Cine sunt agenții FSB acuzați de spionaj în Republica Moldova

Cine sunt agenții FSB acuzați de spionaj în Republica Moldova

Cei doi agenți FSB sunt Iurii Gudilin și Vadim Iurcenco. Primul individ ar fi consiliat MAN-ul, partid fondat de primarul de Chișinău, Ion Ceban, iar cel de-al doilea este subalternul socialistului Igor Dodon, activând în cadrul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, potrivit deschide.md.

Ion Ceban a fost surprins de Iurii Gudilin în fața sediului PSRM-ului. FOTO: Rise.md

Ion Ceban a fost surprins de Iurii Gudilin în fața sediului PSRM-ului. FOTO: Rise.md

Potrivit jurnaliștilor deschide.md, Vadim Iurcenco, în vârstă de 40 de ani, este șef adjunct în cadrul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse condusă de Igor Dodon. Până acum, a deținut diferite funcții, inclusiv în instituții de stat din Rusia, precum Serviciul Federal al Penitenciarelor.

Iurii Gudilin se numără printre rușii care a oferit consultanță socialiștilor în timpul mai multor campanii electorale, inclusiv cea prezidențială din 2020 în care Igor Dodon a fost contracandidatul Maiei Sandu.

Gudilin, alături de alte persoane, a fost inclus în toamna anului trecut în lista sancțiunilor SUA pentru implicarea în operațiunile Kremlinului în Republica Moldova.

Conform informațiilor autorităților de peste Ocean, de susținere din partea consilierilor politici trimiși de FSB ar beneficia și Mișcarea Alternativa Națională (MAN), partidul creat de Ion Ceban. Mai mult, jurnaliștii RISE Moldova și Centrului Dossier au publicat imagini în care apare Ion Ceban și Iurii Gudilin, părăsind oficiul central al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Reacția primarului Chișinăului

Primarul Chișinăului a venit cu o reacție după briefingul de presă susținut de șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și după informațiile publicate mai târziu de presă, negând cele relatate.

,,Solicităm excluderea Partidului ”Mișcarea Alternativa Națională” din așa-zisele investigații și tot felul de presupuneri anunțate anterior și de fostul premier și vicepremier care au fost atacați în instanță pentru declarații nefondate și calomnioase. Amintim, MAN nu are tangențe cu informațiile tirajate intenționat și concertat în presă, iar despre acest lucru am informat toate instituțiile internaționale”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Ba chiar, Ion Ceban amenință cu darea în judecată a jurnaliștilor.

,,Solicităm excluderea MAN din aceste materiale defăimătoare, în caz contrar, astăzi, vom iniția procedura de judecată a tuturor surselor media care ne atacă nefondat. MAN declară că este contra la astfel de acțiuni care fac presiune intenționat pe partidele politice”, a punctat edilul Chișinăului.

Dosarul pentru trădare de patrie și spionaj, trimis în instanță

Șeful SIS, Alexandru Musteața, a anunțat în prima parte a zilei că cei doi bărbați din Rusia, sub comanda FSB, au identificat și recrutat cetățeni ai Republicii Moldova, care la rândul lor influențau prin acțiunile lor procesele social- politice din țară în interesul Kremlinului. Dosarul pentru trădare de patrie și spionaj a fost trimis în instanță.

,,În speță, începând cu 2020, cetățeni ai Federației Ruse, Vadim I și Iurie G, sub comanda FSB, identificau și recrutau cetățeni moldoveni, astfel construind o rețea de agentură pe teritoriul țării noastre. Activitatea cetățenilor ruși și ai rețelei de agentură a fost orientată spre influențarea activităților social-politice ale Republicii Moldova în interesul Federației Ruse. Totodată, spre menținerea dependenței față de Rusia, cei doi au realizat operațiuni informaționale pentru modelarea opiniei publice”, a declarat șeful SIS.

Potrivit lui Alexandru Musteața, membrii grupării ,,au colectat informații despre intențiile și planurile legislative, informații compromițătoare în privința liderilor și actorilor politici, au organizat proiecte informaționale tenebre, precum campanii în mediul virtual prin intermediul mai multor platforme de social-media, cu un accent major pe rețeaua Telegram, aceasta fiind platforma prin care se distribuie cele mai multe informații false. La fel, grupul respectiv a comis infracțiuni sub drapel străin și a recrutat cetățeni cu scopul participării sau provocării de acte violente”.

Șeful SIS mai afirmă că pentru realizarea acțiunilor ilegale, aproape 500.000 de dolari au fost transferați ilegal din Rusia în Republica Moldova, iar responsabil de aceste transferuri era un moldovean cercetat penal, care în prezent este în arest pentru trădare de patrie și escrocherie în proporție deosebit de mari, infracțiuni pentru care riscă până la 20 de ani de închisoare. Individul a fost deferit justiției.

,,Nemijlocit, persoana deferită justiției (aflată în arest) a fost recrutată pe bază de cointeresare materială, începând cu anul 2021. Aceasta era implicată în identificarea canalelor de finanțare și coparticiparea la planificarea și implementarea proiectelor tenebre în interesul Federației Ruse”, a punctat Alexandru Musteața.

Cei doi ruși și un alt moldovean anunțat în căutare au statutul de învinuit în cauza penală inițiată de Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Rețea destructurată de SIS și PCCOCS

În luna februarie, ofițerii de informații au anunțat despre destructurarea acestei rețele de spionaj care plănuia să răstoarne conducerea țării.

Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în care vor fi implicate „grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.

Reprezentanții Kremlinului au negat și acuzat partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Rusia. Pe de altă parte, Moscova a lansat amenințări la adresa Chișinăului. Ministrul rus de Externe a declarat că Republica Moldova ar putea să urmeze calea Ucrainei. Ba mai mult, Serghei Lavrov a spus că președinta, Maia Sandu, vrea să o introducă în NATO sau să o unească cu România.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”