Cine este „Oaspetele”, creierul palestinian din spatele incursiunii mortale din Israel

Cine este „Oaspetele”, creierul palestinian din spatele incursiunii mortale din Israel

„În lumina crimelor continue împotriva poporului nostru, a orgiei ocupației și a negării legilor și rezoluțiilor internaționale ... am decis să punem capăt la toate acestea”, se aude într-o filmare vocea unui bărbat învăluit în umbră despre care se crede că aparține lui Mohammed Deif, comandantul aripii militare a grupării militante palestiniene Hamas.

Hamas a lansat mii de rachete asupra Israelului FOTO PROFIMEDIA

Hamas a lansat mii de rachete asupra Israelului FOTO PROFIMEDIA

Raidul din primele ore ale zilei de sâmbătă care a ucis cel puțin 700 de israelieni, a dus campania de zeci de ani a lui Deif împotriva statului evreu la un nou nivel brutal și imprevizibil, relatează FT.

În timpul difuzării acestui mesaj, sute de luptători Hamas se revărsau prin breșele din fortificațiile ce despart Fâșia Gaza blocată și Israelul, pătrunzând în așezările din sud sub acoperirea a mii de rachete.

Hamas a difuzat simultan videoclipuri ingenios realizate, în care militanții traversează granița cu deltaplane motorizate alături de imagini macabre cu soldați morți și civili israelieni îngroziți.

Pentru creierul operațiunii, cunoscut drept „Oaspetele” – referire la faptul că petrece nopțile sub un acoperiș diferit – este cel mai îndrăzneț și mortal atac de până acum.

Aproape ucis de un atac aerian în urmă cu 20 de ani, care l-ar fi lăsat fără o mână și fără un picior și într-un scaun cu rotile, reputația lui Deif de a fenta armata israeliană l-a propulsat în cele mai înalte eșaloane ale conducerii palestiniene.

Deif este văzut ca o „personalitate sacră și foarte respectată” în rândul Himars și de către palestinieni, dar probabil că ultima operațiune l-a ridicat la rangul de zeu, a explicat Mkhaimar Abusada, profesor la Universitatea Al-Azhar (Gaza)

Analiști israelieni și palestinieni care l-au cunoscut pe Deif înainte de a intra în umbră l-au descris drept un om liniștit și pasionat, dar care credea doar în violență.

„Ar trebui să luptați cu israelienii în interiorul țării și să le spulberați fantezia că pot fi în siguranță într-un teritoriu ocupat”, a spus un luptător palestinian devenit politician de nivel mediu care l-a întâlnit pe Deif la începutul anilor 2000.

Deif a dovedit iscusință în a-și adapta tacticile la tehnologia tot mai avansată a armatei israeliene: cel mai recent în 2021, în războiul de 11 zile, când militanții aproape au reușit să copleșească apărarea antiaeriană a Israelului cu roiuri de rachete inferioare.

„Deif a încercat să pornească al doilea război de independență israelian. Scopul principal este - în etape - să distrugă Israelul. Acesta este unul dintre primii pași , doar începutul”, a subliniat Eyal Rosen, un colonel în rezervă al armatei israeliene.

Un fost fabricant de bombe și arhitectul rețelei de tuneluri de sub Gaza, s-a născut în anii 1960 ca Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, într-o tabăra de refugiați, pe când Fâșia era sub control egiptean, potrivit unui oficial israelian la curent cu dosarul său de securitate.

Unchiul sau tatăl său a luat parte la raidurile sporadice din anii 1950 ale palestinienilor înarmați în aceeași porțiune de teren pe care combatanții s-au infiltrat sâmbătă.

Se știu puține lucruri despre el, până și numele său este un mister. Există doar o singură fotografie cu el în domeniul public, și aceea neclară.

Deif a fost student la Universitatea Islamică din Gaza, focar al ramurii egiptene a stilului de islam politic al Frăției Musulmane. Când a luat ființă Hamas, la sfârșitul anilor 1980, după prima revoltă împotriva ocupației israeliene, Deif avea 20 de ani.

De la început „el s-a concentrat pe pista militară”, a dezvăluit Ghazi Hamad, membru al comitetului politic, care împărțit o celulă cu el. „Era foarte amabil”, „un patriot care făcea mici desene animate pentru a ne face să râdem”, și-a amintit el.

Israelul îl consideră pe Deif responsabil pentru moartea a zeci de persoane în atentate sinucigașe cu bombă, inclusiv pentru cele din 1996 care au ucis peste 50 de civili.

Se spune că Deif ar fi studiat sub îndrumarea lui Yahya Ayyash, un fabricant de bombe poreclit „Inginerul”, asasinat de Israel în 1996.

Deif a avansat în rândurile Brigăzilor Qassam, aripa militară a Hamas, iar oficialul israelian a declarat că a fost implicat în crearea primelor rachete rudimentare. Arsenalul Hamas este acum de ordinul zecilor de mii de rachete, iar numai sâmbătă au fost lansate 3.500 de rachete.

Oficialul israelian a declarat că Deif a căutat ținte de mare impact, cum ar fi coloniști și soldați din teritoriile ocupate, autobuze din Ierusalim și Tel Aviv, și a supravegheat personal barajele de rachete.

Deif se opunea genurilor de aranjamente prin care Hamas ar fi fost de acord să înceteze luptele în schimbul fondurilor suplimentare pentru Gaza supusă blocajului sau mai multor permise de muncă, și care de fapt a alimentat cele patru războaie precedente.

„Această acțiune teroristă a pus capăt acestei practici pentru totdeauna. Acum nu va mai exista niciun armistițiu, ci doar represalii”, a subliniat oficialul israelian.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”