„Cine l-a trădat pe Nasrallah?” Libanezii arată cu degetul spre Iran

„Cine l-a trădat pe Nasrallah?” Libanezii arată cu degetul spre Iran

Susținătorii Hezbollah-ului libanez consideră moartea lui Nasrallah o trădare iraniană. Șiiții din Liban fac apel la boicotarea conducătorului iranian, al cărui reprezentant a fost eliminat în atacul din districtul Dahieh, scrie ynetnew.

Hasan Nastrallah, fostul lider al Haezbollah, ucis de Israel/ FOTO:X

Hasan Nastrallah, fostul lider al Haezbollah, ucis de Israel/ FOTO:X

Pe măsură ce centrele pentru refugiați se umplu și chiria crește după asasinarea liderului Hezbollah Hasaon Nasrallah, vineri, 28 septembrie, publicul libanez reacționează fie cu isterie, represiune sau suspiciune. În ciuda loviturii majore, frica de Hezbollah încă există pe stradă, scrie ynetnew.

„Acest om, Hassan Nasrallah, nu va muri ”, spun susținătorii Hezbollah-ului libanez. Mulți dintre ei încă așteaptă să-l vadă pe ecranele de televiziune, explicând ce se va întâmpla în continuare. Ei cred că anunțul morții lui este un șiretlic și o tactică menită să deruteze inamicul.

Este interesant că oamenii au arătat cu degetul spre Iran și nu spre Israel. „L-au abandonat”, se spune la Beirut. „Nasrallah a fost venerat în Teheran, liderul suprem Ali Khamenei l-a adus mai aproape, l-a făcut aliat și l-a abandonat. Khamenei are obiceiul de a-și abandona aliații. Mai întâi, l-a abandonat pe Ismail Haniyeh, apoi toată Gaza, iar acum pe Nasrallah” spun aceștia.

Acțiunile Hezbollah au fost complet vizibile pentru informațiile israeliene. Toți pașii au fost monitorizați timp de multe luni. Toate apelurile telefonice au fost monitorizate. O întrebare care deranjează publicul libanez este: „Cine a trădat Hezbollah?”

Circulă diverse teorii ale conspirației, una dintre ele susținând că iranienii l-au trădat pentru a ajunge la un nou acord nuclear cu americanii. Potrivit acestei teorii, iranienii l-au mințit pe Nasrallah că lupta împotriva Israelului nu va dura mult, dar l-au predat israelienilor. Unii cred că ofițerii de informații sirieni au fost cei care au condus Israelul la Nasrallah. Oricum, cineva a trădat Hezbollah, iar Israelul a putut descoperi locația exactă a conducerii organizației. Cumva, Israelul a reușit să descopere locația și participanții la întâlnirea secretă.

Susținătorii Hezbollah-ului libanez consideră moartea lui Nasrallah o trădare iraniană. Șiiții din Liban fac apel la boicotarea conducătorului iranian, al cărui reprezentant a fost eliminat în atacul din districtul Dahieh. În noaptea atacului, oamenii de pe străzile din Beirut spuneau deja povești despre distanța Iranului față de Nasrallah, despre disprețul acestuia în ochii liderului Khamenei. Acestea sunt povești pe care nimeni nu le poate confirma sau infirma, subliniază ynetnew.

Un scenariu incredibil privind asasinarea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost dezvăluit de surse din Arabia Saudită.

Israelul a folosit 85 de bombe „bunker-buster”

Potrivit informațiilor, operațiunea a fost posibilă datorită unui agent care a reușit să-l întâlnească personal și, în timpul unei strângeri de mână, i-a aplicat o substanță ce a permis forțelor militare israeliene să-l localizeze cu precizie.

După contactul inițial, Israelul a așteptat doar două minute pentru a identifica locația exactă a lui Hassan Nasrallah și pentru a lansa un atac fatal asupra bastionului grupului Hezbollah din suburbia Daghihia a Beirutului. „Îngrijorat în mod rezonabil că Israelul va încerca să-l omoare”, Nasrallah luase măsuri extreme de precauție pentru a-și limita mișcările doar la un grup restrâns de oameni. Cu toate acestea, informațiile indică faptul că acest cerc apropiat ar fi fost infiltrat de informatori israelieni.

Netanyahu și-a folosit vizita la ONU pentru a-l „păcăli” pe șeful Hezbollah. Discursul premierului israelian Benjamin Netanyahu la ONU a făcut parte dintr-un „plan de diversiune”, a declarat un înalt oficial israelian pentru The Telegraph.

Trupul lui Hassan Nasrallah a fost recuperat abia duminică de la locul unde a fost ucis. Videoclipuri cu „craterul” provocat de bombardamentul israelian asupra complexului în care se ascundea Nasrallah circulă de sâmbătă pe internet. De asemenea, un alt videoclip, care ar proveni din operațiunea specială de recuperare a cadavrului, a fost lansat în ultimele ore.

Forțele aeriene israeliene au lovit buncărul cu aproximativ 80 de tone de bombe, potrivit mai multor persoane familiarizate cu situația, scrie Wall Street Journal. Atacul a folosit explozii cronometrate, înlănțuite, pentru a pătrunde în buncărul subteran, a declarat un înalt oficial militar israelian.