Cine îi va lua locul lui Mircea Geoană la NATO ?

Cine îi va lua locul lui Mircea Geoană la NATO ?

Polonezii au doi candidați pentru postul de secretar general adjunct al NATO, în locul lui Mircea Geoană, al cărui mandat expiră în octombrie. Ministrul de externe polonez, Radosław Sikorski, a declarat, într-un interviu pentru publicația Visegrad Insight, că Tomasz Szatkowski (46 de ani), fost ambasador la NATO, este susținut de președintele Andrzej Duda, iar Adam Bugajski (50 de ani), director pentru Politica de Securitate în Ministerul polonez al Afacerilor Externe, este sprijinit de guvern.

Tomasz Szatkowski, fostul ambasador al Poloniei la NATO/ FOTO:Profimedia

Tomasz Szatkowski, fostul ambasador al Poloniei la NATO/ FOTO:Profimedia

Serviciul militar de contrainformații l-a acuzat pe Tomasz Szatkowski, fostul ambasador al Poloniei la NATO, de gestionare necorespunzătoare a documentelor clasificate, contacte cu servicii speciale străine și obținerea de beneficii financiare neautorizate, a declarat premierul Donald Tusk, citat de agenția poloneză de știri PAP.

Szatkowski, care a fost numit ambasador al Poloniei la blocul militar de către fostul partid de guvernământ, formațiunea social-conservatoare Lege și Justiție (PiS), în 2019, a fost rechemat de noul ministru de externe, Radoslaw Sikorski, în iunie. Dar președintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, refuză să recunoască schimbarea și să-l numească pe Jacek Najder, nominalizat de Sikorski, în locul lui Szatkowski.

Tusk a declarat că, la începutul lunii mai, agențiile de securitate din Polonia i-au transmis lui Duda o notă în care își enumerau principalele obiecții față de Szatkowski.

Însă Duda a declarat atunci că documentele pe care le-a primit nu dovedesc că Szatkowski a făcut ceva rău.

„În conformitate cu constatările Serviciului de contrainformații militare, Szatkowski este acuzat că a manipulat în mod necorespunzător documente clasificate, că a avut contacte cu servicii speciale străine, că a obținut beneficii financiare neautorizate și că a fost influențat de sugestiile unor companii străine în timp ce pregătea documente de stat importante care priveau direct securitatea statului”, a declarat Tusk.

Szatkowski deține un master în drept de la Universitatea din Varșovia . De asemenea, are studii postuniversitare în securitate națională la Universitatea din Varșovia și studii de război la King's College London, politică de informații la King's College London. De asemenea, a urmat cursuri la Școala Postuniversitară Navală din Monterey și la Academia de Apărare a Regatului Unit din Shrivenham .

El a ocupat funcții de conducere în statul polonez, industria de apărare, mass-media publică și Parlamentul European. Între 2006 și 2008 a fost membru în consiliul de supraveghere al Bumar-Labedy , în 2007 a devenit vicepreședinte al companiei. Între 3 noiembrie 2009 și 18 decembrie 2009, a fost director general interimar al Telewizja Polska (TVP). Din 2009 până în 2012, a lucrat ca consilier pentru politica de apărare la Parlamentul European. De asemenea, a fost membru în consiliul de supraveghere al TVP (2009–2011). Între 17 noiembrie 2015 și 18 iulie 2019 a fost viceministru al apărării naționale , responsabil pentru afaceri internaționale, organizarea Summit-ului NATO din 2016 de la Varșovia.

Adam Bugajski, diplomat de carieră

Adam Bugajski, reprezentant permanent OSCE la Viena/ FOTO: Misiunea OSCE

Adam Bugajski, reprezentant permanent OSCE la Viena/ FOTO: Misiunea OSCE

Adam Bugajski a absolvit istoria la Universitatea din Gdańsk, precum și Școala Națională de Administrație Publică din Varșovia.

După absolvire, s-a alăturat Ministerului Afacerilor Externe (MAE). A lucrat la Delegația permanentă a Republicii Polone pe lângă NATO la Bruxelles (2003-2010), din 2008 în calitate de adjunct al șefului misiunii. A reprezentat Polonia la forumurile NATO de nivel înalt și a fost responsabil de redactarea documentelor politice-cheie, inclusiv a declarațiilor de la summiturile NATO și de la reuniunile ministeriale, scrie defence24days.com.

Ulterior, a fost director adjunct al Departamentului de strategie și planificare a politicii externe din cadrul MAE, fiind responsabil de dezvoltarea conceptului de politică externă poloneză pe termen lung și de punerea în aplicare a acestuia. Din 2011 până în 2015, a fost director al Departamentului Politici de Securitate, având responsabilitatea pentru politica de securitate poloneză, inclusiv relațiile cu NATO, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), problemele legate de politica de securitate în Uniunea Europeană și politica de control al armamentelor, dezarmare și neproliferare.

La 19 ianuarie 2015, Adam Bugajski a fost numit Reprezentant Permanent al Poloniei pe lângă Biroul ONU și Organizațiile Internaționale de la Viena.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...