Cine este Vadim Krasikov, criminalul eliberat în marele schimb de prizonieri. Este acuzat că a ucis la comanda lui Putin

Cine este Vadim Krasikov, criminalul eliberat în marele schimb de prizonieri. Este acuzat că a ucis la comanda lui Putin

Vadim Krasikov, rusul eliberat dintr-o închisoare din Germania, într-un amplu schimb de prizonieri între Moscova și Occident, a fost condamnat în 2019 pentru uciderea unui militant cecen, pe care l-a împușcat în plină zi. Crima a avut loc într-un parc din centrul capitalei germane.

Vadim Krasikov, criminalul eliberat din închisoare în Germania FOTO @NieblaGuerr / X

Vadim Krasikov, criminalul eliberat din închisoare în Germania FOTO @NieblaGuerr / X

Crima, comisă la doar câteva minute de mers pe jos de parlament și de biroul fostului cancelar Angela Merkel, a stârnit proteste din partea publicului, ceea ce a îngreunat schimbarea lui pentru lista tot mai lungă de prizonieri politici pe care Occidentul își dorea să îi elibereze din închisorile rusești, potrivit Reuters .

Judecătorul care s-a ocupat de caz a numit crima drept un act de „terorism", considerând că ordinul ar fi putut să vină "aproape sigur" de la însuși Putin.

Printre dovezile citate în acest sens se numără mai multe documente oficiale rusești, care conțineau o identitate falsă și faptul că legea rusă îi oferea lui Putin oportunitatea de a comanda uciderea inamicilor statului în străinătate.

Crimă în plină zi

Cele trei focuri de armă trase în plină zi, dintr-un pistol Glock, au fost considerate o crimă "cu circumstanțe agravante deosebit de serioase", cea mai gravă condamnare conform legii germane.

Îngrijorător a fost faptul că Zelimkhan Khangoshvili, un cetățean georgian, renunțase de mult la o luptă violentă pentru independența Ceceniei, a mai transmis judecătorul.

"Acesta nu a fost un act de autoapărare din partea Rusiei. Acesta a fost un act de terorism și nimic altceva. Patru copii și-au pierdut tatăl", a mai spus judecătorul.

Antrenat de FSB să devină asasin

Krasikov s-a născut în 1965 în Kazahstan, pe atunci parte a Uniunii Sovietice. El a lucrat pentru serviciul de securitate de stat al Rusiei, FSB, unde, conform investigatorilor surselor deschise Bellingcat, a devenit un asasin specializat.

Condamnarea lui Krasikov în decembrie 2021 a declanșat expulzarea a doi dintre cei 101 diplomați care serveau atunci în uriașa ambasadă a Rusiei din Berlin. Numărul lor a fost redus cu încă 50 de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Krasikov a intrat în Germania prin Franța, folosind acte false sub numele de Vadim Sokolov. El a fost arestat la câteva minute după ce a mers cu bicicleta în spatele lui Khangoshvili și l-a împușcat mortal .

Deși Krasikov a pledat nevinovat și a susținut că este, de fapt, Sokolov, un inginer constructor din Sankt Petersburg aflat în vizită în Berlin ca turist, Putin a recunoscut implicit identitatea și profesia sa.

Anul trecut, fără a-l numi pe Krasikov, el a vorbit despre dorința sa de a asigura eliberarea cuiva care "a eliminat un infractor într-una dintre capitalele europene".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 Semnale clare de alarmă că din SUA pleacă un val care ar putea lovi inclusiv Europa

3 „Gata, domnule comandant, mă dau bătut!” / Efectul de domino care a dus la destrămarea frontului din Donețk

4 „Da, am primit propuneri indecente. Mi s-au oferit şi bani şi celebritate”

5 Ce picanterii mai afli dacă răsfoiești un referat DNA