Cine mai tremură?/La ultimul termen din „Dosarul Tablourilor” avocatul lui Vâlcov a adus dovada unui nou denunț făcut de fostul ministru PSD

Cine mai tremură?/La ultimul termen din „Dosarul Tablourilor” avocatul lui Vâlcov a adus dovada unui nou denunț făcut de fostul ministru PSD

Procurorii DNA au cerut luni, 6 martie, condamnări cu executare orientate spre maximum prevăzut de lege pentru Darius Vâlcov și ceilalți inculpați din Dosarul Tablourilor, în timp ce avocații au solicitat soluții de achitare, iar decizia va fi pronunțată de Înalta Curte pe data de 6 aprilie, relatează ziare.com .

Avocatul lui Darius Vâlcov a arătat că, in ipoteza unei soluții de condamnare, fostul ministru de Finanțe al PSD ar vrea să beneficieze de scăderea pedepsei la jumătate, deoarece a făcut un denunț la DNA.

Niciun alt detaliu n-a fost oferit la ultimul termen de judecată de luni cu privire la ultima „mutare” a lui Darius Vâlcov, care în argoul pușcăriașilor se cheamă „ face 19-le”. Asta de la prevederile articolului Legea 682/2002 care garantează înjumătățirea pedepsei pentru faptele celor acuzați dacă denunță la rândul lor alte infracțiuni.

Avocatul lui Darius Vâlcov a prezentat Completului de 5 judecători de la Înalta Curte un document și a arătat că ar fi vorba despre un denunț făcut de Darius Vîlcov în 2022 într-un dosar pe aflat în instrumentarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, apoi a solicitat ca dezbaterile finale să aibă loc la o dată ulterioară. Cum cererea a fost respinsă, procurorul de ședință al DNA a cerut emiterea unei adrese către unitatea de parchet, iar în ipoteza în care se confirmă existența acestui denunț, a solicitat instanței să facă aplicarea prevederilor art. 19 din legea citată.

Asta nu l-a împiedicat pe reprezentantul DNA să ceară pedepse orientate spre maxim pentru Darius Vâlcov (fost senator), Minel Prina (fost primar al municipiului Slatina) și pentru oamenii de afaceri Bogdan Timofte, Cristian Tomescu și Lucian Șușală.

DNA vrea pedepsă „spre maximum” pentru Vâlcov, avocații cer achitarea

  • Solicităm condamnarea inculpatului Vâlcov Darius la o pedeapsă orientată spre maximum prevăzut de lege, fie și cu aplicarea art. 19, adică reducerea pedepsei cu jumătate. Inculpatul a inițiat și a derulat un amplu mecanism pentru transferul pentru sine și disimularea unor importante sume de bani provenite din trafic de influență și anume: 1,2 milioane de lei cash, 2 milioane de lei prin intermediul lui inculpatului Prina Minel și altă sumă de 3 milioane de lei prin intermediul unor societăți comerciale.
  • Aveți în vedere perioada lungă de timp în care s-au desfășurat faptele, respectiv 2009-2013, fapt care denotă perseverența infracțională a inculpatului Vâlcov Darius. I-a implicat și pe ceilalți inculpați, a solicitat suma de 5 milioane de lei și a primit peste 6 milioane. Infracțiunile au fost săvârșite în calitate de primar al municipiului Slatina, apoi de senator, așa cum a reținut instanța de fond. Nu mai facem referire la calitatea de ministru.
  • După anul 2015, inculpatul a incercat să își schimbe declarațiile și să își diminueze participarea, cu toate că recunoaște sumele primite prin intermediul lui Minel Prina.
  • A incercat să distrugă probe, de exemplu cataloagele cu obiecte de artă, a solicitat martorului Bărbulescu să distrugă sacoșele în care a primit sume de bani, aflate la domiciliul socrului său. De asemenea, a ascuns un seif, cunoscând că pentru percheziții la parlamentari procurorii au nevoie de avizul Parlamentului, fapt care s-a și întâmplat”, a declarat procurorul DNA.

Avocatul lui Darius Vâlcov a solicitat în principal achitarea acestuia, iar în subsidiar trimiterea cauzei spre rejudecare pe motiv că la fond fostul ministru nu a avut parte de un complet de judecată legal constituit.

Cu privire la fapta de trafic de influență, avocatul a cerut pentru Darius Vâlcov achitarea în temeiul art. 16 litera c) din Codul de procedură penală care prevede că „nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”.

Cu privire la fapta prevăzută de art. 12 din Legea 78/2000 – pe scurt, anume că Vîlcov s-a folosit de funcția de edil pentru a obține bani – avocatul a solicitat încetarea procesului penal ca urmare a intervenției prescripţiei.

În cel mai rău caz mențineți pedeapsa la limita medie, așa cum a considerat prima instanță. Nu mergeți către maximum prevăzut de lege, țineți cont la individualizarea pedepsei și de faptul că a colaborat cu anchetatorii”, a conchis avocatul lui Darius Vâlcov.

Inculpat: „Vâlcov mi-a spus la un pahar despre insistențele lui Blaga”

Darius Vâlcov nu a fost prezent la ultimul termen de judecată. În schimb, înaintea dezbaterilor finale a fost audiat fostul edil al Municipiului Slatina, Minel Prina, la data faptelor city manager.

  • În 2009, în prezenta altor 2-3 persoane – eram la o șuetă, la un pahar – Darius Vâlcov a spus că avea discuții insistente cu domnul Blaga Vasile, în sensul de a sprijini o anumită persoană pentru a câștiga licitațiile Companiei de Apa Olt pentru reabilitarea rețelei de apă. Nu am avut alte discuții cu Darius Vâlcov până la momentul în care am aflat că SC Tehnologica Radion a câștigat licitația pentru reabilitarea rețelei de apă din Slatina.
  • Apoi, întrucât am constatat o întârziere în efectuarea lucrărilor, prin intermediul lui Vâlcov am luat legătura cu Berna Teodor de la Tehnologica Radion. I-am relatat toate problemele care sunt cu contractul cu privire la rețeaua de apă. I-am spus despre întârzierile în efectuarea lucrărilor și el m-a asigurat ca deficiențele vor fi remediate. După 2-3 săptămâni Berna m-a contactat telefonic și mi-a solicitat o întâlnire, lucru pe care l-am acceptat.
  • Când Berna Teodor a intrat în biroul meu mi-a întins un bilet pe care era scris că are o datorie către domnul Vâlcov, pe care nu o mai poate achita cash și să îl pun în legătură cu o firmă cu ajutorul căreia să achite acestă datorie. Am spus că o să întreb, că nu știu despre ce e vorba. M-am gândit să merg la domnul Valcov, că pe el îl privea datoria. Discuția cu domnule Berna a fost scurtă: 5 minute, apoi a plecat.
  • M-am dus la domnul Vâlcov, iar acesta mi-a spus că este vorba de un procent de 20 la sută cu titlul de comision, pe care a zis că nu l-a cerut, ci i-a fost oferit în legătură cu contractul de reabilitare a rețelei apă Slatina.
  • Apoi Darius Vâlcov mi-a indicat firma domnului Ramba Andrei, reprezentantul SC Plus Comfort, care se ocupa de reabilitări de blocuri în Slatina. Mi-a spus să îl pun în legătură pe Berna cu Ramba.
  • Arăt că inculpatul Vâlcov mi-a spus că motivul pentru care Berna urma să ia legătura cu Ramba era acela de a încheia un contract pentru lucrări, prin care sa se asigure plata comisionului. La o întâlnire ulterioară, într-un colegiu director, Ramba mi-a spus că a reușit să încheie un contract de execuție lucrări, dar am spus că nu mă interesează acest aspect și să țină legătură cu Vâlcov.
  • Vreau să vă spun eu nu am primit niciodată bani de la Berna Teodor. În 2015, pe 21 aprilie, am vrut să fac un acord de recunoaștere la DNA, deoarece am înțeles gravitatea faptelor. Nu s-a putut realiza acordul, pentru că nu am acceptat să scriu în el că am luat și eu bani, că am încheiat și al doilea contract”, a declarat Minel Prina.

La întrebarea directă a judecătorului, anume dacă i-a spus lui le-a propus celor doi afaceriști să încheie un contract fictiv, Minel Prina a declarat:

„I-am spus (lui Teodor Berna de la Tehnologica Radion – n.r.) să meargă să încheie (cu Cristian Alexandru Ramba de la Plus Comfort – n.r.) un contract prin care să se plătească acel comision. Deci, da! Dar nu cunoșteam sumele”.

Procurorii DNA spun că Vâlcov a primit banii în trei modalități: o parte la sediul Tehnologica Radion, o parte prin intermediul lui Minel Prina (fost primar la data respectivă) si o altă parte prin intermediul unui lanț de firme, de la Tehnologica Radion la Plus Confort, MKS Still Grand Serv, Bogmar Pro Design si Cafmin.

Darius Vâlcov și gașca lui din Slatina, „vânători” de artă la Paris

La termenul din 13 februarie a fost audiat vărul lui Cristian Alexandru Ramba la care se referea Minel Prina, pe numele lui Andrei Ovidiu Ramba Cei doi sunt afaceriști „de paie”, a căror firmă – SC Plus Confort SRL – a fost folosită de Darius Vâlcov ca „paravan” pentru șpăgile primite de la Theodor Berna și Tehnologica Radion. Pe larg despre această mărturie, Ziare.com a relatat aici.

Martorul Andrei Ovidiu Ramba a povestit atunci că fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov a mers la Paris cu 4 prieteni, 2 mașini și buzunarele pline cu 2 milioane de lei pentru a cumpăra tablouri și obiecte de artă din galeriile de la Paris și Lyon.

Banii proveneau de la afaceristul Theodor Berna, căruia Vâlcov i-a favorizat firma, SC Tehnologica Radion SRL, la licitațiile organizare de Compania de Apă Olt.

Pe scurt, Vâlcov este acuzat că, pe vremea când era primar în Slatina, ar fi primit suma de 6,2 milioane de lei de la afaceristul Theodor Berna, pe care îl ajutase să câștige niște licitații organizate de Compania de Apa Olt.

Banii reprezentau un „comision” de 15-20% din contractele publice pe care Tehnologica Radion le-a obținut în întreg județul Olt, privind extinderea și reabilitarea rețelelor de apă. Valoarea totală a contractelor se ridica la peste 78 de milioane de lei.

Condamnările pe fond din Dosarul Tablourilor

Pe data de 08.02.2018, Darius Vâlcov a fost condamnat pe fond de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 8 ani de închisoare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Potrivit deciziei instanţei, Darius Vâlcov a primit:

  • 4 ani pentru trafic de influenţă,
  • 6 ani pentru spălare de bani,
  • 2 ani pentru efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia.

Aceste pedepse s-au contopit, aplicându-se pedeapsa cea mai mare, la care se adaugă un spor, rezultând astfel o condamnare finală de 8 ani.

Totodată, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 6,2 milioane lei de la Darius Vâlcov, fiind menţinut sechestrul asigurător dispus de procurorii DNA.

Alte pedepse din dosar:

  • Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina – 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare,
  • Lucian Petruţ Şuşală, fost şofer al lui Darius Vâlcov – 2 ani cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 5 ani.
  • Petre Bogdan Timofte, om de afaceri – 3 ani cu executare
  • Constantin Tomescu, om de afaceri – 3 ani şi 6 luni cu executare.

Hotărârea Secției Penale a ICCJ a fost atacată cu apel pe rolul Completului de 5 judecători, însă dosarul a fost suspendat vreme de 2 ani.

Fostul ministru PSD al Finanțelor a revenit în fața Înaltei Curți pe 14 martie 2022, la aproape doi ani și jumătate de când Dosarul tablourilor a fost suspendat în vederea tranșării pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene a conflictului dintre Curtea Constituțională și ICCJ pe tema completurilor nelegale.

În prezent, Darius Vâlcov mizează pe prescripția faptelor, un nou scandal iscat de Curtea Constituțională pe 26 mai 2022.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”