Cine este omul care poate pune capăt războiului din Ucraina cu un singur telefon?

Cine este omul care poate pune capăt războiului din Ucraina cu un singur telefon?

Rusia este acum foarte dependentă de China. Iar un apel telefonic de la președintele Xi Jinping poate pune capăt războiului, susține președintele finlandez Alexander Stubb.

xi jinping china foto shutterstock jpg

„Dacă ar spune: „Este timpul să începem discuțiile de pace”, Rusia ar fi forțată să o facă. Nu ar avea altă opțiune”, a spus Stubb într-un interviu pentru Bloomberg.

Stubb este convins că China ar beneficia de pe urma încetării războiului agresiv al lui Putin în Ucraina. În plus, respectarea normelor internaționale referitoare la integritatea teritorială și suveranitate ar demonstra leadership-ul Chinei.

Comentariile lui Stubb reflectă frustrarea crescândă în rândul aliaților Ucrainei față de sprijinul Chinei pentru efortul de război al Rusiei. Aceștia acuză Beijingul că furnizează Kremlinului tehnologie și piese de schimb și ajută Moscova să eludeze restricțiile comerciale.

Xi a încercat să prezinte China drept un actor neutru în dezbaterea privind războiul, iar guvernul său a criticat Rusia pentru atacurile asupra civililor și amenințările cu utilizarea armelor nucleare. În același timp, China se opune în mod fundamental sancțiunilor internaționale, afirmând că le respectă doar pe cele susținute de ONU, și a acuzat SUA și aliații săi că alimentează războiul prin furnizarea de arme Ucrainei.

Potrivit statisticilor compilate de Bloomberg, China a reprezentat aproximativ 28% din comerțul total al Rusiei anul trecut, comparativ cu 19% în 2021. Între timp, ponderea Uniunii Europene în schimburile comerciale cu Rusia a scăzut de la 36% la 17% în aceeași perioadă.

La 16 mai, Xi s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Beijing și a făcut apel la o conferință internațională care să implice atât Rusia, cât și Ucraina pentru a rezolva ceea ce a numit "problema Ucrainei".

"China este dispusă să continue să joace un rol constructiv în această privință", a declarat Xi.

Xi Jinping și Putin sunt așteptați să poarte discuții în Kazahstan, unde participă la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), care începe miercuri, 3 iulie, la Astana.

Comentând propunerea premierului ungar Viktor Orbán, liderul Uniunii Europene cel mai prietenos cu Rusia, care i-a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să înceapă negocierile cu Rusia și să realizeze o încetare rapidă a focului , președintele finlandez a subliniat că această propunere nu este adecvată.

„Acum nu se pune problema să insistăm asupra unei încetări a focului, sunt necesare discuții de pace reale. Singurul lucru pe care îl înțelege Rusia este puterea. Deci, cu cât putem ajuta mai mult Ucraina acum, cu atât mai repede vom pune capăt războiului”, a spus Stubb.

De asemenea, Stubb a cerut Europei să-și consolideze sprijinul pentru Ucraina, precum și să-și construiască propriile capacități de apărare, atât în ​​armata tradițională, cât și pentru a contracara războiul hibrid al Rusiei. Acest sprijin, potrivit lui Stubb, ar trebui să fie nu numai economic, ci și politic, în special sub forma deschiderii drumului către aderarea Kievului atât la UE, cât și la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Săptămâna trecută, președintele Finlandei a aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 2,2 miliarde de euro.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Stareța Mănăstirii Voroneț, Gabriela Platon, demisă din funcție, alături de conducătorii altor cinci unități monahale

2 „Cineva trebuie să vorbească despre acest infern” / Dezvăluirile unui luptător român din trupele speciale israeliene

3 Un fost procuror DNA cu pensie lunară de 42.700 lei a dat statul în judecată pentru mărire!

4 Ucraina a reușit să obțină cel mai mare succes de război asimetric din istorie

5 O informație care dă fiori / SUA nu mai pot ține pasul cu ritmul de expansiune al armatei chineze