Cine fură somnul românilor. Psiholog: „Toate aceste gânduri te țin treaz”

Cine fură somnul românilor. Psiholog: „Toate aceste gânduri te țin treaz”

Românii se numără printre europenii cu cele mai puține ore de somn dormite noaptea, respectiv 6,9 ore. Experții în domeniu atrag atenția că somnul are un impact major asupra calității vieții, ocupând locul al doilea, după alimentație, iar lipsa acestuia poate duce la boli grave precum diabet, boli cardiovasculare, tulburări hormonale sau chiar Alzheimer și cancer.

Românii dorm, în medie, 6,9 ore pe noapte - Foto Arhivă

Românii dorm, în medie, 6,9 ore pe noapte - Foto Arhivă

Românii dorm în medie 6,9 ore pe noapte, iar 61% dintre ei spun că stresul le afectează calitatea somnului. Jumătate dintre români susțin că au un nivel mediu al calității somnului, în timp ce 39% se declară mulțumiți în această privință. Femeile sunt mai afectate decât bărbații, în viața de zi cu zi, de modul în care se odihnesc. Dacă 34% dintre români dorm 7 ore pe noapte, iar 30% dorm 8 ore sau mai mult, 36% dorm 6 ore sau chiar mai puțin într-o noapte.

Cât ar trebui să dormim? „Răspunsul scurt este cel puțin 7 ore, dar un somn cu adevărat reparator depinde de durată, precum și de continuitate și profunzime. Înțelegerea impactului somnului asupra sănătății fizice și mintale este mai importantă decât oricând“, a declarat dr. Clete Kushida, președintele Societății Mondiale de Somn.

Un studiu realizat de CIPRA (Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză) arată că somnul are un impact major asupra calității vieții, ocupând locul al doilea, după alimentație .

Scumpirile și stresul, motive de îngrijorare

Pentru 61% dintre români, stresul din timpul zilei este responsabil de scăderea calității somnului. Iar pentru 40% dintre respondenți, scumpirile sunt de vină. Asta în condițiile în care, pentru a doua lună la rând, România a fost ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, potrivit datelor Eurostat.

În timp ce prețurile din magazine cresc, veniturile românilor sunt diluate de rata-record a inflației, de 7,1%, de două ori și jumătate mai mare decât media UE de 2,8%. De aceea avem mai multe griji și un somn mai puțin odihnitor.

Stresul influențează calitatea somnului, este o realitate, oamenii sunt foarte îngrijorați din diverse motive. Consecința stresului este o stare de agitație fizică, nu numai psihică. În momentul în care ești agitat fizic, nu ai cum să poți adormi. Stresul generează tot felul de gânduri negative, fie legate de situația prin care treci, fie de anticiparea unor situații grele în viitor. Toate aceste gânduri te țin treaz: încerci să găsești soluții, să vezi cum poți rezolva problemele. Te activezi mental, nu poți să ai starea necesară instalării somnului. Majoritatea persoanelor care trăiesc acest stres anticipează că nu o să se descurce, că nu o să aibă cele necesare, iar aceste gânduri activează persoana, o agită, generează emoții foarte puternice care nu te lasă să dormi. Intri într-o buclă, dacă nu poți dormi, oboseala accentuează această stare, gândurile se repetă, se amplifică și ajungi să ai insomnii. Este suficient o noapte, două, trei să nu dormi suficient sau să nu ai aceeași oră de culcare ca organismul să se deregleze și să apară insomnia“, a explicat psihologul Keren Rosner.

Sunt multe cauze din care ne putem stresa , cum ar fi presiunea la locul de muncă, problemele personale, lipsa timpului sau suprasolicitarea.

Stresul poate avea un impact negativ asupra sănătății noastre fizice și mintale, ducând la simptome precum oboseală, anxietate, iritabilitate și probleme de concentrare. Pentru a gestiona stresul de zi cu zi, este important să identificăm sursele acestuia și să găsim modalități eficiente de a le face față. Unele strategii eficiente pot include practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi respirația profundă sau meditația, stabilirea priorităților și organizarea eficientă a timpului, precum și menținerea unui stil de viață sănătos prin alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și odihnă adecvată. De asemenea, este important să ne acordăm timp pentru activități plăcute și relaxante, să ne conectăm cu persoanele dragi și să cerem ajutor atunci când simțim că nu facem față singuri stresului. Prin adoptarea unor strategii sănătoase de gestionare a stresului, putem reduce presiunea și îmbunătăți calitatea vieții noastre zi de zi. Totul are o rezolvare și, cu o atitudine proactivă, ne putem bucura de prezent și să avem încredere în viitor“, ne recomandă consilierul certificat în dezvoltare emoțională Mirela Husaru, care urmează programul de formare Compassionate Inguiry, susținut de Gabor Mate.

Însă, atunci când gândurile nu ne dau pace și nu reușim să ne reglăm, este important să cerem ajutor.

Dacă stresul persistă, în general este bine să discuți cu un specialist. De foarte multe ori, acest stres este întreținut de îngrijorările pe care le avem, de anumite situații de viață pe care nu le schimbăm. Ideal ar fi să găsim soluții și să ieșim din situația stresantă. Ar trebui să analizăm realitatea și dintr-o altă perspectivă, poate ne-am gândit foarte limitat într-o anumită situație. Măcar să discutăm cu oamenii în care avem încredere , dacă nu vrem să apelăm la un specialist și să ascultăm și o altă opinie. Viața nu este un dat pe care neapărat trebuie să îl treci, trebuie să fie flexibilă. Situațiile de viață trebuie abordate flexibil. Mulți oameni au teama de pierdere și au impresia că trebuie să facă tot, să nu piardă nimic, dar, uneori, în viață, poți să pierzi și să obții ceva mai bun. Gândirea influențată de frică, de emoție te blochează“, spune psihologul Keren Rosner.

Efectele lipsei de somn

Somnul este esențial pentru sănătate, iar cercetări recente susțin că privarea de somn ne crește riscul de a face diabet, boli cardiovasculare, tulburări hormonale sau chiar Alzheimer și cancer.

Mai exact, un studiu din Marea Britanie, publicat în Jama Nework Open, arată că nici măcar o alimentație sănătoasă nu poate înlocui orele de somn pierdute, riscul de diabet este cu 25% mai ridicat pentru cei care nu respectă orele de somn, dar au o dietă sănătoasă. Acesta crește la 41% pentru cei care dorm între 3 și 4 ore pe noapte.

Somnul este o nevoie de bază, iar lipsa lui, pe termen lung, poate duce la depresie, demență și chiar moarte prematură.

Persoanele stresate, care nu reușesc nici să adoarmă, sunt lipsite de energie, pentru că stresul consumă foarte multă energie psihică și au impresia că realitatea pe care o trăiesc nu se poate schimba, iar această percepție este de multe ori falsă“, adaugă Keren Rosner.

O analiză realizată de Harvard a evidențiat legătura dintre durata somnului și afectarea memoriei.

De altfel, studiul CIPRA relevă că 57% dintre români întâmpină dificultăți de concentrare din cauza lipsei de somn, iar 51% spun că au probleme de memorie. Și mai grav este că 44% renunță la hobbyuri sau la timp petrecut cu prietenii și familia – 42% dintre români.

În jur de 22,9 minute avem nevoie pentru a adormi, mai arată studiul CIPRA.

Mai mult decât atât, chiar dacă dormim numărul de ore recomandate, trezirile frecvente din timpul nopții pot scădea calitatea somnului, iar asta ne va face morocănoși și nu la fel de eficienți în rezolvarea treburilor zilnice.

Recomandări pentru un somn odihnitor

O rutină, cum ar fi aceeași oră de trezire, ne poate ajuta pentru a obține un somn mai bun noaptea. Iar organizarea mai bună a treburilor este soluția pe care aproape jumătate dintre români o indică pentru îmbunătățirea somnului.

Alte soluții sunt meditația înainte de a merge la culcare (37%) sau mai multă liniște în casă (32%).

Gândurile activatoare de emoții neliniștesc, deci nu avem starea propice pentru a adormi. În mod normal, ar trebui să ne eliberăm de gânduri, înainte de culcare, să nu facem planuri pentru ziua viitoare. Ar trebui să ne gândim la ceva plăcut, să ne creăm o stare de relaxare“, spune psihologul Keren Rosner.

Specialiștii ne recomandă și să respectăm orarul meselor principale ale zilei, să facem mișcare, să păstrăm diferența dintre zi și noapte și să micșorăm luminozitatea ecranelor cu o oră-două înainte de a merge la somn.

Evitați mesele copioase, cofeina sau alcoolul înainte de culcare, mai spun experții.

Ce este insomnia

Definită ca dificultatea de a adormi, insomnia poate fi descrisă și de treziri dese în timpul nopții. Iar simptomele ei sunt oboseala, somnolența, deficit de atenție, dificultăți de concentrare și memorie.

Dacă nu putem dormi minimum 7 ore în fiecare noapte, ne trezim frecvent, adormim greu, iar a doua zi ne confruntăm cu semnele descrise mai sus, s-ar putea să suferim de insomnie.

Cauze ale problemelor cu somnul

61% stresul din timpul zilei

40% scumpirile

41% folosesc telefonul înainte de culcare

35% se uită la televizor înainte de culcare

33% mănâncă sau beau cu puțin timp înainte de ora de culcare

15% ajung târziu acasă de la serviciu

Probleme cauzate de lipsa somnului

57% dificultăți de concentrare

51% probleme de memorie

44% renunțarea la hobbyuri

42% evitarea interacțiunilor sociale

36% lipsa de productivitate la serviciu

34% ațipitul în timpul zilei

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...