Cine plăteşte pagubele de la inundaţii: doar 5% dintre teleormăneni şi-au plătit asigurarea obligatorie. Guvernul promite ajutoare
Potrivit specialiştilor, deşi cantităţile de precipitaţii care vor cădea în judeţele deja afectate nu vor fi foarte mari, există încă riscul unor inundaţii.
Începând de miercuri, va ploua mai intens în sud-vestul ţării, vizate fiind în special judeţele Mehedinţi, Dolj şi Vâlcea, unde cantităţile de apă vor depăşi 20 de litri pe metru pătrat. Asta în condiţiile în care, până miercuri, bilanţul general al inundaţiilor din ultimele zile - care i-au lovit pe românii din judeţele Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa şi Prahova - era deja unul sumbru: sute de case erau inundate, zeci de mii de hectare de teren se aflau încă sub ape, mii de oameni nu mai aveau un acoperiş deasupra capului, mai multe persoane erau date dispărute, patru dintre ele fiind găsite decedate în apele care cuprinseseră parcă totul.
Astăzi, la lăsarea întunericului, pompierii din Ialomiţa încă îl căutau pe bărbatul de 43 de ani care a încercat să traverseze râul şi a fost luat de apele învolburate.
Tot miercuri, trei ciobani care au fost izolaţi pe o insulă formată în mijlocul apelor umflate ale râului Prahova au fost salvaţi de pompieri.
Totuşi, de departe, cel mai afectat de viituri a fost judeţul Teleorman, unde peste 168 de case au fost avariate şi peste 700 de fântâni sunt colmatate, prezentând un risc mare de îmbolnăvire pentru populaţie. În satul Beiu a mers miercuri şi premierul Victor Ponta, abia venit din vacanţa de Paşte din Delta Dunării.
Oficialul a fost însoţit de vicepremierul Liviu Dragnea şi de ministrul Apelor, Doina Pană. După o plimbare cu barca pe uliţă, Ponta a anunţat că va aloca în prima şedinţă de Guvern de după Paşte mai multe milioane de lei pentru ridicarea unor diguri în judeţ.
Premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea au vizitat astăzi satul Beiu , una dintre localităţile în care inundaţiile au făcut ravagii în ultimele două zile. Aceştia au fost plimbaţi de autorităţile locale şi cu barca trasă de mai mulţi pompieri, în timp ce jurnaliştii mergeau pe lângă ei pe iarbă. La finalul vizitei, premierul a promis că va aloca bani pentru realizarea unui dig care să îi apere pe săteni de inundaţii
Premierul Victor Ponta a ajuns marţi în Teleorman, pentru a vizita satul Beiu, cea mai afectată dintre localităţile teleormănene lovite de inundaţii.
„Am venit să văd cu ochii mei care sunt soluţiile. O să alocăm bani, dar să vedem mai întâi pentru ce alocăm bani“, le-a spus premierul sătenilor adunaţi în zona afectată de inundaţii. Victor Ponta, însoţit de Liviu Dragnea, s-a deplasat prin zona inundată cu barca pneumatică, trasă de pompieri. Ca şi cum prezenţa premierului în casele lor le-ar fi garantat ajutorul, sătenii loviţi de inundaţii s-au înghesuit să-i atragă pe cei doi oficiali în locuinţele lor pentru a le arăta dezastrul.
„Să veniţi şi la mine! Să vedeţi şi la mine ce e! Mi-a căzut casa şi la inundaţiile din 2005. Să veniţi să vedeţi cum stăm acum“, trăgeau localnicii de oficialii de la Bucureşti.
Pus în temă de Liviu Dragnea, care mai vizitase zona cu o zi înainte, Victor Ponta a mers cu barca în cartierele cele mai inundate. Înarmat cu cizme de cauciuc, premierul a intrat şi în câteva dintre casele în care viitura a adus în ziua de Paşte apa de aproape un metru.
Ponta: „Aşa e românul, după prima greşeală nu învaţă“
„Am fost inundaţi şi în 2005. Doi ani de zile n-am putut să mai locuim aici de miros şi de mucegai. Am scos duşumelele, am vopsit din nou. Acum iar ne-a lovit viitura. Dacă nu se face digul, reparăm degeaba şi acum. Trebuia făcut digul ăsta de mult“, s-a plâns premierului, tanti Florica. „Aşa este românul, după prima greşeală nu învaţă, trebuie să vină şi a doua. O să vă dăm materiale de construcţii. Dar degeaba reparaţi, dacă nu facem digul, pentru că într-un an, doi, se repetă istoria şi vine apa iar“, a fost de acord Ponta.
Când a coborât din barca împinsă de pompieri, la finalul inspecţiei, Victor Ponta, le-a spus sătenilor ceea ce aşteptau de nouă ani. „O să alocăm în prima şedinţă de Guvern banii necesari pentru lucrările de sistematizare şi anul acesta sper să fie gata“, a promis premierul.
Promisiuni: bani pentru lucrări
15 milioane de lei se vor aloca pentru realizatea digului din Beiu. Aici, după spusele lui Ponta, se va face un dig de 3,5 kilometri, termenul de finalizare promis fiind luna august. 19 milioane de lei va aloca Guvernul şi pentru regularizarea pârâului Câinelui, cel care a făcut acum ravagii în nordul judeţului Teleorman.
Tot 19 milioane de lei se vor aloca şi pentru realizarea unor lucrări de sistematizare în Olt. Lista de investiţii întocmită de vicepremierul Liviu Dragnea şi Victor Ponta, miercuri, la Alexandria, mai cuprinde realizarea unui dig de 1,8 kilometri la Alexandria, pentru ca oraşul să fie protejat de râul Vedea. Tot aici se va dispune realizarea unei expertize la podul de peste Vedea, afectat acum de inundaţii.
Guvernul va aloca fonduri şi pentru materiale de construcţii cu care sinistraţii din judeţele afectate de inundaţii să-şi repare casele. Vicepremierul Dragnea a cerut Consiliului Judeţean Teleorman să se ocupe de depozitarea şi distribuirea materialelor: „Nu lăsaţi totul doar pe umerii primarilor, pentru că nu toţi ştiu cum să acţioneze“, a spus Dragnea, arătându-se nemulţumit de activitatea a doi primari din Teleorman.
Fântânile, la controlPrefectura Teleorman va face în perioada următoare o evaluare a situaţiei pagubelor produse de inundaţii. Pentru că peste 700 de fântâni au fost inundate şi există pericol de îmbolnăvire, autorităţile din Teleorman vor demara acţiuni de control în toate localităţile în care apa râurilor a inundat fântânile. „Vom face probe până când se va stabili că acea apă devine potabilă“, a spus prefectul de Teleorman, Daniela Carmen Dan.
Nu vreau să fie o acţiune în care ajung acolo tot felul de funcţionari care nici nu vor să intre în curte, ca să nu îşi murdărească pantofii de noroi, sau oameni care nu au răbdare să discute cu oamenii, să facă o evaluare serioasă. Liviu Dragnea, vicepremier
Loviţi de ape a doua oară
Sătenii din Beiu loviţi anul acesta, de Paşte, de viitură sunt aceiaşi care s-au luptat cu apele şi la inundaţiile din 2005. Oamenii au făcut atunci nenumărate demersuri către autorităţi pentru îndiguirea malului stâng al râului Vedea, însă investiţia s-a oprit doar la îndigurirea malului drept. Vicepremierul Dragnea a pasat responsabilitatea către Apele Române şi către fosta guvernare care n-a vrut să finanţeze investiţia.
Noi avertizări de inundaţii
Un sector din râul Neajlov (Giurgiu) rămâne sub cod portocaliu până astăzi la prânz. De asemenea, tot până astăzi este valabilă şi avertizarea de cod galben de inundaţii emisă pentru râul Călmăţui (judeţul Teleorman), pârâul Câinelui sectorul amonte S.H. Vârtoapele - confluenţa cu râul Vedea (judeţul Teleorman), râul Vedea în aval, la confluenţa cu râul Teleorman (judeţul Teleorman), râul Teleorman sector S.H. Teleorman - confluenţă cu Vedea (judeţul Teleorman), râul Sabar aval Poenari (judeţ Giurgiu) şi râul Ialomiţa sector aval S.H. Coşereni (judeţul Ialomiţa).
Inundaţiile revin, locuinţele rămân neasigurate
Chiar dacă inundaţiile au afectat în ultimii ani mii de case din mediul rural, românii refuză să plătească asigurarea obligatorie a locuinţei. Preţul acesteia este de 20 de euro (sau 10 euro, după caz), echivalentul a şapte pachete de ţigări.
În România există aproximativ 8,5 milioane de locuinţe, iar la sfârşitul lunii martie erau asigurate împotriva dezastrelor naturale (inundaţii, alunecări de teren şi cutremure), printr-o poliţă obligatorie (PAD), puţin peste un milion de unităţi, potrivit datelor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Din cele peste un milion de locuinţe asigurate, aproape trei sferturi, adică 775.830, erau în mediul urban, deşi, de regulă, cele mai afectate de inundaţii sunt casele din comune.
Potrivit ultimelor date, în judeţul Teleorman au fost afectate 131 de case din opt localităţi. În mediul rural din Teleorman, există 113.638 de locuinţe, potrivit ultimului recensământ realizat de Institutul Naţional de Statistică. Dintre acestea, la sfârşitul lui martie erau asigurate printr-o poliţă obligatorie împotriva dezastrelor naturale doar 6.108, adică puţin peste 5% din total.
Situaţia este similară şi în mediul rural din alte judeţe afectate de inundaţiile sau acolo unde există riscul producerii unor astfel de pagube. În comunele din judeţele Prahova erau asigurate la finele lui martie printr-o poliţă obligatorie 17.837 de locuinţe (11,5% din total), în Buzău –12.959 (10,7%), în Olt –5.338 (4,7%), în Ialomiţa – 5.363 (8,5%), în Giurgiu – 6.219 (7,5%), iar în Brăila – 4.276 (8,7%).
Locuitorii de la sate, prea săraci pentru asigurări Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, spune că foarte mulţi proprietari de locuinţe din mediul rural nu-şi fac asigurări obligatorii pentru că nu dispun de resurse financiare. „Cei mai mulţi nu îşi asigură locuinţele din lipsa resurselor financiare, iar alţii nu sunt dispuşi să o facă, spunând «Lasă că pe mine Dumnezeu mă ocoleşte»“, a declarat, pentru „Adevărul“, Drăghici.
Un alt motiv pentru care proprietarii din zonele rurale nu-şi asigură locuinţele este, potrivit lui Drăghici, suma mică acordată drept despăgubire. Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor mai prevede faptul că primarii sunt obligaţi să aplice amenzi de la 100 la 500 de lei pentru ce-i care nu şi-au asigurat locuinţele printr-o poliţă PAD. Deşi asigurarea locuinţei a devenit obligatorie din iulie 2010, primarii au amânat aplicarea amenzilor.
Despăgubiri de până la 20.000 de euro
Preţul unei asigurări obligatorii a locuinţei este de 10 euro sau 20 de euro, în funcţie de materialul din care este construit imobilul. Suma asigurată este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro. Din PAID fac parte 12 companii de asigurări, care sunt acţionari ai acestui fond, însă din vara anului trecut, poliţe PAD pot fi încheiate şi de alţi asigurători din afara PAID, pe baza unor protocoale semnate cu instituţia.
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Guvernul va aloca bani pentru construirea unui dig care să protejeze zonele inundabile din judeţul Teleorman de ape, autorităţile locale promiţând că, dacă fondurile sunt acordate, construcţia va fi finalizată până în luna august. Hidrologii au precizat că până marţi seara râul Neajlov din Giurgiu se află sub avertizare cod portocaliu de inundaţii. Pentru mai multe râuri din Teleorman, Ialomiţa şi Giurgiu a fost emisă o avertizare de cod galben.
Raed Arafat: „Oamenii refuză să fie evacuaţi, dar când situaţia se agravează, ne cer ajutorul!”
Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), susţine că foarte multe persoane care au fost afectate de inundaţiile din ultimele zile au refuzat iniţial evacuarea. Ulterior, acestea au revenit şi au solicitat ajutorul pompierilor. „Situaţia este sub control”, a explicat Arafat într-un interviu acordat „Adevărul”.
Sute de oameni au trăit un coşmar de Sărbători, după ce zeci de localităţi din mai multe judeţe, printre care Teleorman, Argeş, Prahova, Buzău şi Olt au fost măturate de ape. Bilanţul este sumbru: patru morţi, trei dispăruţi, drumuri blocate şi sute de gospodării afectate.
Sursa: adevarul.ro