Cine poate vota pe listele suplimentare la alegerile prezidențiale din 2024
Doar anumite categorii de persoane pot vota pe listele suplimentare la alegerile prezidențiale din 2024.
Alegătorii care se află în localitatea de domiciliu în ziua alegerilor prezidențiale sunt obligați să voteze la secția la care sunt arondați, conform listelor permanente, conform unei decizii recente a Biroului Electoral Central pentru alegerile prezidențiale din 2024.
În cazul în care alegătorii nu se află în localitatea de domiciliu, aceștia au posibilitatea de a vota la orice secție de votare, utilizând listele suplimentare.
Cei care se află în străinătate în ziua votului pot vota la orice secție de votare disponibilă.
„În şedinţa din data de 17 octombrie 2024, Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) a adoptat Decizia privind unele măsuri pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024 în condiţii de legalitate, egalitate şi integritate. Conform deciziei, alegătorul care, în ziua votării, se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă. Totodată, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti nu îşi poate exercita dreptul de vot la o secţie de votare situată în alt sector al municipiului Bucureşti decât cel în care are domiciliul sau reşedinţa, dar îşi poate exercita dreptul de vot la orice secţie de votare aflată în alt judeţ, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară”, a transmis, joi, BEC, într-un comunicat de presă.
Liste suplimentare vot alegeri prezidențiale 2024
Conform documentului menționat, dacă un alegător se află în ziua votului într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde are domiciliul sau reședința, acesta poate vota la orice secție de votare, utilizând o listă suplimentară.
„De asemenea, alegătorul cu mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă acesta nu este înscris în lista electorală permanentă a secţiei de votare respective. Totodată, alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în afara ţării.”, se arată în documentul citat.
Conform deciziei, dacă la ora 21:00 președintele biroului electoral observă că există persoane în secția de votare sau în afara acesteia, care așteaptă să voteze, acesta va decide să prelungească programul de votare până la cel mult 23:59.
Ce sunt listele suplimentare
Listele suplimentare reprezintă o excepție de la regulă. În ziua alegerilor, în lista suplimentară de la fiecare secţie de votare sunt trecuți:
la secţiile de votare din țară
- alegătorii care se prezintă la vot și fac dovada cu actul de identitate că domiciliază în raza teritorială a secției de votare respective, însă au fost omiși din lista electorală permanentă sau din copia de pe aceasta existentă la secția de votare;
- alegătorii români sau cei comunitari care nu se află în localitatea de domiciliu – care se află în orice altă localitate în afara de cea de domiciliu. În Municipul București nu se poate vota în alt sector, întrucât sectoarele sunt considerate subdiviziuni și nu localități distincte.
- membrii biroului electoral al secției de votare și operatorul SIMPV
- persoanele însărcinate cu menținerea ordinii, dacă nu sunt înscrise pe lista permanentă pentru secția unde își desfășoară activitatea
- alegătorii care votează cu urna mobilă
la secţiile de votare din străinătate
- alegătorii resortisanți care se află în străinătate și votează la orice secție de votare organizată în străinătate
Reamintim faptul că alegerile prezidențiale se vor desfășura în două tururi: pe data de 24 noiembrie va fi primul tur, iar pe data de 8 decembrie va fi cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Sursa: adevarul.ro