Cine este noul şef interimar al Serviciului de spionaj ucrainean

Cine este noul şef interimar al Serviciului de spionaj ucrainean

Absolvent al Academiei Naţionale de Informaţii din Ucraina cu o diplomă în Jurisprudenţă, a lucrat mai întâi în cadrul departamentelor regionale ale SBU.

În ultimii doi ani şi jumătate, a lucrat În cadrul Direcţiei Centrale a SBU mai întâi ca adjunct al Direcţiei pentru Combaterea Corupţiei şi Crimei Organizate iar apoi ca şef. De asemenea, a fost adjunctul lui Ivan Bakanov, şeful SBU înlăturat din funcţie de Volodimir Zelenski.

În iulie 2021, Maliuk a fost demis din toate funcţii de conducere în SBU, împreună cu un alt adjunct de-ai lui Bakanov.

„Pentru preşedinte, este fundamental să intensificăm semnificativ activitatea SBU pentru a pune capăt în cele din urmă tuturor schemelor de contrabandă. Din păcate, în ultima vreme, nu am văzut suficientă muncă din partea Serviciului în acest domeniu. Avem nevoie de noi soluţii de management. Sunt necesare o mai mare mobilitate şi viteză în luarea deciziilor. Avem nevoie ca dosare penale, care au drept obiect provocări specifice la adresa securităţii noastre naţionale, să aduse la concluzia lor logică”, spune consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak.

La 16 februarie 2022, cu câteva zile înainte de invazia rusă pe scară largă, Vasili Maliuk a fost numit adjunct al ministrului Afacerilor Interne, Denis Monastirski.

În martie 2022, şi-a reluat postul de adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei şi a fost promovat în gradul de general de brigadă.

Maliuk a primit mai multe distincţii în urma participării la Operaţiunea Antiteroristă împotriva autorităţilor instalate de ruşi în Donbas, între care medalia Preşedintelui Ucrainei.

După înlăturarea neaşteptată pe 17 iulie a şefului SBU, pe motivul rezultatelor slabe, Ivan Bakanov, un prieten din copilărie şi asociat al preşedintelui ucrainean, atribuţiile acestuia i-au fost predate lui Maliuk.

Surse din SBU şi parlament citate de portalul ucrainean Babel susţin că Maliuk este apropiat de Oleh Tatarov, controversatul şef adjunct al biroului preşedintelui, care în timpul Revoluţiei Euromaidan a era adjunctul şefului departamentului principal de investigaţii din cadrul Ministerului Afacerilor ce şu-a apărat public acţiunile forţelor de securitate împotriva protestatarilor. Tatarov continuă să lucreze în administraţia prezidenţială, în ciuda scandalului iscat în urma numirii sale, şi a anchetei Biroului Naţional Anticorupţie privind o schemă de corupţie în care sunt implicate apartamente deţinute de Garda Naţională, iar Tatarov era suspectat de luare de mită.

„Într-un an şi jumătate, Oleh Tatarov s-a conectat la puterea verticală a forţelor de ordine din ţară”, a scris jurnalistul NV Dmytro Bobritsky în februarie 2022.

„Printre responsabilităţile sale formale şi informale se numără şi medierea relaţiilor dintre Biroul Preşedintelui şi agenţiile de aplicare a legii, precum şi a se ocupa de „misiuni speciale”, despre care sursele NV preferă să vorbească doar anonim.”

Tatiana Nikolayenko, o jurnalistă de la Censor.net, l-a numit şi pe Vasili Maliuk „atuul lui Tatarov”. Iar jurnaliştii din Ukrainska Pravda l-au observat pe Malyuk printre invitaţii la ziua de naştere a lui Oleh Tatarov la începutul lunii septembrie 2021, la care au participat peste zece oficiali de rang înalt din diferite agenţii de aplicare a legii.

Jurnalistul Iurii Butusov a sugerat că numirea lui Vasili Maliuk în funcţia de şef interimar al SBU, respectiv a lui Oleksi Simonenko în funcţia de şef interimar al Oficiului Procurorului General va spori şi mai mult influenţa Preşedintelui asupra acestor structuri – în contextul în care foştii şefi erau aliaţi apropiaţi ai lui Zelenski.

În declaraţia sa de avere din 2020 spune că deţine o clădire rezidenţială, un teren, un apartament la Kiev pus la dispoziţie de stat şi două maşini, un Lexus LX470 din 2004 şi un Nissan Rogue din 2014

Familia lui a avut în acel an venituri de 2,2 milioane de grivne (75.000 de dolari) şi are în cont 90.000 de dolari.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”