Cine îl poate opri pe Călin Georgescu în cursa spre Cotroceni. Expert: „Alegerile sunt despre emoție, nu despre fișa postului”
Sondajele realizate la începutul acestui an arată în continuare un Călin Georgescu cu priză la electorat, iar forțele pro-occidentale sunt în căutarea unui contracandidat pe măsură. Experții chestionați de „Adevărul” au explicat ce atuuri ar trebui să aibă acesta pentru a-l învinge pe Georgescu.
Crin Antonescu a fost validat, duminică, 2 februarie, de congresul PSD drept candidat la alegerile prezidențiale din mai, din partea coaliției aflate la guvernare. În sondaje, fostul lider liberal arată mai bine decât toți potențialii săi contracandidați, nu însă și față de Călin Georgescu.
Anterior anunțului social-democraților, Nicușor Dan și Elena Lasconi au anunțat că se vor bate pentru fotoliul de la Cotroceni, iar în următoarea perioadă este de așteptat ca lista să fie completată și de alte nume. Apare, așadar, o adevărată inflație de candidați cu vederi pro-occidentale, ceea ce naște mai multe întrebări.
Prima dintre acestea este care dintre ei l-ar putea învinge pe Călin Georgescu, pornind de la prezumția că acesta va candida în luna mai. A doua întrebare, strâns legată de prima, este dacă nu există riscul unei „canibalizări”, în sensul în care voturile electoratului pro-occidental să fie fărâmițate și să-i permită din nou lui Georgescu o victorie, cel puțin în primul tur al prezidențialelor. În același timp, de luat în calcul ar fi și în ce măsură George Simion se va împăca de acum cu ideea că este abia al doilea lider suveranist sau va dori mai mult, ceea ce l-ar putea determina să intre într-o bătălie fără menajamente cu Călin Georgescu, mai ales că cei doi nu se află în cele mai bune relații. Și nu în ultimul rând, dacă europarlamentara Diana Șoșoacă va putea să candideze, ceea ce ar fragmenta și mai mult voturile taberei suveraniste, cel puțin în primul tur.
Candidatul care iese din ecuație
„Adevărul” a abordat aceste teme cu doi cunoscuți experți, Marius Ghincea, respectiv Radu Delicote. Marius Ghincea este cercetător în științele sociale și expert în politici publice și securitate. Cercetător la titrata universitate elvețiană ETH Zurich, Ghincea este afiliat Institutului Universitar European din Florența și este co-fondator al Institutului Quartet, un think tank de succes.
„E greu de spus cine ar putea avea succes împotriva lui Călin Georgescu. Aici este important să vedem studiile sociologice pe care diversele firme de sondare le vor realiza în perioada următoare. Aș spune totuși că Nicușor Dan se profilează ca un candidat serios, având în vedere credibilitatea sa ca actor antisistem de-a lungul anilor, ca un competitor credibil. Pe de altă parte, Antonescu se bucură de sprijinul mașinăriilor electorale ale celor trei partide, dar începe de la o bază destul de redusă și, după cum am văzut la alegerile de anul trecut, partidele nu-și mai pot controla foarte bine votanții prin mașinările de vot. Există însă foarte multă incertitudine și neîncredere cu privire la rezultatele alegerilor viitoare, doar timpul ne va lămuri”, spune Ghincea.
Pe de altă parte, dacă Nicușor Dan și Crin Antonescu ar avea șanse reale să câștige alegerile, cel mai slab candidat ar fi Elena Lasconi, care nu ar avea absolut nicio șansă în fața lui Georgescu, consideră Ghincea.
„Elena Lasconi nu cred că are șanse pentru că, pe de-o parte, și-a pierdut credibilitatea prin diverse mișcări retorice și politice după anularea alegerilor și, pe de altă parte, majoritatea votanților Elenei Lasconi au fost deja preluați de Nicușor Dan, care pare a fi un candidat mult mai credibil din punct de vedere politic”, crede expertul.
Avantajele lui Nicușor Dan
Nicușor Dan ar avea un anumit avantaj și în fața lui Crin Antonescu.
„El punctează în ochii votanților educați din marile orașe, dar potențial și a altor votanți din urbanul mic, care sunt atrași atât de carisma naturală a acestuia, cât și de discursul relativ moderat, dar critic la adresa sistemului”, este explicația lui Marius Ghincea.
Un alt posibil avantaj pentru Nicușor Dan ar ține de faptul că un candidat antisistem așa cum este primarul general al Capitalei poate specula nemulțumirea populară și atitudinea ostilă partidelor mainstream. „Putem specula, dar în acest moment este clar că există o nemulțumire populară, semnificativă împotriva partidelor tradiționale și a politicilor tradiționale, însă nu este foarte clar care ar putea să fie o alternativă neextremistă la Călin Georgescu”, adaugă el.
Călin Georgescu începe să se erodeze
Pe de altă parte, Marius Ghincea este de părere că, între timp, și încrederea în Călin Georgescu a început să se erodeze, iar unii dintre votanții acestuia se vor reorienta la alegerile din luna mai.
„Călin Georgescu, din fericire pentru noi, se erodează ușor din cauza unor stângăcii de discurs care alienează o parte a electoratului”, adaugă expertul.
El vorbește și despre fragmentarea pe eșicherul politic pro-occidental, unde pare că va fi o inflație de candidați, dar și de cealaltă parte, în tabăra suveranistă. Concret, în cazul în care Diana Șoșoacă va alege să candideze din nou, iar de această dată va primi undă verde, ar putea rupe aproximativ 5%-6% din voturi. Insuficient pentru ca Șoșoacă să meargă în turul 2, dar suficient pentru a-i da unele bătăi de cap lui Călin Georgescu, deși pare puțin probabil ca acesta să nu ajungă în turul 2 al alegerilor.
„Există indicii care să ne arate că va candida și domnul Simion, la fel cum există unele indicii care ne arată că și Diana Șoșoacă ar putea ajunge să candideze. Sigur, în acest moment nu este clar”, punctează Ghincea.
Există însă și un context general care deocamdată îi este favorabil lui Călin Georgescu. Nemulțumirea populară față de politicile incoerente ale guvernului nu fac decât să ajute extrema dreaptă.
Cum își dă coaliția cu stângul în dreptul și îl ajută pe Georgescu
„Vedem cum politicile economice și fiscale adoptate de guvern au produs o nemulțumiri mari, care s-ar putea să ducă, dacă nu la o creștere a sprijinului pentru candidații de extremă dreapta, cel puțin la o demobilizare, care are același efect. Ne amintim că s-a promis anul trecut, spre exemplu, creșterea pensiilor, dar anul acesta nu vor mai crește pensiile. Iar PSD a beneficiat în cea mai mare măsură de sprijinul electoral al pensionarilor. Ori pentru PSD, dar și pentru candidatul coaliției, cea mai mare problemă ar fi demobilizarea pensionarilor și a nemulțumilor, în general. Și mai grav, unii dintre ei ar putea să voteze cu Georgescu. Ar fi rezultatul unei frustrări pentru neîndeplinirea promisiunilor electorale de către PSD și PNL. Asta ar fi o veste proastă și pentru Antonescu”, susține Ghincea.
Expertul în comunicare Radu Delicote are un doctorat cu Magna cum laude în studiul mecanismului de vot și influențatorilor acestuia și este expert în comunicare electorală. Predă un masterat de leadership si comunicare politică la SNSPA și a fost implicat de-a lungul timpului în numeroase campanii locale, naționale și internaționale.
Din start, Delicote evită orice pronostic privind rezultatul alegerilor. „Nu arunc niciun nume nici pe o parte, nici pe cealaltă pâna când nu vedem toate dosarele de semnături (candidaturi) depuse la AEP. Atunci vom ști exact cine candidează”, este argumentul său.
„Alegerile sunt despre emoție”
În ce privește lupta pentru Cotroceni, Radu Delicote se arată rezervat. Până acum, spune el, prea puțini dintre posibilii candidați au reușit să-și construiască o imagine care să le permită să spere că vor câștiga electoratul. În opinia sa, încrederea în Georgescu se menține la cele mai înalte cote.
„Sondajele de opinie ne arată că românii îl vor vota pe Călin Georgescu. Și chiar dacă aceste sondaje sunt o fotografie de moment, vedem că Georgescu nu s-a erodat la nivel de imagine și de încredere, iar pe cealaltă parte, prea puțini candidați au reușit să construiască (sau să își construiască) o imagine de candidat pentru prezidențiale”, spune el.
Mai departe, Radu Delicote vorbește despre calitățile necesare unui candidat capabil să îl înfrunte cu succes pe Călin Georgescu. „Alegerile din mai, la fel cum au fost și cele din noiembrie-decembrie, sunt despre emoție, despre sentiment, mai puțin despre atribuții sau fișa postului. Cine câștigă voturi? Cine va câștiga inimi”, adaugă expertul.
El atinge și subiectul fragmentării din tabăra pro-occidentală, unde inflația de candidați va face ca aceștia să își împartă voturile și să obțină, cel puțin în primul tur, mai degrabă un rezultat medicoru.
„Deja vedem că voturile se împart și la fel se va întâmplă în luna mai. Dar aceste voturi sau această canibalizare este măsurată în votanții hotărâți, cei care au deja o opțiune cristalizată. Marea majoritate a nehotărâților nu apare în măsurători niciodată. Or, aici pot fi nemulțumiții, frustrații, nostalgicii, nereprezentații, cei care nu se regăsesc, cei care mai așteaptă și lista de atribute poate continua”, mai afirmă el.
Ce va conta cel mai mult
Bătălia pentru votanții nehotărâți, care în acest moment nu au un favorit, se va dovedi extrem de importantă. Cine va reuși să convingă mai mulți nehotărâți, va avea un argument în plus în lupta pentru Cotroceni.
„Cine îi adună, realist? Candidatul care știe să creeze emoție puternică, care are capacitatea să coaguleze «sub steagul său» armate sau oștiri de susținători sau ambasadori - oameni care să îi dea mai departe mesajul, temele și ideile. Alegerile din luna mai se vor câștiga și vor fi despre sistem de comunicare de tip MLM - Multi-level marketing”, mai explică Delicote.
În același timp, în opinia sa social-media nu va fi un factor decisiv. „Mesajul care se va propaga dinspre și înspre cunoscuți în diverse cercuri de încredere. Social media este doar o scânteie, adevărata miză este în dreptul acestui sistem de comunicare. Cine va reuși să aibă această rețea funcțională, va câștiga fotoliul de la Cotroceni”, încheie Radu Delicote.
Sursa: adevarul.ro