Cine este Olexandr Sirski, generalul care coordonează, „de la firul ierbii”, contraofensiva ucraineană

Cine este Olexandr Sirski, generalul care coordonează, „de la firul ierbii”, contraofensiva ucraineană

<< Tactica lui Valeri Zalujnîi, comandantul general al forțelor armate ale Ucrainei, va fi studiată de istoricii militari. Dar soarta țării atârnă și pe umerii altor bărbați, mai jos în lanțul de comandă – printre ei, generalul-colonel Oleksandr Sirski, cel care conduce forțele terestre ale țării. Cine este el și cum ar putea continua efortul de război al Ucrainei? >>

<< Generalul Sirski s-a născut în 1965, la Vladimir, pe atunci aflat în Uniunea Sovietică, acum în Rusia. Locuiește în Ucraina din anii 1980. Precum majoritatea bărbaților de vârsta sa din forțele armate ale Ucrainei, s-a pregătit la Școala Superioară de Comandă Militară de la Moscova, echivalentul sovietic al West Point-ului american, alături de colegi care acum sunt comandanți ruși. Înainte de a deveni șeful forțelor terestre ale Ucrainei, în 2019, a fost comandantul de la sol pentru operațiunile din estul țării și a jucat un rol proeminent în războiul care a început în 2014 odată cu invadarea Crimeei de către Rusia. A primit Ordinul Bohdan Hmelnițki,acordat pentru „datoria excepțională de apărare a suveranității și securității statului”.

Colegii îl descriu pe acest general ca pe un ascet dependent de gimnastică. Se spune că este un planificator obsesiv. Unii analiști occidentali spun că tactica lui de luptă reflectă pregătirea sa ierarhică sovietică. Dar flexibilitatea sa operațională diferențiază abordarea sa de cea a generalilor ruși. El predică principiile NATO de comandă descentralizată, învățate în timpul unui pasaj la Bruxelles, în 2013, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai alianței pentru a discuta despre modul în care să decurgă modernizarea forțelor Ucrainei. El subliniază importanța „războiului hibrid”. Și dă prioritate moralului trupelor sale: în fiecare zi citește mesaje de la sute de soldați și îi vizitează regulat pe teren. „Trebuie să simți spiritul armatei”, spune el.

În iulie 2021, generalul Zalujnîi, care este cu opt ani mai tânăr decât generalul Sirski și se afla atunci sub comanda sa, a fost promovat peste seniorul său pentru a conduce forțele armate ale Ucrainei. După invazie, generalul Zalujnîi a devenit atât de popular încât aliații președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-au îngrijorat că ar putea reprezenta o amenințare politică. Vara trecută, unii dintre cei din interior au susținut că generalul Sirski ar trebui să-l înlocuiască. Comandantul de la sol poate fi de acord. Fisurile dezbinării i-au îngrijorat pe oficialii militari occidentali. Public cel puțin, generalii spun că au încredere unul în celălalt. Într-un interviu pentru The Economist, din decembrie, generalul Sirski a insistat: „Armata este în afara politicii”.

Multe dintre victoriile Ucrainei, de la invazia rusă din februarie 2022, pot fi atribuite generalului Sirski. În acea lună, în timp ce trupele lui Vladimir Putin se adunau la graniță, generalul a ordonat ca echipamentul militar să fie mutat din baze, astfel încât să nu fie distrus de atacuri aeriene, în caz de război. În timp ce domnul Zelenski minimiza riscul unui atac asupra capitalei Kiev, generalul Sirski se pregătea pentru așa ceva. Două inele de apărare au fost construite în jurul orașului, iar granițele sale au fost împărțite între generali care erau autorizați să ia decizii tactice. Când Kievul a căzut sub amenințare, în martie 2022, un baraj de pe râul Irpin a fost aruncat în aer pentru a inunda pozițiile rusești și a distruge podul lor de pontoane, astfel încât să-i împiedice pe ruși să se apropie de oraș. Invadatorii s-au retras (Distrugerea barajului Kakhova de pe râul Nipru, din 6 iunie a acestui an, despre care se crede că a fost efectuată de Rusia, a provocat devastări mult mai ample și va îngreuna deplasarea trupelor ucrainene spre est). În aprilie 2022, generalul Sirski a fost declarat Erou al Ucrainei, cea mai înaltă distincție a țării.

În iulie, el a planificat și a executat o operațiune de succes pentru a împinge trupele rusești suficient de departe de orașul Harkov, astfel încât artileria lor să nu mai poată ajunge la el. După aceea, viața în cel de-al doilea oraș al Ucrainei a devenit mult mai tolerabilă. În septembrie, contraofensiva-șoc a Ucrainei a spart liniile rusești din apropiere. Generalul Sirski a fost cel care a ridicat steagul ucrainean în orașul eliberat Balaklia. Mai recent, el a condus apărarea Bahmut. Strategii militari americani au susținut că a cheltui atât de mult efort pentru a apăra un oraș strategic nesemnificativ nu are sens. Dar menținerea rușilor angajați fizic și psihologic într-o bătălie de uzură pentru un premiu atât de slab poate să fi fost o lovitură de maestru.

Multe dintre acestea vor fi necesare pentru ca Ucraina să obțină câștiguri în timpul contraofensivei care a început pe 5 iunie. Având la dispoziție 12 brigăzi ofensive și un front de peste 1.000 km de-a lungul căruia să poată opera, Ucraina nu își poate permite să se întindă încât să devină prea subțire. Măiestria generalului Sirski se confruntă cu o provocare importantă. >>


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!