CINE ne MINTE? De ce Vișinescu a fost DEJA JUDECAT iar Iliescu e DOAR CERCETAT?
Pe fostul președinte și pe torționarul comunist îi unește ceva: niciunul nu a dat socoteală, deocamdată, pentru moartea unor co-naționali. Însă, spre deosebire de Iliescu, Vișinescu a primit deja o primă condamnare. De ce oare la Vișinescu lucrurile s-au putut desfășura pe repede înainte iar la Iliescu sunt blocate într-o mai mult decât suspectă lâncezeală? Cine, din ce ceruri, face aceste jocuri?
Parchetul General a redeschis Dosarul „Mineriada 13- 15 iunie 1990”, în care fostul președinte Ion Iliescu are toate șansele să fie pus sub acuzare. Curtea de Apel București a pronunțat deja o primă condamnare de 20 de ani de închisoare pentru torționarul comunist Alexandru Vișinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat. Ambii reprezință două figuri hâde ale istoriei României. Ambii au fost aduși în fața Justiției pentru moartea unor oameni. În cazul ambilor, România așteaptă să se facă dreptate.
În urma unei sentințe a Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), Parchetul General a anunțat, în 5 februarie 2015, redeschiderea Dosarului „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, după 25 de ani de tergiversări.
În 9 martie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dispus reluarea anchetei, astfel că începerea urmăririi penale împotriva lui Ion Iliescu poate deveni realitate.
Procurorii anchetează moartea a șase persoane și rănirea altor 18 în timpul tragicelor evenimente. Până în momentul de față, ei nu i-au comunicat fostului președinte acuzațiile în dosar, dar este greu de crezut că nu se va ajunge aici. La mijlocul lunii martie, Dan Voinea, fostul procuror militar care a început ancheta asupra „Mineriadei din 13-15 iunie 1990”, a fost invitat în emisiunea „Lumini şi umbre”, realizată de Dan Andronic pe B1TV.
Cu acest prilej, el a dezvăluit că toate intervențiile de atunci ale lui Ion Iliescu au fost notate. „Ion Iliescu s-a comportat ca un comandant șef de stat, s-a comportat ca un comandant militar. Pentru că există un jurnal al acțiunilor de luptă făcut de generalul Șchiopu, locțiitorul șefului de Stat Major al Armatei și care a ținut să consemneze toate ordinele primite, ca să nu și-o mai ia cei de la Armată, ca la Revoluție. Și, pe 13 iunie, domnul Iliescu este amintit cu toate intervențiile pe care le-a făcut direct. Adică, la ora nu știu care președintele Iliescu solicită 100 de soldați să acționeze într-o anumită zonă. La ora cutare, președintele Iliescu solicită 20 de TAB-uri să acționeze în zona Ministerului de Interne. La o anumită oră, președintele ne solicită să acționăm cu gaze lacrimogene împotriva manifestanților (...) I-am atras atenția domnului președinte să nu folosească Armata, că nu e cazul”, a povestit Voinea. El a mai dezvăluit „Evenimentului zilei” că, atunci când l-a audiat pe Ion Iliescu, acesta s-a albit la față când i-a prezentat dovezile care îl incriminau direct.
Dosarul „Mineriada 13- 15 iunie 1990” a fost închis pe 17 iunie 2009, când Parchetul General l-a scos de sub urmărire penală pe Ion Iliescu, împreună cu Viorel Măgureanu, Victor- Atanasie Stănculescu, Vasile Dobrinoiu, Corneliu Diamandescu, Peter Petre și Emil Cico Dumitrescu. Potrivit surselor judiciare, în cazul lui Ion Iliescu, ancheta s-a axat pe acuzații ca: participare la omor deosebit de grav și omor calificat, subminarea puterii de stat, lipsire de libertate în mod illegal și distrugere.
În urmă cu patru zile, pe 24 iulie, magistrații Curții de Apel Bucureşti l-au condamnat pe torționarul comunist Alexandru Vișinescu (90 de ani), fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, la 20 de ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase
Instanța a dispus degradarea sa militară și l-a obligat să plătească, în solidar cu Ministerul de Finanţe, Ministerul de Interne şi Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), despăgubiri de 300.000 euro către urmașii a trei deținuți închişi la Râmnicu Sărat. Sentința nu este definitivă.
Despre dosarul în care este vizat Ion Iliescu nu se aude nimic. Cine ajută această muțenie?