţiunilor scăzând cu aproximativ 20% de la începutul anului 2024.

În schimb, acţiunile Nvidia au continuat să crească, cu aproape 47% de la începutul anului.

„Aşadar, Mag 7 au o oarecare volatilitate în jurul poziţiei membrilor săi şi puteţi pune la îndoială evaluările lor generale, dar nucleul grupului reprezintă cele mai mari şi mai de succes companii din SUA şi, odată cu ea, din lume, pentru mulţi ani acum”, a adăugat Reid.

În ciuda unei perspective economice globale slabe la începutul anului 2023, randamentele bursiere de pe Wall Street au fost impresionante, dar puternic concentrate în rândul „Celor şapte magnifici”, care au beneficiat puternic de atractivitatea AI şi de aşteptările privind reducerea ratelor.

Într-o notă de cercetare săptămâna trecută, firma de administrare a activelor Evelyn Partners a subliniat că „Cei şapte magnifici” au returnat o valoare incredibilă de 107% în 2023, depăşind cu mult indicele mai larg MSCI USA, care a oferit investitorilor o creştere de 27%, încă sănătoasă, dar relativ mică.

Daniel Casali, strateg şef de investiţii la Evelyn Partners, a sugerat că apar semne că oportunităţile în acţiunile americane s-ar putea extinde dincolo de cele 7 companii cu megacapitalizări, anul acesta, din două motive, dintre care primul este rezistenţa economiei americane.

„În ciuda creşterii ratelor dobânzilor, vânzările şi câştigurile companiilor au fost consistente. Acest lucru poate fi atribuit faptului că întreprinderile sunt mai disciplinate în gestionarea costurilor şi că gospodăriile au un nivel mai ridicat de economii acumulate în timpul pandemiei. În plus, piaţa muncii din SUA este sănătoasă, cu aproape trei milioane de locuri de muncă adăugate în 2023”, a spus Casali.

Al doilea factor este îmbunătăţirea marjelor, despre care Casali a spus că indică faptul că companiile au crescut cu pricepere preţurile şi au transmis impactul inflaţiei mai mari asupra clienţilor.

„Deşi salariile au crescut, ele nu au ţinut pasul cu aceste creşteri ale preţurilor, ceea ce a dus la o scădere a costurilor angajării ca proporţie din preţul bunurilor şi serviciilor”, a spus Casali.


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet