Cine este Roxana Mînzatu, propunerea pentru postul de comisar european. „Un portofoliu relevant pe care îl va ocupa România”
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni, 2 septembrie, la Parlament, că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu. Ciolacu a mai spus că interviul Roxanei Mînzatu cu preşedinta Comisiei Europene a avut loc duminică, a ţinut peste o oră şi că l-a trecut categoric, scrie Ziare.com.
Roxana Mînzatu este europarlamentar şi a condus Departamentul pentru evaluare integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene, având rang de secretar de stat.
Ea are 44 de ani şi a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative (specializarea Ştiinţe Politice Engleză) în cadrul Universităţii din Bucureşti (2002), deţine un master în integrare europeană (2005) şi este absolventă a programului Public Leadership Credential al Harvard Kennedy School of Government (2022).
Conform CV-ului postat pe site-ul Guvernului, are o experienţă vastă în domeniul fondurilor europene, dobândită atât în mediul privat, în cel nonguvernamental, dar şi prin funcţii publice.
Începând cu anul 2004, a fost consilier de integrare în Ministerul Integrării Europene, a fost consultant, manager de proiect şi formator în companii din Bucureşti, Bruxelles şi Braşov, a condus fundaţia Şcoala Română de Afaceri – Braşov, a pregătit şi implementat proiecte cu finanţare europeană sau naţională pentru companii, administraţii publice locale dar şi pentru organizaţii non-guvernamentale.
Roxana Mînzatu a ocupat şi poziţii de demnitate publică. A fost consilier judeţean PSD în Consiliul Judeţean Braşov (2004-2008, 2011-2012). În 2009 a fost subprefect al judeţului Braşov (martie-octombrie 2009). În 2015, ca secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene şi, apoi, preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, a coordonat elaborarea şi implementarea strategiei de reforma a achiziţiilor publice şi a pachetului de legi ale achizițiilor publice. A îndeplinit un mandat de deputat PSD Braşov (decembrie 2016-decembrie 2020) şi a fost ministru al fondurilor europene (10 iunie – 4 noiembrie 2019).
Ce portofoliu va avea România
Marcel Ciolacu a mai spus că urmează să discute cu preşedinta Comisiei Europene, în perioada următoare, despre portofoliul de comisar ce va reveni ţării noastre şi care este unul relevant.
”După şedinţa cu grupurile parlamentare am avut mai multe discuţii telefonice, acum voi merge la Guvern şi voi face nominalizarea pentru viitorul comisar european, în persoana doamnei Roxana Mînzatu, urmând ca în perioada următoare să continui discuţiile cu preşedinta Comisiei, pentru a închide şi portofoliul”, a spus premierul Ciolacu.
El a precizat că anunţul în ceea ce priveşte atribuţiile şi portofoliul revine preşedintei Comisiei.
”Cred că e ultimul lucru pe care l-aş lua în considerare, dacă este un bărbat sau o femeie, sau ducerea discuţiei în privinţa capacităţii unei persoane de a fi comisar sau nu, dacă este feminin sau este bărbat”, a mai declarat Ciolacu, despre o posibilă legătură între scăderea deficitului şi propunerea de comisar femeie, el adăugând că discuţiile cu Ursula von der Leyen sunt pe tema portofoliului, iar discuţiile în ceea ce priveşte deficitul sunt încheiate şi duse de acum o lună şi ceva.”Mai avem nişte obligaţii pe care trebuie să le respecte statul român faţă de Comisie, următorul deficit al României va intra într-o traiectorie de reducere a deficitului pentru următorii 7 ani”, a spus premierul.
Ciolacu a fost întrebat şi care ar fi portofoliul vizat de România, el răspunzând: ”Unul relevant!”.
”Este un portofoliu relevant pe care îl va ocupa România”, a completat Marcel Ciolacu.
Şeful Executivului a mai arătat că preşedinta Comisiei Europene nu numeşte un comisar înainte de a avea un interviu cu persoana respectivă şi în cazul României acest interviu a avut loc duminică.
”Peste o oră şi ceva a avut loc acest interviu între doamna Roxana Mînzatu şi preşedinta Comisiei”, a afirmat premierul, adăugând că aceasta a trecut de interviu ”categoric” şi Ursula von der Leyen nu a avut decât cuvinte de laudă.