Cine este Marine Le Pen, lidera extremei drepte din Franța, al cărui vis este să ajungă la președinte

Cine este Marine Le Pen, lidera extremei drepte din Franța, al cărui vis este să ajungă la președinte

Marine Le Pen, a descris votul Marii Britanii pentru Brexit drept cel mai important eveniment de la căderea Zidului Berlinului, iar victoria prezidențială a SUA a lui Donald Trump drept „o piatră suplimentară în construirea unei lumi noi”.

Marine Le Pen și a expus teoriile ultra naționaliste inclusiv într o vizită efectuată în România jpeg

Marine Le Pen, liderul formațiunii de extrema dreaptă Adunarea Națională (RN), fostă Frontul Național (FN) al Franței, luptă pentru a obține un cutremur similar în Franța la alegerile legislative anticipate de peste trei săptămâni, prin câștigarea unei majorități care să aducă RN la guvernare, ba chiar să dea premierul.

Născută Marion Le Pen la 5 august 1968, dar cunoscută ca Marine, ea a scris despre cum a crescut cu un paria ca tată, inclusv despre atacul cu bombă care a vizat casa familiei din Paris, când ea avea doar 8 ani. Atunci şi-a dat seama că "existau oameni care aveau ceva împotriva" tatălui ei.

Ca studentă şi tânără avocată, a fost stigmatizată de colegi, care erau dezgustaţi de politica xenofobă a tatălui ei, Jean-Marie Le Pen. Marine profită de aceste experienţe pentru a atrage acum francezii care se simt alienaţi de politică. Însă, de fapt, ea "respiră" politică de când avea 18 ani. Atunci s-a alăturat FN, conducând la un moment dat aripa tânără. În 2002, a candidat pentru Parlament, iar în 2007 a condus campania pentru prezidenţiale a tatălui ei.

Trecut toxic

Marine Le Pen este fiica cea mică a lui Jean-Marie Le Pen, fost lider al FN și un rasist conondamnat conform căruia camerele de gazare naziste erau „un detaliu al istoriei”

A absolvit Facultatea de Drept, iar apoi s-a impus drept “moștenitoare” a mărcii “Le Pen”, dar și a Frontului Național.

După ce a crescut într-o familie politică însoțindu-l pe tatăl său la întâlniri de la vârsta de 13 ani, Marine Le Pen avea să se lupte mereu să se scuture de eticheta de extremă dreapta.

La 18 ani s-a alăturat FN, conducând la un moment dat aripa tânără. În 1993, la numai 24 de ani, Marine Le Pen şi-a început cariera politică, printr-o candidatură la legislativele din Paris. În 1998, a intrat în biroul juridic al formaţiunii. În acelaşi an, a pus capăt scurtei sale cariere în Barou, notează Reuters. În 2002, a candidat pentru Parlament, iar în 2007 a condus campania pentru prezidenţiale a tatălui ei.

Avocată şi mamă a trei copii, Marine Le Pen, a ajuns la vârsta de 44 de ani, noua faţă a Frontului Naţional din Franţa, formaţiune de extremă-dreaptă.

După ce a ajuns în fruntea partidului, Marine Le Pen a început să se detaşeze de tradiţia liderilor de extremă-dreapta, care au practicat o politică de aventurieri, mai degrabă decât de învingători, cu un discurs de tribuni mai degrabă decât de oameni de stat. A promis să îşi ducă formaţiunea pe culmi înalte, iar mulți ar putea spune că a reușit acest lucru.

Ea a denunțat comentariile tatălui ei în 2015 și l-a expulzat efectiv din partid. În timp ce tatăl ei era lider, FN era partidul care dorea să deporteze trei milioane de străini, partidul negării Holocaustului și xenofobiei. Dar sub Marine Le Pen, FN a început să se distanțeze de astfel de probleme controversate.

Astfel de eforturi de detoxifiere s-au dovedit a fi de succes.

FN a fost în mod tradițional un partid masculin, dominat de gulere albastre, iar liderul trebuie să vizeze femeile, spune dr. Mayer. Așadar, Marine Le Pen și-a atenuat abordarea față de drepturile femeilor și chiar se consideră o cvasi-feministă.

De fapt, în multe privințe, doamna Le Pen este mai liberală din punct de vedere social decât cea mai mare parte a dreptei - ceva care a provocat diviziuni în cadrul propriului ei partid.

Le Pen susține că cetățenia franceză ar trebui „fie moștenită, fie meritată”. Cât despre imigranții ilegali, aceștia „nu au niciun motiv să rămână în Franța, acești oameni au încălcat legea în momentul în care au pus piciorul pe pământul francez”.

Marine a profitat şi de dezamăgirea în creştere a francezilor faţă de UE, pentru a transmite un mesaj naţionalist despre presupusa erodare a suveranităţii Franţei de către Uniune.

Însă analiştii consideră că Marine Le Pen este exact ca tatăl ei. În decembrie 2010, ea a declarat că musulmanii care se roagă în stradă o duc cu gândul la "ocupaţia nazistă".

Scandaluri politice

Parcursul politic al lui Marine Le Pen a fost urmată de scandaluri. Ea a fost condambată că i-a acordat salarii fictive de peste 41.500 de euro, din fonduri ale Parlamentului European, bodyguardul Thierry Legier, încadrat ilegal ca asistent parlamentar în perioada octombrie-decembrie 201, dar și șefei sale de cabinet, Catherine Griset, care a fost inculpată în acest caz.

Marine Le Pen a muncit din greu în ultimii ani pentru a încerca să mărească atractivitatea partidului său și să-i mai atenueze din imaginea extremistă pe care o avea.

Ea și susținătorii ei speră că această victorie semnificativă la europarlamentare (partidul ei a strâns 32 la sută din voturile francezilor, mai mult de dublu față de numărul de voturi al partidului președintelui Macron) se va traduce într-o victorie uriașă în alegerile anticipate viitoare.

Visul ei ar fi ca un eventual succes la alegerile parlamentare viitoare să-i aducă ei, sau protejatului ei foarte popular, Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, un pas mare mai aproape de a deveni președinte al Franței - lucru pe care a încercat să-l obțină anterior, dar fără succes. Următorul vot prezidențial din Franța este programat pentru 2027.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii