Cine este Oleg Boyko, oligarhul rus din „lista lui Putin” care controlează TBI Bank din România

Cine este Oleg Boyko, oligarhul rus din „lista lui Putin” care controlează TBI Bank din România

Oleg Boyko este un oligarh situat în primii 100 cei mai bogați oameni din Rusia.

În anul 1996 Oleg Boyko a fondat compania internațională de investiții Finstar Financial Group, care a devenit principalul său vehicul financiar, dezvăluie ziare.com .

Cu investiții în Europa, Asia, Statele Unite și America Latina, miliardarul rus are un portofoliu diversificat de afaceri investind cu succes în mai multe domenii ca servicii bancare, servicii financiare digitale, comerț cu amănuntul, divertisment, tehnologie și telecomunicații.

Oleg Boyko se află pe locul 17 în „Lista lui Putin” întocmită de Trezoreria SUA, iar în România controlează, printr-un lanț de firme, TBI Bank.

Banca rusească din România

Grupul TBI este prezent în România din anul 2002, atunci când compania olandeză TBIF Financial Services a înființat TBI Leasing la București.

În 2011, TBIF a achiziționat filiala bulgară a Nova Ljubljanska Banka din Slovenia și a creat TBI Bank. Ulterior TBI a deschis operațiunile bancare în România prin sucursala TBI Bank de la București.

În 2016, TBIF a fost cumpărată de 4finance Holding, cel mai mare grup european de credite de consum accesibile online.

În prezent, conform prezentării de pe site, sucursala TBI Bank din România, TBI Leasing și TBI Credit furnizează împreună acces la soluții financiare inovatoare, digitale, integrate, creditarea fiind baza activității comerciale. Iar obiectivul TBI este de a deveni o bancă digitală de nouă generație.

TBI Bank România este o de fapt o sucursală a TBI Bank EAD din Sofia, Bulgaria. Banca din Sofia este deținută de TBI Financial Services BV din Olanda care, la rândul ei, este controlată de 4finance Holding SA din Luxemburg deținută și ea de 4finance Group SA tot din Luxemburg.

Toate acestea sunt proprietatea offshore-ului cipriot Tirona Limited controlat de mama lui Oleg, Vera Boyko (vezi schema de mai jos).

Actionari TBI Bank

Vulnerabilitatea Boyko

Pe site-ul companiei sale principale Finstar Financial Group, Oleg Boyko a scris ziele trecute: „La fel ca mulți alții, îmi găsesc inima zdrobită de războiul din Ucraina. Fiind un Boyko, nu este surprinzător faptul că familia mea este din Ucraina și majoritatea sunt cetățeni ucraineni – sora, unchii și verii mei. Îmi fac griji pentru siguranța tuturor ucrainenilor în această situație îngrozitoare. (...) Acest lucru trebuie rezolvat, rapid și pașnic. Este timpul să găsim o soluție diplomatică la acest conflict în interesul umanității.”

Oleg Boyko

Însă, Oleg Boyko nu trebuie să își facă griji doar pentru familia din Ucraina ci și pentru afacerile sale. După cum spuneam, oligarhul a fost inclus de Trezoreria SUA pe celebra „lista lui Putin”, iar un raport intern al 4finance Group, de la sfârșitul anului trecut, arată asta ca pe o vulnerabilitate a companiei.

În raport se subliniază că 4finance Group nu operează în Rusia, dar „acționarul său de control indirect, Tirona, a făcut până în 2015 parte din Financial Group, unul dintre cele mai mari grupuri de investiții private din Rusia, care este deținut în cele din urmă de Oleg Boyko, cetățean rus.

Din februarie 2015, cel mai mare proprietar efectiv al Tirona (deținând 49% din 4finance Group) este Vera Boyko, un cetățean rus care este rudă cu Oleg Boyko.

În legătură cu evenimentele din Ucraina, Statele Unite și UE au impus sancțiuni economice anumitor oficiali guvernamentali și oameni de afaceri ruși, mai multor companii rusești și mai multor companii non-ruse care dețin active în Rusia.

Sancțiunile SUA au continuat, iar în decembrie 2020, liderii UE au convenit să extindă sancțiunile UE împotriva Rusiei.

În cazul în care fie acționarul de control al Grupului sau unul dintre beneficiarii săi finali urmează să devină subiect de sancțiuni, acest lucru ar putea avea un efect negativ semnificativ asupra afacerii, inclusiv reputația acesteia și, în funcție de natura sancțiunilor, asupra capacității acesteia să efectueze plăți.”

Catalogând toate acestea drept un risc mediu, raportul adaugă că „Orice schimbare semnificativă sau o deteriorare a mediului politic sau economic din regiunile în care Grupul operează în prezent sau va funcționa în viitor ar putea duce la instabilitate politică și economică, care poate avea un efect negativ asupra încrederii investitorilor și consumatorilor și poate afecta consumatorii și capacitatea de a rambursa împrumuturile.”

Cămătarul Oleg

Oleg Boyko a controlat în România, prin firma Zaplo IFN, și alt tip de afacere, mai apropiată cu cămătăria decât cu creditele.

Oleg Boyko 2

Zaplo IFN era o subsidiara companiei AS 4finance din Letonia (pe care Oleg Boyko o acaparează mai târziu), care desfășura afaceri în 17 țări europene și cu conexiuni în SUA. 4finance pretindea că este „grupul de creditare online și mobilă cu cea mai mare și cea mai rapidă creștere din Europa”.

De la înființare, în 2008, Zaplo IFN a dat mai mult de 11,5 milioane de împrumuturi în valoare totală de peste 4 miliarde de euro.

Profitând de oamenii care aveau nevoie urgentă de bani, ratele dobânzilor pentru creditele acordate de Zaplo puteau ajunge până la 2.000% pe an, ceea ce a atras atenția unor agenții naționale de protecție a consumatorilor.

În Finlanda și în Danemarca, filialele 4finance au fost investigate pentru practici ilegale de acordare a creditelor.

După publicarea documentelor Malta Files au fost dezvăluite modurile în care foștii și actualii proprietari ai 4finance (pe atunci cu sediul în Malta) foloseau scheme de evaziune fiscală care includeau Luxemburg, Cipru și Bahamas.

În 2019, restricțiile impuse de Banca Naționala a României a determinat firma Zaplo să iasă din piață și să-și vândă portofoliul de clienți altei companii de profil.

Jocuri de noroc, filme și iahturi

Offshore-ul cipriot Ritzio International Limited, aflat de asemenea în portofoliul lui Oleg Boyko, deținea mai mult de 150 de cluburi de jocuri de noroc în țări precum Germania, Italia, România și Croația.

În România, Rizio International deținea firma Rizio BU SRL care administra sălile de jocuri Million. Rizio BU a fost radiată acum cinci ani.

Prin intermediul companiei FTV BVI Ltd din Insulele Virgine Britanice, Boyko co-deține postul de televiziune Fashion TV, care ajunge la sute de milioane de telespectatori din peste 140 de țări.

Pe lângă cetățenia rusă, Boyko a obținut pașaportul italian în februarie 2008 și a devenit astfel cetățean al Uniunii Europene.

În timpul verii, când nu se află în Italia la vila lui din Blevio, pe malul lacului Como, se plimbă cu iahtul său de 44 de metri, unul dintre cele mai rapide din lume.

Boyko are o pasiune și pentru filmele hollywoodiene. Pentru satisfacerea plăcerilor, Oleg a co-produs filmul „Sin City: A Dame to Kill For” și a fost co-producător la debutul regizoral al lui Scarlett Johansson, filmul „Summer Crossing” (ambele filme apărute în 2014).


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”