Cine este Mojtaba Khamenei, fiul liderului suprem iranian, și ce rol ar putea juca după alegerile prezidențiale din Iran

Cine este Mojtaba Khamenei, fiul liderului suprem iranian, și ce rol ar putea juca după alegerile prezidențiale din Iran

În timp ce moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter a născut întrebări privind succesiunea, experții se așteaptă ca unul dintre fiii liderului suprem Ali Khamenei să joace un rol central în jocurile de putere de la Teheran, relatează publicația „Wall Street Journal”

Mojtaba Khamenei la o paradă la Teheran în 2019 FOTO PROFIMEDIA

Mojtaba Khamenei la o paradă la Teheran în 2019 FOTO PROFIMEDIA

Pentru mulți iranieni, Mojtaba Khamenei, în vârstă de 54 de ani, este o enigmă: nu deține vreo funcție publică, apare rar în public și nu ține discursuri. Cu legături vechi de zeci de ani cu figuri-cheie din cadrul serviciilor de informații și de securitate iraniene, tânărul Khamenei a dobândit o putere în creștere, în special sub Raisi, care era perceput drept un președinte docil, fără o bază de putere personală.

Un potențial succesor al liderului suprem bolnav, a slujit drept mijloc prin care persoane și rețele mai puternice pot exercita influență din spatele scenei, de pildă cei din jurul fiului lui Khamenei și ai armatei ideologice, Gardienii Revoluției.

Cu experiența acumulată „în coridoarele puterii, rețeaua lui în cadrul regimului este de neegalat. Însă numirea sa ar putea pune în pericol moștenirea lui Khamenei prin readucerea monarhiei”, a explicat Saeid Golkar, expert în serviciile de securitate iraniene.

În ultimii 20 de ani, rețeaua de putere condusă de Mojtaba a făcut jocurile, însă un înlocuitor precum Raisi i-ar permite acestuia nu doar să-și conserve puterea, ci și să o crească în timp ce ar rămâne în umbră, departe de atenția publică, apreciază Hamidreza Azizi, expert în Iran la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și Securitate.

În orice caz, este de așteptat ca Mojtaba Khamenei -care este implicat și în imperiul de afaceri al tatălui său, ca și actualul președinte interimar, Mohammad Mokhber, 68 de ani - să joace un rol central într-un moment în care Iranul își reconfigurează peisajul politic înainte de alegerile prezidențiale programate pentru sfârșitul lunii. Jocurile de putere de culise vor avea înrâurire asupra viitorului Iranului, care se implică tot mai mult în conflictele regionale și se confruntă cu nemulțumiri tot mai mari pe plan intern.

Khamenei s-a născut în 1969, în orașul Mashhad, când tatăl său devenea o figură marcantă a mișcării revoluționare împotriva monarhiei șahului Mohammad Reza Pahlavi.

După Revoluția Islamică din 1979, familia Khamenei s-a mutat la Teheran, unde Mojtaba a urmat cursurile unui liceu pentru copiii avangardiștilor revoluționari, în timp ce tatăl său a urcat rapid în ierarhia guvernului și a devenit președinte în 1981.

Mojtaba Khamenei a luptat în războiul împotriva Irakului lui Saddam Hussein, stabilind relații cu persoane ce aveau să devină figuri de rang înalt în aparatul de securitate iranian, precum Hossein Taeb, un viitor șef al serviciilor de informații din cadrul Gardienilor Revoluției, respectiv Hossein Nejat, care avea să devină șeful unității Gardienilor însărcinate cu înăbușirea protestelor din Teheran.

Profilul lui public a crescut în anii 1990 și mai ales la mijlocul anilor 2000, când reformiștii l-au acuzat că a măsluit victoriile în alegerile prezidențiale (2005, 2009) ale politicianului de linie dură Mahmoud Ahmadinejad.

Activitățile lui Khamenei au atras atenția în străinătate. Statele Unite i-au impus sancțiuni în 2019, acuzându-l că a lucrat îndeaproape, în numele tatălui său, cu Gardienii Revoluției și miliția paramilitară Basij „pentru a promova ambițiile regionale destabilizatoare și obiectivele interne opresive ale tatălui său”.

În ultimii ani, mulți au speculat că Mojtaba Khamenei ar putea fi printre principalii candidați la succesiunea tatălui său, însă observatorii și analiștii politici iranieni spun că este puțin probabil.

Ideea că ambiția lui Mojtaba este de a fi următorul lider suprem este un mit. Pe baza experienței istorice, nu cred că Khamenei ar indica pe cineva, nici măcar pe fiul său, drept succesor”, a apreciat Mehdi Khalaji, un teolog format în orașul sfânt iranian Qom și autorul unei cărți din 2023 despre liderul suprem Ali Khamenei.

Tânărului Khamenei îi lipsesc mai multe calități cerute în mod oficial de un lider suprem, inclusiv acreditările religioase necesare sau experiența executivă. De altfel atât Ali Khamenei, cât și predecesorul său, ayatollahul Ruhollah Khomeini, care a fondat Republica Islamică, au respins ideea de a transmite puterea propriilor copii ca fiind neislamică și monarhică.

Experții spun că puterea lui Mojtaba Khamenei ar putea fi amenințată odată cu moartea tatălui său și că acesta i-ar fi mai bine dacă rămâne în umbră. Înainte de moartea lui Khomeini, în 1989, fiul său Ahmad, care a fost șeful său de cabinet și care era mai puternic decât este Mojtaba Khamenei astăzi, a condus afacerile țării alături de Ali Khamenei și de președintele de atunci Akbar Hashemi Rafsanjani, dar s-a certat cu aceștia după moartea tatălui său. Ahmad Khomeini a murit în 1995, la 49 de ani, în urma unui stop cardiac.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri